Facebook hozzászólás
1 660

A majdnem kínai csirkecomb

Azért majdnem, mert honosítottuk. Vidéken nehéz a különleges élelmiszerek beszerzése. Nincs ám kulináris, gyarmati különlegességek háza, meg keleti áruk boltja. Sőt még a gazdaságos nemzetek konyhája is olyan rövid,  mint egy bevásárló kocsi. Van rajta 2 féle pancake por, indiai fűszerkeverék 5 féle, görög szölőlevél konzerv, és juharszirup. A kínai felsőfok a kacsás-tésztás instant leves. Így született meg a piros- aranyos-szezámmagos csirkecomb filé Max konyhájában.

Kínai csirke, Kép: Somogyi Zoltán Max
Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók:

  • 8 db csirke felsőcomb (kicsontozva, bőrözve, lehet belőle főzni egy jó csontlét!)
  • 4 db tojás
  • 3 ek piros-arany csemege
  • 1 tk piros-arany csípős (lehet helyette őrölt chilli, de el is hagyható)
  • 4 púpos ek étkezési keményítő
  • 3 ek szezámmag

Elkészítés: 

Előző este bepácoljuk: a húst megmossuk, leszárítjuk, és 3 darabba vágjuk őket. Kikeverjük a tojásokat a piros-arannyal,

Tipp&trükk:
Ha a hűtőböl vesszük elő, és úgy sütjük, először fel kell melegednie, különben csak párolódik és nem sűl roppanósra a „panír”.

és kanalanként feloldjuk benne a keményítőt (ha hígnak találjuk adjunk hozzá még keményítőt, akkor jó, ha a kanálon az ujjunkkal húzunk egy csikot a szószban, és az ottmarad). Simára keverjük, aztán bele a szezámmagot, majd a husit átforgatjuk benne, folpack, és mehet a hűtőbe.

Másnap kb. 1-1 1/2 órával a sütés előtt kivesszük a hűtőből és átkeverjük. Kevés olajban, mondjuk wokban süssük, mert a lehulló szezámmag hamar elég , és az tönkre teszi az olajat. Kézzel tegyük a meleg/forró olajba, forgatni szűrő lapáttal, az nem nyúzza le a bevonatot a húsról.

Tipp&trükk 2:
Készítsük változatosan a pürét. Lehet vízben főzve, lehet pároló edényben párolva, ízesítsük tejföl-vaj kombinációval, vagy vaj-forralt tejjel. Sokféle különleges ízt ismerhetünk meg, de játszhatunk a fűszerezéssel is. Só-bors, vagy ételízesítő, vagy csak őrölt szerecsendió.

Vigyázzunk hamar megég, igazítsunk a hőfokon.

Ropogós pirosra sütjük, leitatjuk. Tálalhatjuk párolt rizzsel, de finom burgonyapürével is. Savanyúság vagy kompót illik hozzá, de nagyon finom a cézár saláta ezersziget salátaöntettel is. Finom light vacsora egy marék salátával, de nagyon illik hozzá egy ropogós bagett is. Jó étvágyat kíván Max!

Kínai csirkemell póréhagymával
Már akkor szerettem a távol-keleti konyhát, amikor csak egymásnak küldözgetett receptes füzetekből ismerkedtem vele. Majd úgy hozta az élet, hogy ott tölthettem fél évet, és több ország gasztronómiai különlegességeit is végigkóstolhattam! Ma már nálunk is kapható szinte minden fűszer vagy alapanyag, azért néhány receptet némileg – úgymond – magyarosítottam. Íme itt egy remekül sikerült példány!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!