Életforma.hu

GASZTRO

A legjobb csokis sütemények receptjei – húsvétra!

Itt a húsvéti sütés-főzés ideje. Már most megtervezzük az ünnepi menüt? Most 11 finom csokoládés süti receptjével és néhány apró trükkel segítünk!

Csokoládékrém készítésekor a csokit soha ne közvetlenül a láng fölött olvasszuk, az edényt mindig tegyük vízgőz fölé. És ne is melegítsük túl, mert becsomósodhat, vagy túlzottan besűrűsödhet. Ha ez mégis bekövetkezik, pici tejszínnel, olajjal hígabbra keverhetjük. A zserbóhoz is, amelynek nálunk hagyománya van, hozzátartozik a csokoládémáz, mint ahogyan más sütiket is megszépít a fényesen csillogó massza.

1. Csokoládés fatörzs

Hozzávalók: 10 deka liszt, 25 deka porcukor, 1 vaníliás cukor, 1 kávéskanál citromlé, 5 tojás és 2 tojássárgája, 40 gramm étkezési keményítő, 2 evőkanál víz, 30 deka étcsokoládé, 20 deka vaj, 1 narancs leve és reszelt héja, 5 deka mazsola, 5 deka durvára vágott, pirított dió, 3 evőkanál rumaroma, aszalt narancsdarabok a díszítéshez.

Elkészítése: a piskótalaphoz összekeverjük a lisztet és a keményítőt. Az 5 tojás fehérjét a citrom levével és a 7-8 deka porcukorral kemény habbá verjük, a sárgáját pedig a vízzel és a 7-8 deka porcukorral kikeverjük, majd felváltva hozzáadjuk a tojásfehérje- és a lisztkeveréket. A masszát tepsibe tesszük, és forró tűzön mintegy 10 perc alatt készre sütjük. A krémhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, belekeverünk 10 deka porcukrot és 2 tojássárgáját, majd állandó keverés mellett besűrűsítjük. Közben a vajat kikeverjük a narancslével és -héjjal, a rumaromával, a vaníliás cukorral, és a csokoládés krémhez adjuk. A krém kétharmadát a piskótára kenjük, megszórjuk a dióval és a mazsolával, majd feltekerjük úgy, hogy a széle alulra kerüljön. Tálcára tesszük, és a maradék krémmel bekenjük, majd az aszalt naranccsal vagy egyéb gyümölccsel díszítjük.

2. Narancsos csokitrüffel

Hozzávalók: 25 deka fehér csokoládé, 1/4 vaníliarúd, 12 deka vaj, 3 deka méz, fél deci narancslikőr, 5 deka cukrozott narancskarika, 20 deka tortabevonó tej- és 10 deka étcsokoládé, a díszítéshez cukrozott narancs.

Elkészítése: az összetört fehér csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A vajat a mézzel és a vaníliavelővel krémesre keverjük, majd a csokoládéhoz adjuk, végül beleöntjük a likőrt, és az egészet negyedórára hűtőbe tesszük. Kivéve onnan belekeverjük a cukrozott narancshéjat, majd a masszát egy sütőpapírral befedett tálcára tesszük, és újabb 30 percig hűtjük. A megdermedt trüffelkrémet forró vízbe mártott késsel 2x4 centis darabokra vágjuk, és egy éjszakán át hűtjük. Az ét- és tejcsokibevonókat vízgőz fölött megolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, a trüffeldarabokat villára tűzve egyenként belemártjuk. Tetejükre apró narancskarika-darabokat rakunk. Hűvös helyen hagyjuk kiszáradni, majd minyonpapírokra tesszük.

3. Csokoládés-fügés trüffel

Hozzávalók: 20 deka tejcsokoládé, 10 deka vaj, fél deci cukorszirup, 1,2 deci tejszín, 1 evőkanál konyak, 10 deka szárított füge, 5 deka pirított és 3 deka nyers mandulaforgács.

