Facebook hozzászólás
3 350

Újévi lencsefőzelék

A lencsefőzelék elmaradhatatlan fogás ez időtájt. A hagyomány szerint éjfél után, de mindenképpen január elsején kell enni lencsét, így már ma elkészítheted, hogy jól összeérjenek az ízek. Ha malac a feltét, mindent megtettél azért, hogy bőségben teljen a következő éved.

Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • 20 dkg füstölt hús (comb, tarja)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 répa
  • 4-5 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  • 1 doboz tejföl
  • kakukkfű
  • 1 ek ecet (vaés gy citromlé)
  • pici cukor (vagy édesítő)
  • só, bors
Az elmaradhatatlan lencse Fotó: Pinterest
Az elmaradhatatlan lencse      Fotó: Pinterest

Elkészítés:

A lencsét áztasd be (nem kell előző nap, elég egy órával előbb). A hagymát aprítsd fel és az olajon fonnyaszd meg. Az áztatóvizet öntsd le a lencséről és tedd a lábosba. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi (ha van alapleved, használ azt), add hozzá a fűszereket, a megtisztított, felkockázott répát és a darabolt húst. Főzd kb. 40-50 percet, vagy addig, amíg a lencse megpuhul. Ekkor add hozzá a tejfölt, a cukrot, az ecetet és rottyants rajta egyet. A pikánsságát a cukor és az ecet arányával tudod beállítani.

Tipp: Önmagában is isteni, de süthetsz  hozzá malacot is. Egyszerűen tedd egy tepsibe a húst, önts alá sört,  dobj mellé hagymát, fokhagymát, jól sózd meg és alufólia alatt süsd, amíg puha nem lesz. Ha már jó, vedd le a fóliát és pirítsd meg a húst.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!