Facebook hozzászólás

A TITOKZATOS FOLSAV-ügy

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy átlagos nő, ha babát szeretne, foglalkoznia kell azzal, hogy megemelt mennyiségben vigye be a szervezetébe a folsavat? Hiszen “csak” a terhesség létrejötte után van szüksége a többletre a szervezetnek, mert csak akkor fejlődik a baba. A kérdésre dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos válaszol.

Kismama a dűne növényeiben, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A folsav és a raktározása

A folsav, vagy B9-vitamin egy vízoldékony vitamin, melyet ennél fogva a szervezet nem igazán képes hosszabb távon raktározni. Vagyis ahhoz, hogy szervezetünk ellátottsága folyamatos legyen, gondoskodni kell a megfelelő mennyiség beviteléről. Ez jellemzően a kiegyensúlyozott étrenddel megoldható, bár tény, hogy élelmiszereink beltartalma az utóbbi években jelentősen lecsökkent, vagyis a megfelelő mennyiség bejuttatása még így sem biztos.

Egy életerős nő, aki még nem szeretne gyermeket jellemzően a legegyszerűbb fogamzásgátlási módszert választja, ami a tabletta. Amikor pedig elérkezettnek látja az időt, akkor leteszi azt, és belevág párjával a családalapításba. Azt tudjuk, hogy a modern fogamzásgátlóknak már nincsen szüksége hónapokra ahhoz, hogy kiürüljenek a szervezetből, ami jó, de a folsavra bizony hatással vannak. A fogamzásgátlók ugyanis a folsav hasznosulását is negatívan befolyásolják, vagyis hiába figyelünk arra, hogy meglegyen a napi 300 mikrogramm folsav, annak csupán egy kisebb hányada képes hasznosulni. Mindehhez még az is hozzátartozik, hogy terhesség alatt a folsavigény megnő, 400-500 mikrogrammra. Hogy a megfelelő folsavszintet képesek legyünk elérni a családalapításhoz, ezért a folsav fokozott bevitelére már a tervezési időszakban is szükség lehet – mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Prűd kismamagondokról nyíltan

Terhesség, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Lehet-e szeretkezni terhesség idején, vagy okozhat-e nagyobb gondot a méhszájseb a kismamának? Nos, e két témában rengetek tévhit kering, amit a kismamák sajnos egymás között, a rendelőben beszélnek meg, nem az orvosukkal. Akkor most lássunk tisztán Ratkó Tünde szülésznő segítségével.

Fokozott bevitel

A folsavat fokozott mennyiségben élelmiszerekből bevinni igen nehéz, ráadásul ahogyan a folsavból hiány lép fel a szervezetben az évek során, mire a családalapításhoz érünk már más anyagok fokozott bevitelére is szükségünk lesz. Ez az oka annak, hogy a várandósvitaminokat már a családtervezési időszakban is érdemes szedni, és ez az oka annak is, hogy ma már a szakemberek többsége javasolja a várandósvitamin szedését.

Együtt jobb

A folsav pótlásával elkerülhetőek azok a tünetek, melyek a hiányából adódnak – fáradékonyság, ingerlékenység, levertség, megablasztos anémia (vérszegénység), stb.-, és jelentősen csökkenthető egyes fejlődési rendellenességek előfordulása a várandósság során. Külön is érdemes kiemelni, hogy a folsav elengedhetetlenül szükséges a velőcsőzáródási rendellenességek elkerüléséhez! Azonban sok esetben a folsav önmagában nem elég, hiszen például a babára is komoly veszélyt jelentő vérszegénységnél előfordul, hogy a kiváltó ok a B12-vitamin hiánya, nem a folsavé, a tünet és a hatás mégis ugyan az.

A természetben az egyes anyagok segítik mások felszívódását, amire érdemes figyelni akkor is, ha várandósvitamint választunk. Ennek megfelelően összetett, komplex készítményt keressünk. Mindemellett figyeljünk arra is, hogy az anyagok biológiailag aktív, szerves formában – ez praktikusan -citrát és -glükonát kötési formákat jelent – legyenek jelen a készítményben, mivel így a hasznosulásuk akár 80%-kal is jobb!

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 157

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!