>
Facebook hozzászólás

KISMAMASPORT

Kockahas várandósan?

Mindig nagy kérdése a kismamáknak, hogy terhesség alatt lehet-e sportolni? Mert ha igen, akkor kinek lehet? És ha ez is megvan, akkor mit? És hol vannak a határok? És ha sportol a kismama, akkor nem is fog nagyon meghízni a terhesség alatt? Egyáltalán normális a kockahas a várandósság végéig? Ratkó Tünde szülésznő segít megválaszolni a kérdéseket.

Mozogni lehet

A sportolás is olyan dolog, ami személyenként változó elfogadottsággal működik. Alapvetően igaz, hogy ha valaki egyáltalán nem sportolt, akkor ne a várandóssága alatt kezdjen hozzá, vagy ha mégis nagyon szeretne, akkor csak könnyű, szakember felügyeletével zajló mozgásformát próbáljon ki, mint például a kismama jóga.

Terhes kismama sportol, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Azok a nők, akik rendszeresen sportoltak, a várandósságuk alatt is nyugodtan mozoghatnak, persze szem előtt tartva, hogy a túlerőltetés hatalmas károkat okozhat a babának. Ilyenkor mindent csak mértékkel szabad végezni, addig, amíg jól esik, és örömet okoz. Vannak sportok, melyek űzését a szakemberek áldott állapotban nem javasolják. Ilyenek a küzdősportok, a súlyemelés, vagy az olyan tevékenységek, melyek sérülésveszéllyel járhatnak a magzat számára is, mint például a kézilabda.

Kockahas vagy hízás?

Tisztázni kell, hogy nem csak ez a két véglet létezik. A hízás a terhesség természetes velejárója, de csak egy pontig. Nem az a lényeg, hogy a kismama kettő helyett egyen, hanem az, hogy megfelelő minőségben és mennyiségben vigyen be a szervezetébe tápanyagokat – mondja Ratkó Tünde. Elkeserítő ugyan, de ezt ma már csak az étkezéssel nem igazán tudjuk megtenni. A kettő helyett evés sajnos maximum a zsírréteget képes növelni, a baba egészségét és kényelmét semmiképp. Ehhez sokkal előnyösebb egy komplex, szerves kötésű anyagokat tartalmazó várandósvitamint segítségül hívni. A jó felszívódást biztosító szerves kötések (pl.: -citrát, -glükonát), valamint a megfelelő tagoltság, mely a trimeszterek igényeit a lehető legjobban elégítik ki hatalmas segítséget jelenthet, nem véletlen, hogy ma már a szakemberek is javasolják a szervezet ilyen támogatását.

4 tévhit a terhességi hízásról

Terhes anyuka, grafika, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A várandóssággal kapcsolatban megdöbbentően sok tévhit él a fejekben, és ezek többsége a megfelelő étkezést, és főleg a terhesség alatti hízást érinti. Dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segítségével a ratkotunde.hu most helyreteszi a legtöbbször előkerülhető hízási tévhiteket.

A kockahas szintén egy véglet. A kismama súlygyarapodása 8-12 kilogramm közt teljesen normális – testalkattól függően. Ebbe beleszámít a baba súlya, a méhlepény és a magzatvíz jelentette plusz kilók, és némi járulékos súlytöbblet (pl.: megnövekedett vérmennyiség, stb.). Azok a nők, akik várandósság alatt is megszállottan edzenek, kockázatos játékot űznek, hiszen a baba egészségét is veszélyeztethetik ezzel. Az edzés maga nem is olyan nagy gond, az ehhez kapcsolódó szigorú diéta – ami nélkül a kockák nem jelentkezhetnek – azonban már nagyon rossz ötlet a várandósság alatt.

Nyújtás, nem építés

Talán könnyebb megérteni, hogy milyen sportok is illenek a várandóssághoz, ha megértjük azt, miért is sportolunk ilyenkor. A cél, hogy a testre nehezedő extra terhelést kompenzáljuk. Ezt úgy tehetjük meg, hogy azokat az izmokat nyújtjuk, melyek ilyenkor nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Ilyenek a hát, a lábak és a derék izmai, de ide tartoznak a gátizmok is, melyek szintén edzhetőek, és ez a rákészülés nagy segítség lehet a szülésnél is.

A várandósság egy csodálatos időszaka, ezért próbáljuk meg élvezni, és nem azon aggódni, hogy mi lesz a testünkkel utána. A megfelelő tápanyagpótlás, a trimeszterek igényeit kielégítő várandósvitamin, az egészséges ételek és a jóleső mozgás mind azt segítik elő, hogy élvezzük az áldott állapotot, és a testünk gyorsan legyen képes a regenerálódásra. De mindegy mit teszünk, ehhez idő kell.

(Forrás: ratkotunde.hu)

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 163

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!