Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!
Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Azonban egy otthon, kettesben elköltött vacsorának meghittség és gondoskodás tekintetében nincs párja. Hajlamosak vagyunk ilyen esetekben csak az ételekre fókuszálni, holott a hozzá kínált italok épp olyan sokat nyomnak a latban. Éppen ezért mai írásunkban egy méltán népszerű bortípusról, a minőségi száraz fehérborról fogunk értekezni.
A népszerűsége töretlen!
Talán nem véletlen, hogy a Borsuttogónál kapható Rajnai Rizling akkora népszerűségnek örvend! Bár meg kell hagyni, hogy meglehetősen régre datálódik ennek a borfajtának a születése, és az évszázadok során olykor mostoha sorsra is jutott, azért még a mai napig tartja magát a Németországból származó rizling. Nem adta meg magát akkor sem, amikor kevésbé volt kedvelt, így mára bőven kiérdemelte azt, hogy a száraz fehérborok közül ez legyen a leginkább közkedvelt.
Bár mi most alapvetően a száraz borokat vesszük górcső alá, azért nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a rizling akár édes is lehet. Mindez attól függ, hogy a szőlő mennyire volt érett a szüret idején. Mindenesetre egy fenséges vacsorához mindenképpen méltó ital lehet ez a minőségi száraz fehérbor, bár akad még több más fajta is, amelyet szintén érdemes megkóstolni.
Ahány ország, annyiféle bor!
Az imént a német bort dicsőítettük, de fontos megjegyezni, hogy Olaszország is bővelkedik pazar fehérborokban. Ilyen többek között az olasz csizma csücskéből származó sauvignon blanc is, amely a borkóstolók, borvacsorák ünnepelt sztárja.
Persze a franciák sem maradnak el a németek és az olaszok mögött, így a burgundiai chardonnay is erre a rangos listára kívánkozik, még akkor is, ha az idők során olykor unalmassá és megszokottá vált. Mivel egymástól távol eső területeken nevelkedő szőlőkből készül, ezért rengeteg arca, íze van, amely soha nem fog untatni senkit!
Természetesen tanácsos szót ejteni a borok fogyasztásáról is, így a minőségi száraz fehérbor esetén akkor cselekszünk helyesen, ha 7-9 Celsius fokos hőmérsékleten, megfelelő Riedel borospohárban kínáljuk. Ezek a körülmények teszik ugyanis lehetővé, hogy az összes jegye érvényesülni tudjon.
A felelős fogyasztás a titok!
A Borsuttogónál rengeteg borral kapcsolatos rendezvényt tartanak, illetve raktárról 24-48 órán belül képesek kielégíteni akár magánpincészetek igényeit is, ugyanakkor filozófiájuk szerves része a felelős alkoholfogyasztás.
Ennek legfőbb ismérve, hogy nem nyakló nélküli italozásra biztatnak, hanem arra, hogy minden alkalomhoz találjuk meg azt az ideális bort, amely még inkább emeli az esemény fényét. Majd amikor már megvan ez a minőségi nedű, akkor lassan ízlelgetve, mértékkel fogyasszuk a természet ezen kincsét!
Hozzászólás zárolva.