EGY KIS KÜLÖNLEGESSÉG
Édesburgonyás-sajtos pogácsa, kelesztés nélkül
Imádom még a szót is, hogy pogácsa! Reggelire, vacsorára, leves mellé, egy bögre tejeskávéval vagy csak egy baráti összejövetel kellékeként, a pogácsa nálunk örök . Ha sok időm van háromszor is meghajtogatom, hogy szép magas leveles legyen, de hétköznap és munka után egyre gyakrabban a sütőporos változatot készítem ami még másnap is puha marad – már ha nem fogy el még a sütés napján! Most egy olyan pogácsa készült amibe belecsempésztem az édesburgonyás krumplipüré maradékát, élesztő helyett sütőporral készítettem és nagyon- nagyon finom lett!
Hozzávalók:
- 50 deka liszt
- 18-20 deka sertészsír
- 1 tasak sütőpor
- 1 csapott ek himalája só
- 1 egész tojás
- 25-30 deka tejföl (egy- másfél pohárnyi )
- 2 ek édesburgonyás krumplipüré
- 1 marék apróra reszelt sajt
- a tetejére még egy kevéske reszelt sajt + 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet a dagasztóüstbe szitáltam, belekevertem a sütőport, a puha zsírt, az egész tojást, az édesburgonyás pürét , a tejfölt, a sót, a marék sajtot, és a géppel simára „dagasztattam” a tésztát. Szép puha, de nem ragacsos tésztát kaptam. Lisztezett deszkára borítottam, kisodortam úgy két ujjnyi vastagra, berácsoztam egy késsel a tetejét, felvert tojással átkentem az apróra reszelt sajttal megszórtam, majd kisméretű pogácsaszaggatóval kiszaggattam. Szilikonos sütőpapírra sorakoztattam, és előmelegített sütőben 170 fokon aranyszínűre sütöttem . Illatos és puha pogácsákat kaptam, és ami fontos, hogy gyorsan elkészül, nincs kelesztési idő, és hajtogatás!
Jó munkát és jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia!
Éva pogácsája, te is imádni fogod
A cím némileg túlzás, hisz ez egy klasszikusnak számító pogácsa recept, attól az enyém, hogy megpróbáltam valamivel egészségesebbé tenni, mintha tisztán fehér lisztből készült volna. Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.
Hozzászólás zárolva.