Sütőtöktej
Készítsétek el ezt a növényi, vegán tejet, nem fogtok csalódni. A recept nagy előnye, hogy akár maradék sütőtökből is elkészíthető.
Hozzávalók 1 bögre tejhez
1 nagy evőkanál sült sütőtök püré
2.5 dl növényi tej – mi kókusztejjel és mandulatejjel is elkészítettük – saját készítésű kókusztejjel a legolcsóbb
2 kávéskanál sütőtök fűszerkeverék, mindenből egy mokkáskanállal:
fahéj, gyömbérpor, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom és egy csipet szerecsendió
Sütőtök fűszerkeveréket készen is lehet venni.
1 leheletnyi só
2 kávéskanál kókusz vagy barna nádcukor (karamellizálódó kell legyen)
1 mokkáskanál vanília vagy eszencia, aroma is jó, ha belefér a diétánkba
1 adag kávé (koffeines is és mentes is lehet)
Elkészítés
1. Keverjük össze a sütőtök fűszerkeveréket.
2. Szórjuk meg a tökszeleteket a fűszerkeverék egy részével.
Mi a tököt meghámoztuk és apróra kockáztuk, úgy sütöttük, de lehet hagyományos szeletekben is, így utólag kell majd kikapargatni a héjából.
3. A megsült tököt két evőkanál kókuszcukron karamellizáljuk, a kókuszcukor egyébként is karamelles ízű, ehhez a tejhez opcionális. A tejünket kicsit barnásra színezi, de ez az ízélményen nem változtat.
Tegyük a serpenyőbe a tökpürét, szórjuk meg a cukorral és addig kavargassuk, amíg karamellesen megpirul.
4. Míg a tök pirul melegítsük fel jó melegre a tejet (nem kell felforrjon).
5. A karamellizálódott pürét tegyük a turmixba, öntsük rá a tejet, tegyünk bele egy leheletnyi sót, egy lapos mokkáskanál sütőtök fűszerkeveréket, vaníliát és turmixoljuk teljesen simára.
6. A krémes sűrű tejhez adjunk egy adag fekete (mokka) kávét, körülbelül 0.5 decilitert. A kávé lehet koffeines és mentes is. Még egyet-kettőt fordítsunk rajta a turmixszal. Tálalhatjuk.
Hozzászólás zárolva.