Facebook hozzászólás
981

Diós pite – egy egyszerű vasárnapi süti

A pitében az a jó, hogy sokféle változat készíthető belőle. A tészta ugyanaz, csak a tölteléket variáljuk. Ez most egy nagyon finom diós változat, amit a szomszédasszony, Era konyhájából lestem el. Nekem is sikerült!

Hozzávalók:

A diós díszítéssel még látványosabb

Tésztához

  • 40 dkg liszt,
  • 15 dkg cukor,
  • 15 dkg zsír (nem margarin),
  • 1 sütőpor,
  • 2 tojás,
  • pici só.

Töltelékhez:

  • 4 tojás
  • 20 deka cukor
  • 2 evőkanál tej
  • 20 deka darált dió

Elkészítés:

A lisztet, cukrot, sütőport és a sót összekeverjük egy tálban, majd a zsírt elmorzsolni benne, ás összegyúrjuk a 2 tojással. Ha „morzsálódik”, akkor egy pici folyadékot (tej vagy víz) kb.1 evőkanálnyit még teszünk hozzá. Akkor jó, ha nem ragad. (Ha elég nagy a tojás akkor szépen összegyúrható) A tésztát két felé vesszük, az aljának valót kicsit nagyobbra hagyjuk. Mivel ezt nyújtani nem lehet, bele kell nyomkodni a tepsi aljába és egy kicsit a szélére, majd mehet rá a töltelék.
A dió töltelék: 4 tojás fehérjét pici sóval fel kell verni, a tojás sárgáját 20 dkg cukorral és 2 evőkanál tejjel habosra kell keverni. Ha kész, mehet bele a 20 dkg darált dió és végül a tojáshab.

A tetejére ráreszeljük a tészta másik felét, vagy rácsokat nyújtunk. Ha már kezd az oldala és a teteje pirulni akkor az alja tuti megsült.  180-200 °C-on ajánlatos sütni.

Ha a tetejét rácsosan készítjük, akkor a rácsok közét fél dióval díszíthetjük, mert így gusztább. (Tűpróba, hogy megsült-e a töltelék!)
Lehet más töltelékkel is készíteni ezt a pitét. Jó étvágyat!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!