Életforma.hu

GASZTRO

10 szuper zöldséges keleti recept

A tíz legfinomabb keleti zöldséges ételt kínáljuk most. A levestől - a salátáig mindenki tetszése szerint válaszhat! Gyorsan és könnyen elkészíthetők.

Yasai miso shiru - zöldséges miszóleves

Hozzávalók: 2 evőkanál miszó, 1 liter víz, 1 evőkanál vegamix, 1 csomag retek, 1 kiskanál gyömbér, negyed algalap, 1 sárgarépa, só.

Elkészítése: a miszót feloldjuk fél deci vízben, majd hozzáadjuk a maradék vizet és a zöldségport, és összeforraljuk. A sárgarépát és a retkeket felkarikázzuk, az algalapot pedig keskeny csíkokra vágjuk. A retket, a répát, a gyömbért a leveshez adjuk, megsózzuk, majd néhány percig együtt főzzük őket. Az algacsíkokat szétosztjuk a tányérokba, erre merjük rá a levest.

Yakisoba - káposztás tészta

Hozzávalók: 1 csomag (tojással készült) kínai tészta, 20 deka csíkokra összevágott káposzta, 10 deka csíkokra szelt sárgarépa, 10 deka vékony kis csíkokra vágott sertéscomb, 1 deci húslé, 2 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál osztrigaszósz, 2 kiskanál Worchester-szósz, 1 evőkanál olaj, 1 kiskanál cukor, bors.

Elkészítése: a tésztát kifőzzük, majd a húst, a répát és a káposztát az olajon egy nagyobb serpenyőben félig puhára pároljuk. Hozzáadjuk a kifőtt, leszűrt tésztát, és még körülbelül 10 percig folyamatosan forgatva együtt sütjük, miközben a húslé kivételével hozzáadjuk a többi alapanyagot. A húslét csak apránként adagoljuk rá, s hagyjuk elfőni: lé ugyanis nem lehet a serpenyőben. Savanyított gyömbérrel kínálják.

Okonomiyaki - káposztás palacsinta

Hozzávalók: 25 deka liszt, 1 csomag sütőpor, 10 deka darált sertéshús, 2 deci dashi, 15 deka vékonyra gyalult káposzta, 1 tojás, só.

Elkészítése: a lisztet a sütőporral, tojással, sóval és a dashival sűrű palacsintatészta-állagúra keverjük, majd körülbelül 30 percig állni hagyjuk, majd belekeverjük a káposztát és a húst. Serpenyőben 2 centi vastagságú palacsintákat sütünk oly módon, hogy kicsit krémes maradjon a belsejük. Szósszal tálalják.

Azuki gohan - vörösbabos rizs

Hozzávalók: 40 deka rizs, 15 deka vörösbab (azuki), 8 evőkanál szaké, 1 kiskanál fehér szezámmag, só.

Elkészítése: a babot egy éjszakára vízben áztatjuk, majd leszűrve főzőedénybe tesszük. Felöntjük vízzel, felforraljuk, majd alacsony lángon puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővizébe beletesszük a rizst, körülbelül egy órán át áztatjuk, majd hozzáadva a szakét és a sót, megfőzzük. A szezámmagot egy serpenyőben megpirítjuk, sózzuk, de vigyázzunk, nehogy odaégjen. Amikor a rizs készen van, levesszük a tűzről, és hozzákeverjük a babot, megszórjuk a szezámmaggal, és tálaljuk.

Tofu "fasírt"

Hozzávalók: 30 deka tofu, 1,7-1,7 deka búzacsíra és teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 deka reszelt vöröshagyma, 1 gerezd áttört fokhagyma, só, őrölt fehér bors.

Elkészítése: az összetevőket jól összedolgozzuk, és egy órán át pihentetjük. Ezután a hagyományos fasírthoz hasonlóan kisebb pogácsákat formálunk, amelyeket forró olajban kisütünk. Salátával és öntettel tálaljuk.

Tofu zöldséggel

Hozzávalók: 40 deka tofu, 30 deka gomba, 30 deka zöldbab, 1 kaliforniai paprika, 4 evőkanál étkezési keményítő, 2 deci húsleves, 1,5 evőkanál szójaszósz, 4 evőkanál olaj, 3 gerezd fokhagyma.