Elkészítése: a csokoládét, a vajat, a tejszínt, a cukorszirupot és a konyakot együtt vízgőz fölött egy edényben keverjük simára. Vágjuk a fügét apróra, majd a pirított mandulával együtt adjuk a masszához. Jól keverjük össze, majd hűtsük ki. Ha formázhatóvá válik, formáljunk a masszából tetszés szerinti apró golyókat, majd forgassuk meg a mandulaforgácsban. Helyezzük őket minyonpapírba, és hűtve tálaljuk.

4. Brownies

Hozzávalók: 10 deka félédes csokoládé, 10 deka durvára vágott dió, 10 deka vaj, 12 deka porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 2 evőkanál kakaópor, 10 deka liszt. A bevonathoz: 20 deka csokoládébevonó, 3 evőkanál csokoládéreszelék.

Elkészítése: a vajat keverjük habosra, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját, majd dolgozzuk krémszerű masszává. Ezután dolgozzuk bele a közben vízgőz felett felolvasztott csokoládét és az aprított diót. A kakaóport keverjük össze a liszttel, és adjuk a krémhez. Végül a keményre felvert tojásfehérjéket is keverjük a masszához. Az egészet tegyük sütőlemezre, majd egyengessük el, és mintegy 45 percig süssük közepes lángon. A kész süteménylapot kenjük be a megolvasztott csokoládébevonóval, majd hintsük meg csokoládéreszelékkel. Vágjuk fel 4 centis kockákra, csomagoljuk fóliába, így sokáig eltartható.

5. Csokoládés-málnás kocka

Hozzávalók: 30 deka liszt, 2,5 deci étolaj, 20 deka cukor, 2 kávéskanál vaníliaaroma, 4 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 40 deka étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj, finom málnalekvár.

Elkészítése: 20 deka csokoládét egy edényben vízgőz fölött felolvasztunk, majd belekeverjük a cukrot, a vaníliaaromát, az olajat és a tojásokat. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Jól összekeverjük, majd kivajazott, lisztezett kisebb tepsibe tesszük. Előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Ha kihűlt, kiborítjuk, és két lapba vágjuk. Az alsót megkenjük sűrű málnalekvárral, s ráhelyezzük a másik lapot. A maradék 20 deka csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, beletesszük a 2 kávéskanál olajat, majd a mázzal egyenletesen bekenjük a sütemény tetejét. Hidegre téve dermesztjük meg a bevonót. Több napig elálló, finom édesség.

6. Csokis-mandulás puszedli

Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 20 deka porcukor, fél citrom leve, 15 deka őrölt mandula, 10 deka félédes csokoládé, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál kakaópor, 1 késhegynyi fahéj. A díszítéshez körülbelül 40 szem hámozott mandula.

Elkészítése: a tojásfehérjéket a porcukorral és néhány csepp citromlével verjük jó kemény habbá. Ezután a mandulát keverjük össze a lereszelt csokoládéval és a fűszerekkel, majd ezt a keveréket fokozatosan adjuk a tojásfehérjéhez, és alaposan dolgozzuk el a masszát. Közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra, majd a sütőpapírral befedett sütőlemezre rakjunk a masszából kis halmocskákat. A mandulaszemeket vágjuk ketté, és mindegyik puszedlire tegyünk egy-egy felet. Körülbelül 20 percig, világosbarnára süssük a süteménykéket.

7. Caracas torta

Hozzávalók: 20 deka fekete csoki, 4-4,5 deci tejszín, 1,2 deci tej, 10 deka porcukor, 2 tojássárgája, 1 deka keményítő, 2 levél zselatin, 2 kakaós piskótalap és világos piskóta a csíkos szegélyhez.

