Majonézes krumpli napraforgó majonézzel
Az ünnepi asztalokon gyakran tálalt, hidegtálak alapjául szolgáló köret, amelyet mindenki szeret. Nem sok munka, egyszerűen elkészíthető, hűtőben 3 napig jól tárolható, szépen díszíthető étel.
Hozzávalók 4 adaghoz
8 db közepes méretű salátakrumpli (kifliburgonya)
3-4 zöldhagymaszár
1/2 piros kaliforniai paprika / 1 kápia
1 púpos bögre napraforgómag
1-2 gerezd fokhagyma / 1 mokkáskanál por
1 kisebb citrom leve
só, bors
mokkáskanál kurkuma
1 kávéskanál agave szirup
1 evőkanálnyi mustár
2 evőkanálnyi olívaolaj (boltjainkban kapható)
1 doboz növényi tejszín
Elkészítés:
A krumplit héjában főzzük meg és hagyjuk kihűlni. Karikázzuk fel vagy vágjuk kis kockákra. A napraforgómagot áztassuk be néhány órára vagy öntsük le forró vízzel és hagyjuk állni legalább egy órát.
Készítsük el a majonézt: A beáztatott napraforgóról öntsük le az áztató levet és tegyük bele a turmixolóba. Tegyük hozzá a növényi tejszínt, az agavet, a citrom levét, fokhagymát, mustárt, fűszereket, sót. Turmixoljuk simára. Kóstolgassuk, intenzív ízű, inkább kicsit túlízesített legyen, hiszen a krumpli még sokat szelídít majd az ízén. A felszeletelt krumplit az étolajon egy picikét pirítsuk meg. (Ez a művelet el is hagyható, de finomabb lesz, ha nem hagyjuk ki.) Szűrőkanállal szedjük ki a krumplit, az olajat ne tegyük a majonézbe.
A krumplihoz keverjük hozzá az apró karikákra vágott újhagymát a zöld szárával együtt. Keverjük hozzá a piros, apróra vágott paprikát. Forgassuk össze. Öntsük le a majonézzel. Tálalás előtt 2-3 órára tegyük a hűtőbe.
Hozzászólás zárolva.