HARMÓNIA ÉS EGYENSÚLY DÉL-KOREÁBÓL
Bibimbap: vicces nyelvtörő helyett remek recept
A „bibim” annyit tesz, hogy összekeverünk bizonyos hozzávalókat, míg a bap főnév jelentése: rizs. Ez a recept tehát nem más, mint zöldségek vegyítése rizzsel, erjedt mártásokkal és hússal , ezek kombinációja pedig harmóniához vezet. Yehun, a recept írója Dél-Koreából érkezett Pécsre, az orvosira. Azt mondja, az ottaniak szerint ahogy az ember szájába vesz egy kanálnyi bibimbapot, a bennük lévő keserűség és megbántottság elillan! Ez a recept is szerepel az 50 étel a nagyvilágból című kötetből, amit a Pécsi Tudományegyetem adott ki, és aminek menüjét az ott tanuló külföldi diákok állították össze. Jó étvágyat!
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka
- ¼ csésze Gochujang (koreai csípős paprika paszta)
- 1 csokor friss spenót, vékony csíkokra vágva
- 1 ek szójaszósz
- 1 tk olívaolaj
- 2 sárgarépa, gyufa vastagságúra vágva
- 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
- 1 csipetnyi piros paprika pehely
- 45 dkg marhasteak, vékonyan szelve
- 1 tk olívaolaj
- 4 tojás
- 4 csészényi főtt fehér rizs
- 4 tk pirított szezámmag
- 1 tk szezámolaj
- 2 tk Gochujang
Elkészítés:
- Egy tálban keverjük össze a felaprított uborkát 1/4 csésze Gochujang pasztával, tegyük félre.
- Tegyünk fel két csészényi vizet főni, és dobjuk bele a spenótot kb. 2-3 percre. Amikor a színe élénkzöld és összefonnyadt, szűrjük le és hűtsük le, Nyomjunk ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudunk, keverjük össze a szójaszósszal.
- Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel 1 teáskanálnyi olívaolajat, adjuk hozzá a répát, és kevergessük kb. 3 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a Gochujang krémmel elkevert uborkát. szórjuk meg a paprikapehellyel, és tegyük félre egy tálban.
- Közepes lángon egy tapadásmentes serpdnyőben süssük meg a marhahúst, süüsük mindkét oldalát 5-5 percig. Egy másik serpenyőben hevítsünk fel egy teáskanálnyi olívaolajat, és süssük meg egyenként a tojásokat úgy, hogy a fehérje átsüljön, de a sárgája viszont folyós maradjon. (Ez kb. 2-4 perc.)
- Állítsuk össze az ételt: osszuk a riszt négy tálba, helyezzünk a tetejére spenótot, néhány csík marhahúst, az uborkát és egy tojást. Öntsünk minden tál ételre 1 teáskanálnyi szezámolajat, szórjuk meg szezámmagokkal, és díszítsük ízlés szerint egy ki Gochujang-pasztával.
Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!
Hozzászólás zárolva.