Facebook hozzászólás
2 154

Tejszínes vadnyúl leves erdei gombával

A hidegebb idő beköszöntével mindig előtérbe kerülnek nálam a tartalmas és forró levesek, amire hoznék most egy nagyon jó példát.

Tejszínes vadnyúl leves, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

Hozzávalók az alapléhez:

1 komplett vadnyúl borda
1 db vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 db gyökér zöldség
1 db fokhagyma
1 db karalábé
1 csomó petrezselyem
hideg víz

A lábasban a vizet megsózom, belepakolom az összes összetevőt, majd alacsony lángon elkezdem főzni az alaplevet. Nagyon fontos a lassú és gyöngyöző főzés, mert ekkor a lé nem lesz zavaros, az íz és illatanyagok szépen részei lesznek az alaplevünknek. A főzés felénél a keletkező habréteget szépen leszedjük a léről, de finoman kell dolgozni, hogy ne kavarjuk fel a levesünk alapját. Amikor már az alaplének gyönyörű színe alakul ki, az illat pedig belengi a konyhát, akkor a zöldségeket és a csontos húst kiszedjük a léből, majd leszűrjük a levet. A bordákról és a csontokról egy éles késsel leszedegetjük a használható húsokat, amiket szépen fel is kockázunk.

Hozzávalók a leveshez:

vadnyúl alaplé
felkockázott vadnyúl húsok
1/2 kg erdei gomba keverék ( vargánya, rizike, kucsma gomba tönk, gyűrűs tuskó gomba, fenyőtinóru, sárga rókagomba, laska, shitake )
1/4 kg csiperke gomba
1 csomó petrezselyem levél
3-5 db sárgarépa
1/2 tk őrölt borókabogyó
1/2 tk őrölt kömény
só, bors, chilipor
tejszín
1/2 citrom leve

Elkészítés:

Az alaplevet felteszem a lábasban, majd amikor már forró, akkor beleszórom a felkockázott répákat puhulni. Érkeznek a fűszerek: só, bors, egy késhegynyi chilipor, a boróka, a kömény és egy félmaréknyi felvágott petrezselyem zöld. Amikor már kezd puhulni a répa, akkor jöhet a feldarabolt csiperke gomba, majd a fél kilónyi erdei gomba is. Természetesen nem maradhat el az előfőzött, felkockázott nyúlhús sem – majd hagyom, hogy szépen minden összefőjön. Kóstolgatok, esetleg fűszerezek még, majd egy fél citrom levét is a levesbe nyomom – ezáltal egy kicsit savasabb, pikánsabb lesz a végeredmény. Utolsó fázisként egy kevés tejszínnel selymesítem be a levesemet, majd még petrezselyemmel szórom meg a tetejét.

Erdei gombás vadnyúl comb, Kép: husimado-eger.blog.hu
Kép: husimado-eger.blog.hu

 

 

Az alapanyagok hasonlóak, a végeredmény teljesen más. Egy újabb változat nyúlra és gombára. Receptért kattints a képre!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

GASZTRO

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!