MÁRTÁS ÉS FŰSZER
Szűzérmék lestyán mártásban, sokmagos rizzsel körítve
Főzetét vízhajtóként is használják, illetve a legtöbb vízhajtó teakeverék nélkülözhetetlen alkotóeleme, ugyanakkor a vesekő és a vesehomok kialakulása is megelőzhető a fogyasztásával. A népi gyógyászatban emésztést serkentő, étvágyjavító, de még görcsoldóként is használatos. Ez a csoda pedig a lestyán! Az ételízesítők legtöbbjében is megtalálod!
Hozzávalók:
- 60 dkg szűzpecsenye
- 1 db natúr tömlős sajt (10 dkg)
- 1 fej lila hagyma
- 3 dl víz
- 1 ek liszt
- 1 kk kristálycukor
- lestyán
- 4 adag rizs
- szabadon választott magvak (ami most éppen tök-, len-, és napraforgó)
Elkészítés:
A szűzpecsenyét felszeleteljük, kissé megklopfolhatjuk, sózzuk, borsozzuk, és 3-4 perc alatt mindkét oldaláról elősütjük, fóliával letakarva félretesszük.
Ugyanabban a serpenyőben megfonnyasztjuk a kis kockákra vágott lila hagymát. Egy jó evőkanálnyi liszttel meghintjük, elkavarjuk, és felöntjük 3 deci vízzel, simára keverjük (picike habverő vagy mártáskeverővel), hozzáadjuk a tömlős sajtot, és kevergetve, lassan, szép simára, sűrűre forraljuk, megsózzuk, borsozzuk, és egy kávéskanál cukorral „finomítjuk”. A lestyánt durvára aprítjuk, és a mártásba szórjuk, aztán az elősütött szűzérméket is visszarakjuk a mártásba, majd szép lassan kb.5 perc alatt készre forraljuk.
Közben a hagyományos módon elkészítjük a rizst, amibe már az elején kedvünkre való (vagy ami épp van otthon) magvakat szórunk.
(Egy jó tipp: A lestyán adagolását inkább fokozatosan végezzük, mert előfordulhat, olyan akit „zavar” ha túl erős a lestyán íz!)
Jó étvágyat kíván hozzá az őrülten jó ételek tudora: Steffel Csaba
Üvegbe zárt nyár, ez a lestyán!
Nagyanyáink még nem használtak leveskockákat a vasárnapi húsleveshez. Ők lestyánt tettek el télire! Tegyük el mi is ezeket az étvágygerjesztő, görcsoldó, vízhajtó leveleket! Ilyenkor érdemes learatni, mert ebben az időszakban a legintenzívebb az íze! Húslevesek, csorbák, a kacsasütés káprázatos fűszere!
Hozzászólás zárolva.