MENNYEI FOGÁS
Karácsonyi töltött pulykamell a családnak
Egyenesen gyűjtöm a karácsonyi recepteket már évtizedek óta. Szerencsére minden évben segít Dosso Gabi, az egyik legismertebb hazai baromfis cég háziasszonya. Ezúttal sem hagyott cserben! Ha csak begyűjtöd a hozzávalókat, máris átjárják a lakást a karácsonyhoz tartozó illatok!
HOZZÁVALÓK 4–6 ünneplőre:
- 1 db csont nélküli, bőrös pulykamell (1,5–2 kg)
- só, bors
- 10 dkg vaj
- 25 dkg ementáli sajt
- 1 kg darált pulykahús
- 1 nagy vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- friss kakukkfű
- friss rozmaring
- 1 db tojás
- 10 dkg zabpehely
- 20 dkg erdei gomba
- 1 marék aszalt vörös áfonya
- 2 dl száraz fehérbor
A körethez:
- 2 db cukkini
- 1 kg kelbimbó
- 1 kg burgonya
- só, bors
- olívaolaj
- 1 db gránátalma magjai
ELKÉSZÍTÉS: A pulykamellet bőrrel lefelé kiterítjük, ha szükséges, vágunk le a húsból, hogy tölthető legyen. Bedörzsöljük sóval, borssal és egy kevés olvasztott vajjal. A sajtot 2×2 centis rudakra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A töltelékhez egy tálban a darált húst összekeverjük a felaprított hagymával, fokhagymával, sóval, borssal, kakukkfűvel, rozmaringgal. Hozzáadjuk a tojást, a zabpelyhet, a felkockázott gombát meg az aszalt áfonyát. Alaposan összedolgozzuk. A pulykamellen elsimítjuk a tölteléket, rátesszük a sajtrudakat is, és szorosan felgöngyöljük. Zsinórral átkötjük és egy hőálló tálba fektetjük. Meglocsoljuk a maradék olvasztott vajjal, a hús alá öntjük a bort, aztán alufóliával letakarva 1,5 órát sütjük. Ekkor levesszük róla a fóliát, feljebb tekerjük a sütő hőfokát 180 fokra, és további 30 percig sütjük. A körethez a zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, aztán kevés olívaolajon grillserpenyőben megsütjük. A húst a sült zöldségekkel és gránátalmamagokkal tálaljuk, és kínáljunk mellé vörösboros áfonyaszószt meg burgonyatornyokat.
Kellemes ünnepeket és jó étvágyat!
Nyomd meg a gombot, kapsz egy pulykacombot!
− a népnyelv után szabadon −. Ha valami, ez igazán ünnepi étel! Szerintem, ha például kezdő háziasszony vagy, akkor is vágj bele, mert megéri! Sok szerencsét! Ne aggódj, biztosan sikerülni fog!
Hozzászólás zárolva.