Facebook hozzászólás
2 674

Márton-napi libaleves gazdagon

Közeledik a Márton-nap és vele együtt a Márton-napi finomságok ünnepe. Ki ne szeretné a libahúsból készült laktató fogásokat. Kezdésnek jöjjön egy kiadós libaleves.

A Márton-napi finomságoknak nincs párja, de pontosan mit is ünneplünk ilyenkor? Márton-napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ilyenkor nagy evés-ivást rendeztek, hogy a következő esztendőben is bőven legyen mit fogyasztani. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a hagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert ez a jószág pusztulását okozta. Novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, mert a rigmus szerint: Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Szokás volt, hogy a liba húsából, különösen a hátsó részéből, küldenek a papnak is, innen ered a „püspökfalat” kifejezés. Van még pár nap november 11-ig, hogy te is felkészülj.

Márton-napi libaleves gazdagon
Márton napi libaleves
Márton napi libaleves (Fotó: Depositphotos)
Hozzávalók:
  • 2 libacomb
  • 4 sárgarépa
  • 1 nagy fehérrépa
  • 1 cs petrezselyem
  • fél zellergumó
  • 1 cs zellerlevél
  • 1 nagy karalábé
  • 1 kis fej karfiol
  • 1 zöldpaprika
  • 1 közepes paradicsom
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 pirospaprika
  • 2 teáskanál só
  • fekete bors
  • 2 szegfűszeg
  • 2 csillagánizs
  • 4 babérlevél
  • 2 szelet friss gyömbér

Elkészítés:

Tedd fel főni kis lángon, hideg vízben a libacombokat. Add hozzá a sót, a csillagánizst, a szegfűszeget, a babérlevelet és a gyömbért. Figyeld, és ha habzik szűrőlapáttal szűrd le! Most jöhetnek a répák, a keményebb zöldségek, majd fél óra elteltével a többiek. Továbbra is csak kis lángon főzd! Amikor már majdnem kész, tehát a hús és a zöldségek is puhák, add hozzá a csokor petrezselymet és zellerlevelet, és főzd még vagy 5 percig, majd vedd le a lángról. Pihentesd! Egy kis lábosba merj szűrőn át 2-3 evőkanálnyi levet, főzd meg benne a csigatésztát. Tálaláshoz szűrd át a levest. Szedd külön a húsokat, a zöldségeket. Mindegyik legyen jó meleg. Így mindenki annyi húst, zöldséget, levet, tésztát szedhet, amennyit csak szeretne! Pompás lesz! Jó étvágyat!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!