Facebook hozzászólás

HARMÓNIA ÉS EGYENSÚLY DÉL-KOREÁBÓL

Bibimbap: vicces nyelvtörő helyett remek recept

A „bibim” annyit tesz, hogy összekeverünk bizonyos hozzávalókat, míg a bap főnév jelentése: rizs. Ez a recept tehát nem más, mint zöldségek vegyítése rizzsel, erjedt mártásokkal és hússal , ezek kombinációja pedig harmóniához vezet. Yehun, a recept írója Dél-Koreából érkezett Pécsre, az orvosira. Azt mondja, az ottaniak szerint ahogy az ember szájába vesz egy kanálnyi bibimbapot, a bennük lévő keserűség és megbántottság elillan! Ez a recept is szerepel az 50 étel a nagyvilágból című kötetből, amit a Pécsi Tudományegyetem adott ki, és aminek menüjét az ott tanuló külföldi diákok állították össze. Jó étvágyat!

Dél-Korea, Szöul, Kép: pxabay
Dél-Korea, Szöul, Kép: pxabay

Hozzávalók:

Bimbap a hozzávaló Zenit 2018-cal, Kép: László Márta
Bimbap a hozzávaló Zenit 2018-cal, Kép: László Márta

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverjük össze a felaprított uborkát 1/4 csésze Gochujang pasztával, tegyük félre.
  2. Tegyünk fel két csészényi vizet főni, és dobjuk bele a spenótot kb. 2-3 percre. Amikor a színe élénkzöld és összefonnyadt, szűrjük le és hűtsük le, Nyomjunk ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudunk, keverjük össze a szójaszósszal.
  3. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel 1 teáskanálnyi olívaolajat, adjuk hozzá a répát, és kevergessük kb. 3 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát is. Adjuk hozzá a Gochujang krémmel elkevert uborkát. szórjuk meg a paprikapehellyel, és tegyük félre egy tálban.
  4. Közepes lángon egy tapadásmentes serpdnyőben süssük meg a marhahúst, süüsük mindkét oldalát 5-5 percig. Egy másik serpenyőben hevítsünk fel egy teáskanálnyi olívaolajat, és süssük meg egyenként a tojásokat úgy, hogy a fehérje átsüljön, de a sárgája viszont folyós maradjon. (Ez kb. 2-4 perc.)
  5. Állítsuk össze az ételt: osszuk a riszt négy tálba, helyezzünk a tetejére spenótot, néhány csík marhahúst, az uborkát és egy tojást. Öntsünk minden tál ételre 1 teáskanálnyi szezámolajat, szórjuk meg szezámmagokkal, és díszítsük ízlés szerint egy ki Gochujang-pasztával.

Na, ezt jól kifőzték a pécsi egyetemisták!

Ízelítő a pécsi egyetemisták receptjeiből, Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs
Kép: Csortos Szabolcs, UnivPécs

50 étel a nagyvilágból címmel jelent meg a Pécsi Tudományegyetem szenzációs szakácskönyve. Csakhogy ez nem egy egyszerű receptes kötet, hanem ablak a világra a mintegy 100 országból Pécsre érkezett 4500 diák szemével. Nemcsak a könyv, az ételek is óriási sikert arattak a sajtóbemutatón. A receptgyűjtemény fogásaiból Lokodi Ákos séf és a Reggeli csapata főzött ízelítőt, amihez a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borait kínálták.

Borajánló: Zenit 2018

Igazi illat- és ízbomba a PTE kutatóintézetének ez a bora. Egy kicsit van benne a níló viaszvirág és liliom bódító illatából, az egzotikus gyümölcsök (maracuja, ananász) és a frissen reszelt narancshéj élénk zamatából, és a virágzó körtefák élénk zamatából is. Kitűnő párosítás egy olyan ételhez, ami ennyi, lazán kevert összetevőből áll. Ezt a bor ajánlják a PTE Sőlészeti és Borászati kutatóintézetének munkatársai Yehun bibimbapjához! Egészségünkre!

70 éves a világ egyik legizgibb bankja

Pécsi kutatóintézet, Kép: szbki.pte.hu
Pécsi kutatóintézet, Kép: szbki.pte.hu

Aki azt hiszi, hogy egy génbank petricsészék, lombikok halmaza egy trezorként is szolgáló hűtőszekrényben, az nagyon téved. Legalábbis Pécsett, az egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében biztosan nincs így. A világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankjából pedig díjnyertes borokat is kóstolhatunk.

Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megint kitikkadunk!

Frissítő hidegfront szakította meg a kánikulai napokat a hétvégén, ami igazán üdítőleg hatott a tartós 35 fokos…

Fullasztó idő, ráadás hidegfronttal – rendkívüli lesz!

Zivatarokról szólt ez a hét, és ez a hétvégén sem lesz másként, ráadásul vasárnap még egy hidegfront is érkezik!
1 / 1 486

Receptek

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 142

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!