Életforma.hu

GASZTRO

10 főzési hiba, amit mind elkövetünk a konyhában

Gyakorlás teszi a mestert, ám vannak olyan konyhai bakik, amiket mindenki elkövet, főleg amikor először ragad fakanalat a kezébe. Most összegyűjtöttünk egy listát a legtipikusabb főzési hibákról, amiket jobb elkerülni.

Te mennyire tartod magad szakképzett szakácsnak? Ha gyakorlott vagy a konyhában, akkor is van néhány főzési hiba, amit elkövethetsz, hiába főztél már sokféle ételt. Ha eddig a tűzhelyet hibáztattad a főzési bakikért, akkor itt az idő, hogy tisztába kerülj azokkal a mítoszokkal, amikben eddig olyan bőszül hittél. A következő listán olyan főzési hibákat gyűjtöttünk össze, amelyeket mindenki elkövetett már életében a konyhájában. Nyugi! Ha ezeket kijavítod, akkor minden fogás, amit elkészítész nagyon finom lesz!

A fagyasztóból kivett húst azonnal feldolgozod

Nagyon gyakori, hogy az emberek kivesznek egy darab húst a fagyasztóból, és azonnal megsütik a sütőben vagy a grillen. Ez nagy hiba, mivel a hús, bár úgy tűnhet, hogy kívülről elkészült, belül nyers marad sütés után is, ha fagyasztva tesszük a grillrácsra. Legfeljebb 24 órával a főzés előtt már ki kell venni a fagyasztóból a húst és a hűtőben kiengedni. Ez az idő elég lesz arra, hogy a hús teljesen kiengedjen és ne sérüljön az állaga főzés és sütés közben.

Ugyanazzal a késsel vágod az összes ételt

Tévedés, hogy egyetlen kés elég arra, hogy bármilyen ételt elkészítsünk. A megfelelő kések használata megkönnyíti és meggyorsítja az egész főzési folyamatot. A hús darabolásához válassz egy nagy kést, a zöldségek és a gyümölcsök, sőt a csontozott baromfihús esetében egy kisebb kést. A kenyérfélékhez recés élű kés az ideális.

Az egyik gyakori főzési hiba a kések körül keresendő (Foto: Depositphotos)

Megkevered a rizst

Néha a kevesebb több! Sokan elkövetik azt a gyakori főzési hibát, hogy megkeverik főzés közben a rizst, mert így szokták meg. De az egyetlen dolog, amit a keveréssel elérünk az az, hogy a rizsünk még nedvesebb lesz és még jobban összeáll. Ez azért van, mert a rizs megkeverésekor a keményítő felszabadul és a rizsszemek eltörnek és az egész egy nagy kulimász lesz. Ahhoz, hogy laza és pergős maradjon a rizs, el kell kerülni a főzés közbeni kavarását. A megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával ez gyerekjáték. A rizs mennyiségének mindig a kétszerese a hozzáadott víz, ezt mind fel tudja venni a rizs párolás közben. 15-20 perc elég a fehér rizshez, a barnát azonban akár 35-45 percig is párolhatjuk.

Felszeleteled a steaket azonnal

A hús fűszerezése mellett a másik leggyakoribb főzési hiba, amit sokan elkövetnek az az, hogy amint kiveszik a húst a sütőből, vagy leveszik a grillről, azonnal felvágják. A sütőből vagy a tűzhelyről való kivétel után ajánlott néhány percig pihentetni a húst, hiszen a belsejében lévő hő segít befejezni a sütési folyamatokat. Így lesz a hús puha és lédús, ha felvágjuk, akkor idő előtt kiszárad.

A hozzávalókat a hideg serpenyőbe teszed

Egy másik gyakori főzési hiba, hogy az ételt még hidegen rakjuk a serpenyőbe, így az étel sok zsírt vesz fel. Az ideális hőmérsékletre mindig figyeljünk. Várjunk 2-3 percet mielőtt beletesszük a serpenyőbe a húst, vagy a zöldségeket, mert így nem fogják felvenni az olajat.

Rossz típusú olajat használsz

Nem minden étolaj azonos. Némelyik tökéletes a sütéshez és a pirításhoz, míg mások avas ízűek lesznek, ha magas hőfokon használjuk őket. A tiszta olívaolaj sötétebb színű és erősebb ízű, de csak a szószokhoz érdemes önteni őket, és alacsony pároláshoz használhatóak csak. A magas hőfokú sütéshez a növényi olajak a legjobbak (pl napraforgóolaj). A repceolajban süthetünk ételt, de grillezéshez és a húsok piritásához is jó.

A különböző olajok különböző ételek elkészítéséhez vannak (Foto: Depositphotos)

Nem kóstolod meg az ételt az elkészítés során

Semmi baj nincs azzal, ha főzés közben megkóstolod az ételt! Fontos ellenőrizni, hogy jó -e az öntet, vagy hogy a hús, a tészta vagy bármi, amit készítesz, a megfelelő állagúra főzted vagy sütötted. Ez lehetővé teszi a hibák elkerülését és lehetőséget ad még javítani a recepten is közben.

Olajat adsz a tésztafőző vízhez

Ez talán a legnagyobb főzési hiba, amit ideje megcáfolni. Az olaj hozzáadása a tésztavízhez nemcsak azt akadályozza meg, hogy a tészta az edényhez tapadjon, hanem sajnos elnehezíti a tésztát és megnehezíteni, hogy a mártás, amit a tésztára teszünk rátapadjon. A zsír nem keveredik vízzel, így a tészta gyorsan összeállhat a hozzáadott olajtól, amikor a vizet leszűröd róla.

Azonnal kiöntöd a tészta főző vizét

A legtöbben általában kiöntik azt a vizet, amiben a tésztát főzték. Pedig ez nagy hiba, hiszen ezt a vizet bátran használhatjuk ahhoz, hogy kikeverjük a tésztához való szószt, ezáltal ízletessé téve azt. Sőt! A tészta főzővize tökéletes sűrítőként is funkcionálhat! 

Rosszul szeleteled a hagymát

Könnyes lesz a szemed, ha csak a hagyma szeletelésére gondolsz? Ez akkor történik meg, amikor szeletekre vágjuk, így széttörjük a hagyma sejtjeit és olyan gázok szabadulnak fel, amelyek égetik a szemet. Szerencsére erre is van megoldás. Éles késsel szeleteld fel a hagymát a rostjainak irányát követve. A csíkokat a gyökértől a szárig vágd. Az az ideális ha csíkokra, azaz julienne típusra vágod fel a hagymát, így kevésbé fogsz könnyezni közben.

Ezt is érdemes elolvasni:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.