EGYTÁLÉTEL
Fejtett bableves lóbabból
Első találkozásunk a lóbabbal pozitívan alakult. Csodaszép friss lóbab hüvelyeket kaptam, amiket kifejtve egészséges zsenge babszemek kerültek a tenyerembe. Arra gondoltam, hogy levest főzök belőle, sárga színű és hagyományos sárgarépával, csipedővel. A különlegesen finom ízű babból nagyszerű leves született.
Hozzávalók:
- 25-30 dekányi friss, fejtett lóbab
- 2 sárga sárgarépa
- 1 nagyobb narancssárga színű sárgarépa
- 1 nagy csokor friss sima levelű petrezselyem
- egy csipet lestyán
- só
- liszt
- őrölt édes-nemes pirospaprika
- zsiradék
Hozzávalók:
A babot alaposan megmostam, a répákat megpucoltam, és kockáztam, a csokor petrezselyemet alaposan átmostam, majd együtt bő vízben közepes lángon főzni kezdtem. Sóztam, egy csipetnyi lestyánnal ízesítettem majd teljesen puhára főztem. Ekkor kevés zsiradékon egy evőkanálnyi lisztet világosra pirítottam, hozzáadtam egy teáskanálnyi édesnemes őrölt pirospaprikát átkevertem, majd hideg vízzel felöntve gyors mozdulatokkal rántást készítettem , amit azonnal a forrásban lévő leveshez adtam. Alaposan kiforraltam.
Csipedő: 1 egész tojás, só, liszt. Az egész tojást sóztam, majd annyi lisztet adtam hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. Mikor a tészta kész, kis darabokat ujjal leszedve, és galuska formára „sodorva” a forrásba lévő levesbe adagoltam, majd készre főztem. Jó forrón tálaltam, jól passzol mellé a palacsinta, vagy bármilyen kelt édes péksütemény.
Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia
Sertésszűz bazsalikomos karfiolpürével Pammer Lívia konyhájából
Csodás, friss sertésszüzeket kaptam, amihez a maradék blansírozott karfiolokat és egy kevés brokkolit felhasználva bazsalikomos pürét készítettem. Diétába kiválóan beilleszthető, és egyszerűen elkészülő étel – nem mindennapi ízekkel. Kis kiegészítésként lilahagymás paradicsomot is tálaltam mellé.
Hozzászólás zárolva.