Elkészítése: kétféle krémet készítünk. A csokishoz 2-2,5 deci tejszínt felmelegítünk, a csokoládét benne felolvasztjuk. Addig keverjük, amíg egyneművé válik. Hagyjuk kihűlni, tegyük a hűtőbe egy órára, majd habverővel verjük fel. A másik krémhez a porcukorból világos karamellt készítünk, felöntjük a felfőzött tejjel. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojássárgájákat és a keményítőt, lassú tűzön állandó keverés mellett felfőzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vízben előáztatott, kicsavart lapzselatint. Amikor kihűlt, hozzákeverjük a maradék tejszínből felvert habot. A tortaformát piskótával kibéleljük, először az oldalát, felváltva kakaós és világos piskótacsíkokkal, ezután tesszük az aljára az egyik kakaós piskótalapot. Erre rásimítjuk a csokoládés krémet, majd fedjük le a másik tortalappal. Erre jön a karamell, erre már nem teszünk piskótát, kihűlés után kakaóporral díszítjük.

 

8. Csokimousse és mokka-karamell torta

Hozzávalók: 15 deka fekete csokoládé, 2 deka kakaópor, 2,5 deci tejszín, kakaós piskótalap, kevés cukor.

Elkészítése: a csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, a tejszínt kevés cukorral habbá verjük, hozzáadjuk a kakaót és a langyos csokoládét. Piskótalappal bélelt formába öntjük, 4-6 órát hűtőben pihentetjük. A tetejét csokoládétükörrel áthúzzuk, ízlés szerint csokoládéreszelékkel díszítjük az oldalával együtt. Készíthetjük karamellel is a Caracas tortánál leírtak szerint, csak a karamell felöntéséhez használt tejet kevés darált kávéval forraljuk fel, s a tetejét karamelltükörrel húzzuk át.

9. Csokis Madelaine

Hozzávalók (20 közepes formához): 9 deka vaj, 9 deka liszt, 7,5 deka kristálycukor, 1 deka barna cukor, 1 evőkanál méz, 2 tojás, csipet só, 10 deka tortabevonó csokoládé.

Elkészítése: a cukrot egy csipet sóval és az egész tojással habosra keverjük. A lisztet a felvert tojáshoz fakanállal folyamatos keverés közben hozzáadjuk. Végül finoman keverjük hozzá a mézet és a megolvasztott vajat. Egy órát hűtőben pihentetjük, a sütés előtt fél órával mindenképpen vegyük ki. Kivajazott formába tesszük, és 200 fokos előmelegített sütőben mérettől függően 10-15 percig sütjük. A csokibevonót vízgőz fölött megolvasztjuk, majd ha kissé kihűlt, rácsorgatjuk a sütemények felére.

10. Zserbó

Hozzávalók: 35 deka liszt, 1 tojás, 20 deka porcukor , 25 deka margarin, 1 dl tej, 1 deka élesztő, csipetnyi sütőpor, 20 deka étcsokoládé, 2 kávéskanál olaj, 20 deka darált dió, barack- vagy ribizlilekvár.

Elkészítése: a lisztben elkeverjük a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a margarint. A tejben feloldjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, összegyúrjuk a tejjel, tojással, 2 evőkanálnyi porcukorral, majd 3 cipót formálunk belőle. Az egyiket a tepsi méretével azonos nagyságúra kinyújtjuk, beleterítjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe, majd villával óvatosan megszurkáljuk. Megkenjük a lekvárral, rászórjuk a maradék porcukorral kevert őrölt dió felét. A másik cipót szintén kinyújtjuk, betakarjuk vele az eddig elkészítetteket. Megszurkáljuk, és ugyancsak megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval. Ezután a harmadik cipóból nyújtott tésztalappal befedjük. Egy órai kelesztés után előmelegített sütőbe tesszük, ahol közepes lángon megsütjük. Ha kész, étcsokoládéból 2 kávéskanálnyi olajjal elkészített csokis mázzal megkenjük a tetejét.

11. Répatortácska

Hozzávalók: 35 deka liszt, 25 deka cukor, 12,5 deka vaj, 4 tojás, 1 csomag sütőpor, negyed kiló reszelt sárgarépa, 5 deka dió, 5 deka reszelt csokoládé.

Elkészítése: a cukrot az egész tojásokkal habosra keverjük, a puha vajjal tovább habosítjuk. Fakanállal hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a darált diót, a répát és a reszelt csokit. Vajazott, lisztezett formába öntjük. 180 fokon 45 percig sütjük.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.