Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
 - 20 dkg füstölt hús (comb, tarja)
 - 2 evőkanál olaj
 - 1 fej vöröshagyma
 - 1 répa
 - 4-5 db babérlevél (friss, vagy szárított)
 - 1 doboz tejföl
 - kakukkfű
 - 1 ek ecet (vaés gy citromlé)
 - pici cukor (vagy édesítő)
 - só, bors
 
                    Elkészítés:
A lencsét áztasd be (nem kell előző nap, elég egy órával előbb). A hagymát aprítsd fel és az olajon fonnyaszd meg. Az áztatóvizet öntsd le a lencséről és tedd a lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi (ha van alapleved, használ azt), add hozzá a fűszereket, a megtisztított, felkockázott répát és a darabolt húst. Főzd kb. 40-50 percet, vagy addig, amíg a lencse megpuhul. Ekkor add hozzá a tejfölt, a cukrot, az ecetet és rottyants rajta egyet. A pikánsságát a cukor és az ecet arányával tudod beállítani.
Tipp: Önmagában is isteni, de süthetsz hozzá malacot is. Egyszerűen tedd egy tepsibe a húst, önts alá sört, dobj mellé hagymát, fokhagymát, jól sózd meg és alufólia alatt süsd, amíg puha nem lesz. Ha már jó, vedd le a fóliát és pirítsd meg a húst.