Facebook hozzászólás
264

Tudjuk, hogy melyik ételt mivel ízesíthetjük?

Manapság az üzletekben nagyon sokfajta fűszerkeverék is vásárolható, mondhatnánk, a variációk száma végtelen. De vajon ismerjük-e őket? Tudjuk, hogy melyik ételt mivel ízesíthetjük? Segítünk eligazodni!

Rokona a Szegfűbors, a vadhúsok páclevét fűszerezhetjük vele. De a vadpörkölteket is megbolondítja.

A Vanília egy kúszó trópusi orchidea faj termése, enyhén édeskés, fűszeresen intenzív illatú és ízű. Mindenféle csokoládé, kávé és desszert, különböző sütemények, tortafélék, valamint gyümölcskompótok és saláták ízesítésére használhatjuk. Bár például Mexikóban rákféléket és különféle húsokat is fűszereznek vele.

Ezek után nézzünk néhány itthoni tájon termő fűszert is. Az Ánizs: Elsősorban likőrök, sütemények, cukorkák kedvelt ízesítője. Az Ouzo, a Pernod, az Arrak likőrök jellegzetes aromáját az ánizs adja.
A Bazsalikom: Kellemes borsos aromája az ételeknek friss ízt kölcsönöz. Neve görögül azt jelenti, királyi fűszer. Az olasz konyha klasszikus fűszere. Főleg saláták, zöldséges ételek és öntetek fűszerezésére használják.

A Boróka: Azon kívül, hogy gyógynövény, a gin, a borókapálinka, vagy székely nevén, a fenyővíz ízesítője. Sőt egyes vidékeken üdítő szörpöt is készítenek belőle. Kiszáradt termése igen fontos adalék a vadpácokhoz, valamint a szalonna és sonka számára készített pácléhez és több húskészítményhez is.

A Csombor vagy Borsikafű: Borsos aromája enyhén csípős, nagyon fűszeres illatú növény. Hüvelyesek főzésénél mindenképpen használjuk, mert csökkenti a felpuffadást. A lucskos káposzta elképzelhetetlen nélküle. Az adagolásával vigyázni kell, mert nagyon intenzív az aromája.

A Kakukkfű: Különféle húsok, káposztafélék, valamint saláták ízesítője, a zöldségek közül elsősorban a cukkíni és a padlizsán kedvelt fűszere. Frissen, vagy szárítva használjuk.

A Kapor: Általában zölden használunk, de szárítva is kapható. Ízesítünk vele leveseket, salátákat, savanyúságokat. A kovászos uborka kapor nélkül nem létezik, és ne is beszéljünk a kapros túrós lepényről.

A Majoránna: Húsételekhez, szárnyasokhoz illik, de a hurkaféléknek is kedvelt fűszere. Hajdanában bort is fűszereztek vele, és ez elmondható nagyon sok fűszerről. A szerelmi vágy fokozására is használták.

A Tárkony: Különösen füstölt húsokból, borjúból, bárányból készült levesek kedvelt ízesítője. Ezen kívül szárnyasok, párolt hal és tojásos ételek fűszere. Használhatjuk zölden, sóba vagy ecetbe eltéve a leveleit. Az erdélyi konyha egyik legjellegzetesebb ízesítője.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!