A legfinomabb édes melegítők a dermesztő télben
A hideg elleni védekezés egyik legalapvetőbb módja a forró – sok esetben alkoholos – italok fogyasztása. Egy igazán jól elkészített lélekmelegítő csak „megbizsergeti” az érzékeket, és sokkal inkább élénkítő, mintsem fejbe verő hatást vált ki.
A legismertebb forró italok többsége természetesen hideg éghajlatú vidékekről származik, de meglepő módon egyáltalán nem mindegyik. Az angol haditengerészet alulfizetett tisztjeinek hangulatjavítója a grog, a svédek forralt borhoz hasonló, de annál sokkal erősebb karácsonyi itala a glögg vagy éppen az angolszász eggnog, ami leginkább sűrű vaníliaöntetre emlékeztet, mind érthető igényekre válaszul született.
A puncs viszont Indiából származik – bár kétségtelenül nem lehet figyelmen kívül hagyni az ottani angol befolyást -, és ha ilyen meleg helyen is kedvet kaptak az öt hozzávalóból, köztük alkoholból készülő finomsághoz, hát akkor az a hazai hideg tél közepén sem árthat.
Általánosságban elmondható, hogy ezeknek az italoknak mindegyike tartalmaz valamilyen alkoholt, s általában hígítják őket vízzel, teával, esetleg gyümölcslével. Jellemzően fűszeresek is, a főleg télen közkedvelt, illatával a karácsony hangulatát idéző fahéj például szinte elengedhetetlen. Emellett gyakori szereplő a vanília, a narancs és más illatos fűszerek.
A lélekmelegítő italok mindegyike édes, ízléstől és recepttől függően kerülhet bele cukor vagy méz. A cukortartalom további energiát ad a szervezetnek, amire a hidegben még inkább szükség van, így ezek az italok tulajdonképpen télvíz idejére való "védőitalként" is felfoghatók, természetesen csak bizonyos mennyiségig.
A forró italok többségét méretes bögréből érdemes fogyasztani, ami a tenyérbe fogva kellemesen melegíti a bőrt is. Ez esetben nincs szükség finom porceláncsészére, és nem kell foglalkozni különböző illemszabályokkal sem. A lényeg, hogy az ital a lehető legjobban essen.
Timár Gigi
Fotó: Timár Gigi, Nespresso
A cikk a Piac és Profit 2009. január-februári számának NHD mellékletében jelent meg.
Hozzászólás zárolva.