NYÁRI KIRÁNDULÁS
Menemen, a törökök lecsója
Autentikus török étel. A lecsó török formája egy mennyeien szaftos tojásos étel, amit Törökországban leginkább reggelire fogyasztanak. Sok paradicsompürét vagy friss kockázott paradicsomot használnak fel hozzá, fedő alatt párolódik szinte végig az étel. Idős török nénikétől tanultam meg az elkészítését , nagyban hasonlít a mi verziónkhoz. Pammer Lívia receptje érkezik – egyenesen a piacról!
Hozzávalók:
- 2 nagy fej vöröshagyma
- egy gerezd fokhagyma
- 1,5-2 dl paradicsompüré vagy 4-5 nagyobb méretű húsos paradicsom
- fehér húsú, vagy színes kaliforniai paprika
- só
- 1 tk porcukor
- őrölt bors
- olívaolaj
- 4-6 db tojás
Elkészítés:
A hagymákat kockázzuk, porcukorral meghintjük, és olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét vagy a héjától megszabadított, kockázott paradicsomot, a szintén felkockázott paprikát (én piros-zöld és sárga kaliforniai paprikából használtam minden darabnak a felét), sózzuk, borssal meghintjük belevágjuk a gerezd pucolt fokhagymát, és fedő alatt az egészet puhára és szaftosra pároljuk. Ha szükséges kevés vízzel megpótolva főzzük. Mikor az alkotóelemek puhák, a tojásokat felverjük és a szószra öntjük. Kis lángon, lefedve sütjük, egyszer-kétszer belekeverhetünk. Mikor a tojások szilárdulni kezdenek lezárjuk a lángot, és fedő alatt kicsit hagyjuk még tovább szilárdulni. Nagyon jó kis szaftos ételt kapunk, amit egyszerűen a serpenyőből friss kenyérrel kitunkolunk. Szórhatjuk ízlés szerint apróra vágott petrezselyemlevéllel és bazsalikom levéllel is tálaláskor.
Törökországban hegyesvégű zöld színű ám édes ízű paprikát vágnak bele, csumázás nélkül!
Jó étvágyat kíván hozzá: Pammer Lívia!
Steak marhahátszínből – egyenesen Pammer Lívia sütőjéből
Igazán finom és jól elkészített steaket eddig csak Törökországban ettem. Nagyon fontos a hús minősége, az elkészítés mikéntje. Én magam még soha nem készítettem otthon, ez volt az első próbálkozásom, hogy egy jó steaket együnk. Egy kétkilós hátszín darabot bepácoltam, pár napig érni hagytam, majd másfél ujjnyi széles darabokra vágtam … de kezdjük az elején. Milyen a jó alapanyag?
Hozzászólás zárolva.