Diós pite – egy egyszerű vasárnapi süti
A pitében az a jó, hogy sokféle változat készíthető belőle. A tészta ugyanaz, csak a tölteléket variáljuk. Ez most egy nagyon finom diós változat, amit a szomszédasszony, Era konyhájából lestem el. Nekem is sikerült!
Hozzávalók:
Tésztához
- 40 dkg liszt,
- 15 dkg cukor,
- 15 dkg zsír (nem margarin),
- 1 sütőpor,
- 2 tojás,
- pici só.
Töltelékhez:
- 4 tojás
- 20 deka cukor
- 2 evőkanál tej
- 20 deka darált dió
Elkészítés:
A lisztet, cukrot, sütőport és a sót összekeverjük egy tálban, majd a zsírt elmorzsolni benne, ás összegyúrjuk a 2 tojással. Ha „morzsálódik”, akkor egy pici folyadékot (tej vagy víz) kb.1 evőkanálnyit még teszünk hozzá. Akkor jó, ha nem ragad. (Ha elég nagy a tojás akkor szépen összegyúrható) A tésztát két felé vesszük, az aljának valót kicsit nagyobbra hagyjuk. Mivel ezt nyújtani nem lehet, bele kell nyomkodni a tepsi aljába és egy kicsit a szélére, majd mehet rá a töltelék.
A dió töltelék: 4 tojás fehérjét pici sóval fel kell verni, a tojás sárgáját 20 dkg cukorral és 2 evőkanál tejjel habosra kell keverni. Ha kész, mehet bele a 20 dkg darált dió és végül a tojáshab.
A tetejére ráreszeljük a tészta másik felét, vagy rácsokat nyújtunk. Ha már kezd az oldala és a teteje pirulni akkor az alja tuti megsült. 180-200 °C-on ajánlatos sütni.
Ha a tetejét rácsosan készítjük, akkor a rácsok közét fél dióval díszíthetjük, mert így gusztább. (Tűpróba, hogy megsült-e a töltelék!)
Lehet más töltelékkel is készíteni ezt a pitét. Jó étvágyat!
Hozzászólás zárolva.