Életforma.hu

Egyéb

Tüke Borház - a szőlő szolgát kíván

Pécs, Mecsek oldal, Tettye. A mediterrán város egyik legfestőibb része. Gyönyörű park, a középkori püspöki palota romjai, friss vizű patak. De nem csak ezért érdemes felkapaszkodni a hegyoldalba, ha Pécsett jártok. Itt működik ugyanis 2010 óta az a Tüke Borház, amit a vendégek nemrég a Dél-Dunántúl legjobb vendéglátóhelyének választottak. Ungurán József tulajdonossal az ide vezető útról és a jövőről is beszélgettem. INTERJÚ

A Tüke borház épülete egy régi présház, amit az 1800-as évek végén építették. A Tettye már a középkor óta a pécsiek kedvelt kirándulóhelye volt. Gyümölcsösökkel, szőlőültetvényekkel és természetesen pincékkel – kezdi a történetet Ungurán József a régmúltban.

A Tüke Borház madártávlatból (Fotó: Ungurán József)

Itt termett például a híres pécsi nektár, egy barackfajta, ami az egész országban kelendő gyümölcs volt. De a terület nagy részét, a hegyoldal kedvező déli fekvése miatt, szőlővel telepítették be. Mára sajnos a lakóövezet elhódította a gyümölcsösök helyét, mi azonban megőriztünk egy negyed hektáros kis területet a szőlőnek. Ez a zsebkendőnyi kis telek része a pécsi borvidéknek és az Európai Uniós szőlő kataszternek.

Kibújik belőled a borász! Hiszen ez az eredeti szakmád. Miért váltottál mégis a vendéglátásra?

Pécs az Európa Kulturális Fővárosa évadra készült, amikor felújították ezt a környéket, és ezt az épületet is. Kiírtak egy pályázatot, hogy legyen belőle borház. A feleségemmel gondoltunk egy merészet, és jelentkeztünk. Azért választottuk a Tüke Borház nevet, mert igyekeztünk mindent a helyi termelőktől és zömében helyi borászatoktól beszerezni.

TÜKE szó jelentése: tősgyökeres pécsi. Máig használatos kifejezés. Eredetileg azokat nevezték csak tükéknek, akiknek a Mecsek oldalában legalább három nemzedékre visszamenően szőlője, présháza volt. Ma azok is érdemesek a tüke címre, akik szoros szálakkal kötődnek Pécshez és sokat tesznek a városért.

11 év után ma már akkora a forgalmunk, hogy kénytelenek vagyunk a beszerzési és kínálati kört is szélesíteni. Csak a helyi termelők már nem tudnak biztonsággal ellátni bennünket alapanyaggal.

Amikor megnyitottatok, csak bort lehetett kóstolni itt?
A steakek a legjobb minőségű húsokból készülnek (Fotó: Ungurán József)

Már akkor is kínáltunk harapnivalót. Hideg, házi füstölteket, stifoldert, libatöpörtyűt, szalonnát lehetett csipegetni a borok mellé. Rövidesen hétvégenként grillételekkel bővítettük a kínálatot. Akkor még csak három meleg ételünk volt. Csirkemell, tarja és pisztráng, 15 adag egy hétvégére. Azt mondtuk, hogy akinek jut, jut, akinek nem, az következő hétvégén előbb jöjjön. Mert nem fagyasztunk, a mai napig nincs fagyasztott élelmiszerünk, itt minden frissen készül. Szerencsére egyre többen jöttek, így bővítettük a kínálatot. Építettünk egy kemencét, amiben csülköt sütünk, Márton-napkor libacombot. Ma már dél-amerikai marha- és ausztrál bárányhús is van az étlapon. A legjobb minőségű húsokkal dolgozunk. Ezek ízesítésére a són, a borson és a friss zöldfűszereken kívül semmit nem használunk. Itt semmiben nincs „E”, azaz mesterséges ízfokozó, tartósítószer.  Szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel körítjük a fogásokat. Folyamatosan frissítjük a kínálatot.

 

Faszénen sült pisztráng, Józsi kedvence (Fotó: Ungurán József)

Neked mi most a kedvenced az étlapról?

Én nagyon halas vagyok. Ezért, ha ki kell emelnem valamit, akkor az a friss pisztráng, faszénen sütve. De a jó húst sem vetem meg. Az 50 dekás ribeye steakünk friss salátával nem csak az én kedvencem. A vendégeink közül többen kifejezetten a steakekért jönnek. Kicsi az épület, konyhatechnológiailag elég korlátozottak a lehetőségeink. Ezért is a grill-ételek vannak túlsúlyban. Ezeket a teraszon is el lehet készíteni. A legújabb előételünk a grill libamáj körtével. Egy szép, érett olaszrizlinggel fenséges páros! De a vegetáriánusokra és a mentes étrendet követőkre is gondolunk.

Ungurán József tulajdonos

Mit ihatnak a vendégek mindehhez?

Szezonfüggő, 20-30 bor közül lehet választani. Az ősz mindig kicsit nehézkes, mert a tavalyi reduktív borok ilyenkor már nincsenek, az újak még nincsenek. De 2021-es Irsai Olivérünk már van! Az ételekhez illő borok szerepelnek az itallapon. Vagy épp egy új fogáshoz keresek új bort. Ez kölcsönhatás. Nálunk nincs zöldkártyája a borászoknak. Ez alatt azt kell érteni, hogyha évjáratváltás van, akkor megkóstolom az új mintát. Elsőként én választok. Minden tételt szakmai szempontból bírálok. Aztán szólok a feleségemnek, akinek nagyon jó ízlése van. Rendkívül jól kóstol, ezért adok a véleményére. A borkínálatunk 60 százaléka a Pécsi borvidékről származik.

