Mákos-fehércsokis almatorta a Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny győztese
A Magyarország Cukormentes Tortája háziverseny döntősei Budapesten, a Zsolnay Kávéházban mutatták be alkotásaikat. A legnépszerűbb alapanyag idén a málna, a mák, a szilva, a kávé és a pisztácia voltak, de olyan különleges alkotóelemek felhasználására is vállalkoztak a hobbicukrászok, mint a hibiszkusz, a cékla, a kecskesajt és a bab.
A Magyarország Cukormentes Tortája program hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén a solymári Hesz Rita nyerte meg. Rita a Mákos-fehércsokis almatorta elnevezésű alkotással nevezett. A győztes édesség nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot. Sőt! A kedvező szénhidrát – és kalória értékeinek köszönhetően a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthető. A zsűri a döntőben 10 torta közül választotta ki a legjobbat, és különdíjakat is osztott.
A zsűri a győztes kiválasztásakor ugyanazt a szempontrendszert követte, mint a profi cukrászok esetében a Magyarország Cukormentes Tortája versenyen. A döntésnél a harmonikus ízvilág mellett a torta kivitelezését is értékelték, de fontos szempont volt a versenyművek energiatartalma és szénhidrát értéke is.
A 10 döntős torta kóstolása után a Zila László cukrászmester által vezetett zsűri kihirdette az idei verseny legjobbját, amely a Mákos-fehércsokis almatorta lett. A győztes édesség készítője, Hesz Rita a torta harmonikus ízvilágával vívta ki a zsűritagok elismerését. Az édesség kedvező tápérték-adatai: szeletenként 10,5 g szénhidrát és 202,8 kcal.
Az idei különdíjasok
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny és háziverseny főtámogatója kezdetektől a 77 Elektronika Kft., az OKOS Dcont® vércukormérők fejlesztője és gyártója. A főtámogató különdíjat, egy vércukormérőt is tartalmazó ajándékcsomagot ajánlott fel, melyet a Bence kedvence torta készítője, Éber Zsuzsanna vihetett haza.
A versenyeken évről évre egyre többen vállalkoznak arra, hogy gyógynövényt vagy gyógyhatású alapanyagot használjanak fel tortájuk megalkotásához. A zsűri asztalára idén is kerültek különleges kreációk, melyek közül különdíjjal értékelte a legötletesebb, legfinomabb alkotást. Alkonyat tortájával Szántó Éva nyerte a különdíjat.
A háziverseny, melyhez az ajánlott alapanyagok listáját a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének dietetikusa hagyta jóvá, nemcsak cukorbetegeknek, hanem az egészséges életmód híveinek is szól, ezért a három díjazott receptek hamarosan nyilvánosak lesznek az alapítvány blogján.
Hozzászólás zárolva.