MEGÚJULTAN
Mészáros tokány
Szóval ezt kitaláltam, aztán valahogy bevillant, hogy ezt a klasszikust, már készítettem, és a blogban is megírtam. Na, mondom magamnak, akkor itt az alkalom, hogy felújítsam ezt a pompás kis mannát – írta az őrülten jó ételek specialistája.
Hozzávalók:
- 80 dkg marhatarja v. lapocka, comb
- 10 dkg kenyérszalonna
- 4 db virsli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl fehérbor
- 3 ek. mustár
- 1 dob. paradicsompüré (70g)
- kakukkfű
- bors, só
- (1-2 ek. liszt)
Elkészítés:
A húst ceruza vastagságú csíkokra vágjuk, egy tálba rakjuk, és egy éjszakára mustáros-borsos pácban érleljük.
A szalonnát és a vöröshagymát kis kockákra aprítjuk, és együtt, üvegesre sütjük, majd rátesszük a bepácolt húst; amikor a hús elveszti nyers színét, hozzáadjuk paradicsompürét és finoman összepirítjuk. (A paradicsompürével való pirításkor vigyázzunk, nehogy megégessük.)
Amikor ezzel is megvagyunk, megsózzuk, kakukkfűvel ízesítjük, felöntjük vízzel, és pörkölt módján puhára főzzük. Közben a virslit felkarikázzuk. Az utolsó forrásnál zúzott fokhagymával ízesítjük, hozzáadjuk a fehérbort és a virslit, aztán készre főzzük.
– Ha szükséges, illetve, ha a jó sűrű szaftot szeretjük, akkor a lisztszórásos (staubolás) művelettel sűríthetjük. –
Köretként hagymást tört burgonyát kínálunk. Jó étvágyat kíván Steffel Csaba!
Vasi pecsenye hagymás, magos burgonyával
A napokban valahol, szóba került a vasi pecsenye… No, több se kellet nekem…, igaz, tarja helyett hosszúkarajból készítettem, de ettől még nem lett „rosszabb” és talán kicsit könnyebben, gyorsabban is befejeztem. Köretnek burgonyát pirítottam, jó sok hagymával, és ha már vasi, akkor egy kis tökmagot is szórtam közé, mellé pedig egy szlovén ihletésű uborkasalátát dobtam össze. JA! …és mivel a szalonna még semmit nem rontott el, egy egész keveset pirítottam hozzá – árulta el az az őrülten jó ételek
tudója, Steffel Csaba.
Hozzászólás zárolva.