Négy töltelékes medvehagyma pite – locsolóknak
Furcsa módon nem hajtogatjuk, csupán egymásra rakjuk, és négy rétegű töltelékkel megkenjük emeletenként ezt a különleges tavaszi pitét. A medvehagymán kívül készülhet mangolddal, spenóttal is. Igazi vendégváró finomság.
Hozzávalók:
Tészta
- 1 kg liszt
- 2,5 deci tej
- 2,5 deci víz
- 1 kocka élesztő
- 1 kiskanál cukor
- 2 kiskanál só
- 50 ml olaj
- 1 evőkanál ecet
- 2 darab tojás
I. töltelék: 15 deka túró, 2 tojás, 15 deka mángold, spenót v medvehagyma, pici só
II. krém: 1 tojás, 15 deka túró, pici só, 15 deka sonka
III. krém: 3-4 kanál édes paprikakrém
IV. réteg: ugyanaz, mint az I. töltelék
A tészta megkenéséhez 15o gr margarin (olvasztott)
A pogácsák tetejére 2-3 kanál tejföl és 1 tojás keveréke pici só szezámmag a szóráshoz
Elkészítés:
A tésztát elkészítjük a megadott hozzávalókból, majd 15 perc pihentetés után 11 gombócra osztjuk. Kivajazzuk a sütőformát . A legaljára 3 gombócot külön-külön kinyújtunk, megkenjük egyenként az olvasztott margarinnal, és a sütő aljára tesszük (tehát a legaljára 3 réteg margarinos tészta kerül) A tésztára rákenjük az I.töltelék, a túró+tojás+só felét, majd megszórjuk a fele zöldségfélével (nyersen) Erre jön a következő lap, ami a két gombócból (közte az olvasztott margarinnal)készül, rá a II. krém . Ismét 2 gombócos tészta, rá a III. krém, ismét két gombócos tészta a IV. krémmel ( ami értelemszerűen az I.töltelék fele) a tetejére pedig a megmaradt gombócos tészták (olvasztott margarinnal). Legvégül megkenjük a tejföl és tojás keverékkel, majd felkockázzuk, és megszórjuk szezámmaggal. Előmelegített sütőben 2oo fokon sütjük 4o percig. 2o perc sütés után letakarjuk sütőpapírral. (A felkockázott tésztát nem kell ismét keleszteni.)
Hozzászólás zárolva.