 

De Villány, Szekszárd, Mór, Sopron,Tokaj is képviselteti magát. A könnyű, reduktív bortól kezdve az érlelt, nagytestű fehérborokon, a rozén és a könnyű vörösborokon át a komoly, nehéz vörösborokig mindenünk van.

A vendégeitek főleg helyiek, vagy távolabbról is megtalálnak benneteket?

Kezdetben inkább a helyiek jöttek, de hamar felfedeztek bennünket a turisták és jó hírünket vitték. A TripAdvisor közösségi oldalon nagyon jó értékeléseket kapott a Tüke Borház, felkerültünk az országos gasztro-térképre. Villány közelsége is kedvez nekünk. Aki oda elmegy egy bortúrára, az biztos megáll Pécsett. A többségük, akit érdekel a gasztronómia és a jó borok, tájékozódik és nálunk köt ki.

Fotó: Proksza Péter)

A vendégek nagyra értékelik a munkátokat, az igényességet. Nemrég a TripAdvisor közösségi oldal éttermi rangsora alapján a legjobb vendéglátóhely címet kaptátok a Dél-Dunántúlon.

Azt láttuk, hogy hat éve az élbolyban vagyunk. De ez a hír óriási meglepetés volt. Vasárnap este sportoló barátaimmal ünnepeltük a pécsi dzsúdó 60 éves születésnapját, ezt a sportot máig űzöm, amikor üzenetet kaptam az örömhírrel. Ha lenézel erre a kis szőlőültetvényre, látod, hogy nincs lugas, hanem hagyományos tőkeművelésű terület. A földmunkától a metszésig, a szüretelésig meg kell hajolni, sokszor letérdelni előtte. Innen a mondás: a szőlő szolgát kíván. Ma már tudom, a vendéglátás is. Ez az elismerés új energiát ad.

Új tervekre is inspirál?

Nemcsak ez! Borászként negyven éve tervezem, hogy magam készítsek borokat. Nemrég megvettem Pécshez közel, Kisdéren egy csaknem száz éves régi kúriát. Az udvarában két pajtaépület áll. Az egyikben lesz a palackozó, a másikból a vendéglátóhely, ahol borkóstolókat tartunk majd. A prémium minőségű 2020-as olaszrizling és a 2019-es super prémium cabernet frank már palackokban van. De lesz merlot, chardonnay,  és cabernet souvignon is. Rövidesen nyitunk, szeretettel várom a régi és új vendégeket!

Ezt is olvasd el:

Nyolc tipp az okos borkóstoláshoz


Mitől lesz valóban agilis az agilis transzformáció

Mitől lesz valóban agilis az agilis transzformáció 

Az agilis transzformáció a szervezet működésmódjának, kultúrájának és gondolkodásmódjának mélyreható átalakulását jelenti.
Tudatos digitális jelenlét: miért fontos az egyediség az online térben?

Tudatos digitális jelenlét: miért fontos az egyediség az online térben? 

Az online világban való láthatóság manapság már nem csupán lehetőség, hanem alapkövetelmény.
A digitális nomádok legjobb laptopjai idén

A digitális nomádok legjobb laptopjai idén 

A digitális nomádok világa izgalmas és sokszínű, tele kihívásokkal és új tapasztalatokkal.
3 jel, hogy nincs egy férfi formában

3 jel, hogy nincs egy férfi formában 

A férfiasság és a fizikai erő régóta kéz a kézben járnak a társadalmi elvárásokban, de a valódi fittség nem csupán külső megjelenés kérdése.
Fűnyírás új szinten – így válassz okosan gépet a pázsitodhoz

Fűnyírás új szinten – így válassz okosan gépet a pázsitodhoz 

A rendezett gyep nemcsak a kert éke, de a ház megítélésére is hatással van.
Különleges márka, különleges eszközök

Különleges márka, különleges eszközök 

Az Ariens neve már több mint 85 éve egyet jelent a professzionális színvonalú kerti gépekkel és a hóeltakarítás hatékony eszközeivel. A vállalat az Egyesült Államokból indult, de termékei mára világszerte ismertek magas minőségük és hatékonyságuk miatt.
PS5 headset választás: Merülj el a játék világában

PS5 headset választás: Merülj el a játék világában 

Mennyire fontos számodra a hangzás, amikor beleveted magad a virtuális világokba? A megfelelő headset kiválasztása döntő jelentőségű élményt nyújthat a játék során, nemcsak a zajok tisztasága és intenzitása, de a kényelem szempontjából is. 
Hogyan érdemes szakkönyvet vásárolni és miért olyan fontos a tudás ezen formája?

Hogyan érdemes szakkönyvet vásárolni és miért olyan fontos a tudás ezen formája? 

Egyre nagyobb jelentőséget kapnak azok a lehetőségek, amikor az anyai szerep mellé csatlakozik a dolgozó nő feladatköre is.
Az élhajlítás ipari jelentősége: pontos és hatékony megoldások

Az élhajlítás ipari jelentősége: pontos és hatékony megoldások 

A modern ipar számos eszközt és gépet alkalmaz a gyártási folyamatok során, de kevesen vannak, akik tisztában vannak az élhajlító gépek kulcsfontosságú szerepével.
Hogyan tehetjük még hatékonyabbá megbeszéléseinket?

Hogyan tehetjük még hatékonyabbá megbeszéléseinket? 

Ha a hatékonyság kerül szóba, akkor nem mehetünk el a hölgyek azon képessége mellett, hogy egyszerre több dolgot is képesek csinálni, és valóban extra hatékonyan tudnak dolgozni, háztartást vezetni és gyereket nevelni egyszerre. Ugyanakkor persze megvan az az oldaluk is, amikor akár órákon át tudnak egymással cseverészni kivesézve minden fontos témát, pletykát és történést.