Elkészítése: a szójaszósszal elkeverünk 1,5 evőkanál keményítőt, majd félretesszük. A tofut szeletekre, majd a szeleteket háromszögekre vágjuk, és szárazra töröljük. A megtisztított gombát felszeleteljük, a zöldbabot feldaraboljuk, és a paprikát is csíkokra, a fokhagymagerezdeket pedig apróra vágjuk. A maradék keményítőben megforgatjuk a tofut, majd a felforrósított olajban mindkét oldalukat 10-12 perc alatt megsütjük. Kivesszük a serpenyőből, beletesszük a gombát és a fokhagymát, és keverés közben mintegy két percig pároljuk. Hozzáadjuk a babot, a paprikát és a húslét, majd felforraljuk, és lefedve az edényt mérsékelt tűzön néhány percig főzzük. Végül hozzákeverjük a félretett szószos keményítőt, majd a tofut is, és két perc alatt összefőzzük. Melegen tálaljuk.

Tofu-saláta

Hozzávalók: 45 deka tofu, 1 kiskanál apróra vágott hagyma, 10 deka reszelt zeller, 2 evőkanál olaj, 1,5 teáskanál szójaszósz, 1 teáskanál finomra vágott kapor, 2 evőkanál pirított szezámmag, őrölt fehér bors.

Elkészítése: az összetört tofut óvatosan elkeverjük a hozzávalókkal, majd leöntjük - vízzel, citromlével, pici ecettel, mustárral, mézzel készített - salátaöntettel.

Pikáns saláta

Hozzávalók: 1 nagy alma, 1 kígyóuborka, 1 szál póréhagyma, 1 jégcsapretek, 4 kínaikel-levél, 20 deka sárgadinnye, fél-fél deci rizspálinka és szójaszósz, 1 citrom leve, 1 evőkanál puhára főtt rizs, 1 kiskanál cukor.

Elkészítése: a pórét, az uborkát és a kelt vékony csíkokra vágjuk, a retket felszeleteljük. A rizst összekeverjük a pálinkával, a szójával, a cukorral édesítjük, majd leöntjük vele a felszeletelt retket, és fél-egy órán át benne hagyjuk. Tálalás előtt felkockázzuk az almát és a dinnyét, és hozzákeverjük a retekhez.

Vakame-saláta

Hozzávalók: 2 endívia, 1 szál sárgarépa, 2 kisebb savanyúuborka, 4 kis retekgumó, 4 salátalevél, 2 evőkanál morzsolt csemegekukorica, 2 vakame (alga), fél uborka, 1 doboz füstölt tofu, 2 evőkanál fehér miszó, 1 evőkanál olaj, ízlés szerint enyhe ecet, 2 evőkanál 100 százalékos almalé.

Elkészítése: a vakamét hideg vízbe áztatjuk, hogy megpuhuljon, majd felkockázzuk a tofut. A zöldségeket apróra vágjuk, és összekeverjük. A zöldségeket egy salátástálra rakjuk, a tofut mellétesszük. Az öntethez összekeverjük a miszót, az ecetet és az almalevet, majd közvetlen a fogyasztás előtt meglocsoljuk vele a zöldségtálat.

Tempura - sült zöldségek japán módra (rákkal, halfilével is készíthető)

Hozzávalók: 30 deka pici csöves kukorica, 25 deka gomba, bambuszrügy, 20 deka cukkini, 1 csomó zöldhagyma, olaj. A palacsintatésztához: 2 tojás, 2,5 deci víz, 15 deka búzaliszt, 5 deka rizsliszt, só. A mártáshoz: 4 evőkanál sherry, 4 evőkanál szójamártás, 1 fehér vajretekgumó, 2 evőkanál reszelt gyömbér.

Elkészítése: elkészítjük a palacsintaszerű tésztát, majd a mártáshoz a sherryt elkeverjük a szójával, hozzáadjuk a finomra reszelt retket, végül a gyömbért. A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, ezeket sorra belemártjuk a tésztába, majd egy mélyebb serpenyőben forró olajban aranysárgára sütjük őket. Tálra téve a mártással tálaljuk. Rákkal, halfilével is készíthető. 

A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.