Facebook hozzászólás
496

8 tipp az okos borkóstoláshoz

Az ősz a szüret mellett a borfesztiválok, borkóstolók ideje. Egy szervezett borkóstoló legalább öt fajtából áll, de nem ritka, ha tíz különböző italt is meg kell ízlelni. Ez komoly próbatétel. Egy fesztiválon még nagyobb a kihívás. Melyikkel kezdjük, milyen sorrendben haladjunk, mit tegyünk, hogy ne szálljon a fejünkbe túl gyorsan az alkohol? Bár a tudományos megközelítésnél ezeken a könnyed hangulatú fesztiválokon fontosabb, hogy jól érezzük magunkat, azért nem árt betartani néhány szabályt.

Érdemes néhány tanácsot megfogadnod, hogy eredményes és élvezetes legyen a borkóstolás. Így másnap nem gyötör a macskajaj és emlékezni is fogsz arra, mi ízlett előző este a legjobban. Ha már megszerezted a jegyed a kiszemelt boros eseményre, gondold át, milyen stratégia mentén szeretnél kóstolni. A nagy rendezvényeken – mint amilyen a ma kezdődő 30. Budapest Borfesztivál, rengeteg tétellel találkozhatsz. Ezért fontos, hogy tudd, mire akarsz koncentrálni.

borkóstolás
Fontos a sorrend (Fotó: pixabay.com)
Alapvetés

A száraz tételektől az édes borok felé; a könnyedebbtől a testesebb borok irányába; a fiatalabb boroktól az idősebb tételek felé, a belépő szintű boroktól a csúcskategóriás palackokig haladj.

Időben érkezz!

A nagyobb rendezvényekre érdemes korán érkezni, akár kapunyitáskor, mert olyankor még biztosan teljes a választék. A tömeg csak később várható, ezért könnyebben odaférsz a standokhoz, és nagyobb esélyed van beszélgetni a borásszal.

Étellel alapozz!

Kényelmes ruhában, parfüm nélkül érkezz, és ha lehet, ebédelj a kóstoló előtt, hogy ne legyen üres a gyomrod. Kóstolás közben is falatozz, de ne túl fűszeres ételeket. Válassz inkább sajtot, sós falatokat. Igyál sok vizet! Lehetőleg minden kóstolás között néhány kortyot. Mindez segít, hogy ne érjen véget túl korán a program. Semmiképp se dohányozz vagy rágózz közben, ne hagyd, hogy ízérzékelésednek bármi az útjába álljon.

borkóstolás
Üres gyomorral soha ne kezdj bort kóstolni (Fotó: pixabay.com)
Tervezz!

Nézd át előre a kiállítók listáját, legyen elképzelésed arról, hogy melyik pincészeteket szeretnéd meglátogatni. Légy nyitott a számodra ismeretlen, kisebb pincészetek felé is!

A látvány

A borospoharat a száránál, vagy talpánál fogva tartsd. A bor élvezetének első lépése ugyanis a tisztasága, a színe. Ha a pohár kelyhét fogod marokra, akkor az hamarosan  opálossá válik az ujjnyomaidtól. Kitöltéskor figyeld a bor árnyalatát és finoman forgasd körben, pörgesd a pohárban! Ezt azért is érdemes megtenni, mert a levegővel érintkezve akár néhány perc alatt is újabb és újabb ízek nyílnak majd meg előtted. Ha lassan csorog le a pohár falán a bor, abból arra következtethetsz, hogy valószínűleg egy gazdagabb, testesebb borral van dolgod.

Az illat

Kóstolás előtt szagolj bele a borba. Próbáld meg kitalálni, akár csukott szemmel, milyen emlékek, ízek, gyümölcsök, fűszerek vagy virágok jutnak eszedbe az illatáról. Ha sokszor jártál már kóstolón, akár a bor illatából is meg tudod majd mondani, hogy milyen szőlőből készült.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!