Facebook hozzászólás
630

A japán konyha fantasztikus ízei

Széles választék, harmónia, egyszerűség jellemzi a japán gasztronómiát, a főzési, tálalási és étkezési szokások olyan egysége, amelynek minden mozzanatában – színben, formában és ízben egyaránt – a rend érvényesül, mondják a japán ételek szerelmesei.

A japán konyha rendkívül sokszínű, de a leggyakrabban a halak és a tenger gyümölcsei, valamint a rizs és a szója szerepelnek az otthonok asztalain és a vendéglői étlapokon egyaránt. A húsok közül csirkét, marhát, sertést egyaránt fogyasztanak, s bár ezek aránya nem éri el a tengeri halakét, egy-két – szójaszósszal és rizsborral vagy egyéb helyi fűszerrel, páccal "megbolondított" – húskülönlegesség népszerűvé vált az ország határain kívül is. Ilyen például a fűszeres nyárson sült csirke, a jakitori, valamint a jellegzetes japán húsfondü, a szukijaki, amelyek nálunk is ismertek.

A japán konyha jelképévé azonban a híres sushi vált (a szó maga "savanyút" jelent), s ma már az egész világot – közte a hazai ínyenceket is – meghódította. Nemcsak nagyon egészséges, alacsony kalóriatartalmú étel, hanem rendkívül ízletes is, persze csak akkor, ha szakavatott kezek alól kerülnek ki a töltött haltekercsek. Mert mint minden speciális ételnek, a sushikészítésnek is megvannak a maga rafinált fortélyai. Ilyen például az, hogy a felhasznált alapanyagokat hajszálvékonyakra kell szelni, s a rizst éppen a legmegfelelőbb állagúra főzni. Japánban aranyszabály ugyanis, hogy a jó rizs épp csak annyira ragadós, hogy pálcikával fel lehessen emelni egy-egy kis adagot.

A sushi egyébként – amelynek napjainkban számos fajtája ismert – az eredeti japán recept szerint kétféleképpen készül. Az egyik a nigiri sushi, ahol a kézzel formázott "rizskupacra" tálalják rá a halból, garnélarákból vagy tengeri sünből készül hússzeletet, míg a maki sushi esetében a rizst és a halszeletet a norilapok segítségével kis hengerekké formázzák.

A rizs alapélelem a szigetországban: évszázadok óta ott van a mindennapi és ünnepi menükben, s fontosságának súlyát jelzi, hogy a japán "gohan" szó a gabona nevét és az evést is jelenti egyben.

Persze nem hiányoznak a japán gasztronómia palettájáról a zöldségfélék sem, ám ezek nagy részét is a vizek szolgáltatják. Igen kedveltek a tengeri moszatok, mint például a vakame, amelyet levesbetétként fogyasztanak, vagy a kombu, amiből – ízletes halak hozzáadásával – egyfajta japán húslevesféle, a dashi készül, amelyet aztán ételek ízesítőjeként és levesek alapjaként használnak.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!