NYÁRI KEDVENCÜNK
Egyszerű spenótos rizottó ropogós lazacfalatokkal
Ez nem egy mai étkem csak valamiért (valószínűleg a lustaság) most osztom meg Veletek. Pár hete, amikor már kezdett eltelni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől. Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé… Steffel Csaba ismét valami remeket alkotott!
Hozzávalók:
- 25 dkg rizottó rizs
- 50 dkg friss spenót
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 dl fehérbor
- 10 dkg kemény sajt
- 40-50 dkg lazacfilé
- liszt
- bors, só
Elkészítés:
A megtisztított spenótot egy kevéske olívaolajon megfonnyasztjuk, az utolsó pillanatokban 2-3 gerezd zúzott fokhagymával és egy kis sóval ízesítjük. A megfonnyadt spenótot egy deszkára tesszük, és egy éles késsel csapkodva durvára aprítjuk.
A rizst egy kanálnyi olívaolajon átforrósítjuk, majd hozzáadjuk a bort, kiforraljuk, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, aztán „folyamatosan” kevergetve elfőzzük, elforraljuk, és ismét… és ismét felöntjük, de midig csak annyi vízzel, ami épp ellepi, és elforraljuk. Amikor kezd puhulni, dagadni a rizs az aprított spenótot is belekeverjük, és tovább főzzük.
A jó rizottó krémesen szaftos (ezért kell kevergetni, felöntögetni stb.) de a rizsszemek még haraphatóan pattanósak, és nincsenek szétfőzve. Amikor kész a rizottónk, belereszeljük, hozzákeverjük a sajt felét, ezzel is emeljük a krémességét, szükség szerint sózzuk.
Közben a lazacfilét egy nagyon éles késsel csíkokra vágjuk, megsózzuk, borozzuk, majd lisztbe forgatjuk, és forró olajban egy-két perc alatt ropogósra sütjük.
Tálaláskor a rizottó tejére halmozzuk a lazacfalatokat, és a maradék sajttal koronázzuk.
Jó étvágyat kíván hozzá az őrülten jó ételek embere: Steffel Csaba.
Lazacos falatkák
Valahogy a grillezés kezdetét, végét soha nem lehet pontosan kiszámolni. Vagy a faszén nem izzik még rendesen, vagy nem érkezett meg még minden vendég, de már kínálom az első kortyot… szóval nem árt, ha van “tarcsiban” néhány jóféle falat, amíg el nem készülnek a grilles csodák. Ez az egyik legegyszerűbb receptem, próbáljátok ki bátran!
Hozzászólás zárolva.