MEDITERRÁN HANGULATBAN
Katalán sárgarépa-saláta
Bámulatos a katalán konyha, ha arra jártok, kóstoljatok meg mindent! A halaktól a sajtokig, a sonkától a caváig egyszerűen minden mennyei! Ezt az egyszerű salátát most azért mutatom meg, mert jön a kánikulai hétvége, és a kerti partihoz biztosan jól jön majd egy kis változatosság!
Hozzávalók:
- 80 dkg sárgarépa
- 1 doboz (konzerv) olajos hal
- 1 tojás keményre főzve
- 2 kk mustár
- 5 ek olaj
- 1 gerezd fokhagyma összezúzva
- 1 ek borecet
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
- frissen őrölt bors
- só ízlés szerint
Elkészítés:
Reszeljük nagyon vékony csíkokra a már megpucolt sárgarépát, pici sóval, kevéske ecettel átforgatjuk, majd hagyjuk így állni kb. egy órán át. Most jön a pikáns mártásunk: egy kis tányérkában jól keverjük össze a fokhagymát, a sót, a borsot (ne spórolj vele!), a mustárt, az olajat, az ecetet, no meg a petrust. Külön kockázzuk fel a tojás fehérjéjét, külön a sárgáját. A sárgarépát papírtörlővel leitatgatjuk (egy kicsit hagyjunk a tetejére is), és hozzákeverjük a kemény fehérjét. Most az olajat csepegtessük le a halról, és szórjuk meg vele a salátánkat. Most középre szórjuk a tojás sárgáját, a tetejét pedig a maradék sárgarépával díszítjük. Tálaláskor tegyük mellé a mártást, amiből mindenki annyit vesz, amennyi csak tetszik! Vidám kerti partit! Jó étvágyat!
Calcotada, avagy a katalán fiesta ínyencsége
Beszippantott Barcelona – mondta a tengerész férjem évekkel ezelőtt, amikor hajós létére először járt a katalán fővárosban velem együtt. A bámulatos piacban, az éttermekben, a tapas-bárokban egyszerűen tobzódtunk! Íme, egy különlegesség, amit Te is elkészíthetsz, és a te teraszod is igazi, mediterrán hangulatba burkolózhat!
Hozzászólás zárolva.