Életforma.hu

GASZTRO

4 különleges leves recept

Minestrone (zöldségleves), kagylóleves, bouillabaisse (marseille-i halleves), pot au feu (forró fazék). Próbálja ki Ön is! Szilágyi Eta recept anyagainak felhasználásával készült.  

Minestrone (zöldségleves)
Hozzávalók: 1-1 szál felkarikázott sárga- és fehérrépa, egy kisebb, vékony szeletekre vágott cukkíni, 1 szál póréhagyma, 10-10 deka rózsáira szedett brokkoli és karfiol, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 liter zöldségleves (leveskockából is lehet), 1 kiskanál paradicsompüré, 1 evőkanál olívaolaj, 5 deka reszelt parmezán, szurokfű (oregánó), só, bors.
Elkészítése: a zöldségeket olívaolajon megpároljuk, fűszerezzük, majd felöntjük a zöldséglevessel. Paradicsompürével színezzük, s a reszelt parmezánnal tálaljuk.

Kagylóleves
Hozzávalók: 1,5 kiló kagyló, 2 tojássárgája, 1 kiskanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 deci száraz fehérbor, 5 deka vaj, 1 csirkehúsleves-kocka, 1 evőkanál liszt, 2 szál kisebb póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél deci tejföl, 2 babérlevél, só, frissen őrölt bors.
Elkészítése: lábasban körülbelül egy liter vizet fölforralunk, feloldjuk benne a leveskockát, beletesszük a feldarabolt pórét, a vöröshagymát, a fűszereket és a kagylót. Addig főzzük, amíg kinyílik a kagyló héja. Leszedjük a héjakat, majd leszűrjük a főzőlevet. Közben a vajon kissé megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a bort, majd az egészet a leszűrt főzőléhez öntjük, és összefőzzük. Ezután belerakjuk a megtisztított kagylókat, néhány percig lassú tűzön főzzük, majd levesszük a tűzhelyről. Egy kis edényben összekeverjük a tojássárgájákat a tejföllel, és a leveshez adjuk. Zöldpetrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Bouillabaisse (marseille-i halleves)
Hozzávalók: 1,5 kiló tisztított vegyes tengeri hal, scampi és kagyló, 7,5 deci halalaplé, 2,5 deci fehérbor, 1 nagy fej vöröshagyma, 80 deka hámozott paradicsom, 30 deka burgonya, 1 édesköménygumó, 2 babérlevél, 1 gerezd fokhagyma, ízlés szerint sáfrány, só, bors, kakukkfű, 3 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése: egy lábosban a kockára vágott hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen rárakjuk a szeletekre vágott burgonyát, az összetört paradicsomot, a laskára vágott édesköményt, a halakat, majd a rákokat, a kagylót és a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a halalaplét. Felforraljuk, és körülbelül 15 percig főzzük.

Pot au feu (forró fazék)
Hozzávalók: 1 kiló marhafartő, 50 deka marhalábszár, 50 deka velős csont, 1 nagy fej vöröshagyma, 1-1 ág friss rozmaring és kakukkfű, 1 babérlevél, 4 liter víz, 1 csomag zsenge sárgarépa, 3 kisebb póréhagyma, 2 zellerszál, só, 8 szem bors, 6 szelet baguette.
Elkészítése: a hagymát félbevágjuk, és egy főzőedényben a vágási felületen megpirítjuk. Mellérakjuk a húsokat, majd a fűszernövényeket, a borsot, felöntjük a vízzel, sózzuk, ezután körülbelül három órán át puhára főzzük, közben a képződő habot leszedegetjük. Ha kész, beletesszük a velős csontokat és a megtisztított zöldségeket, s ezeket is puhára főzzük. Ha kész, egy tálba szedjük a zöldségeket és a húsokat, kevés levet rámerünk, majd meleg helyre tesszük. A visszamaradt levest leszűrjük, a bagettszeleteket megpirítjuk, rátesszük a velőt, és a levessel tálaljuk. Ezt követően tesszük az asztalra a felszeletelt húsokat és a zöldségeket.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.