Életforma.hu

GASZTRO

A tápérték megőrzése

A legértékesebb, "legegészségesebb" alapanyagokból készített étel sem biztos, hogy megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek, ha...

 az elkészítés módja, a konyhatechnológia és az ahhoz használt technikai eszközök, adalékanyagok nem megfelelőek. Az alapanyagok és az elkészítés módjának néhány fortélyát lestük el Tóth Endre konyhafőnöktől.

-Már az alapanyagok előkészítése nagyon fontos. Kezdjük mindjárt a zöldségekkel, például a párolt, vagy roston sült cukkinivel. A leglényegesebb momentum a darabolás: ha vékonyra szeleteljük, az elkészítésnél, melegen tartásnál pillanatok alatt felpuhul, rostjaira esik szét. Tehát, vastagabbra kell vágni. A másik lényeges momentum, hogy nem szabad előre befűszerezni. Frissen kell marinálni, utána kell a lehető legrövidebb időn belül sütni.

Változatosabbá tehetjük étkezésünket töltött zöldségekkel is, amihez különböző magvakat például búzát, kölest, hajdinát javasol Tóth Endre. A leglényegesebb dolog, hogy a magvak főzőlevét ne öntsük le, mert az a nyák, ami kioldódik belőlük, és körbeveszi őket, az a leglényegesebb, abban van a legtöbb tápérték. Ráadásul ez kötőanyag is, így a töltelék elkészítéséhez kevesebb tojás is elég a dúsításhoz.

A hajdina rizottó készítéséhez pedig kifejezetten az kell, hogy a főzővízben hagyjuk a hajdinát. Ugyanúgy megduzzad, mint a rizs, s az olasz rizottókhoz hasonló állagú lesz. Ebbe már csak bele kell tenni a nyers zöldségeket - sárgarépa, zöldborsó, stb. - majd kivajazott sütőtálba tesszük, s betesszük a gőzölős sütőkemencébe. A zöldségek a hajdinában puhulnak meg, megőrizve minden tápértéküket a készételben. Kitűnő köret, de töltelékként is használható. A többi zöldségnél is az a lényeg, hogy amikor megfőzzük, vagy megpároljuk, akkor ne öntsük ki a levét.

Kiváló alap-lé lehet mártáshoz, leveshez, hiszen benne van minden, ami kioldódott például a sárgarépából.

Egészen másképp kell kezelni ma már a leveles spenótot is. Nem kell elönteni az első főzővizet, de az sem jó, ha csak úgy magában megpároljuk, vagy kitesszük az asztalra. Ha friss spenótot akarunk adni köretként, akkor a következőképpen kell elkészíteni: száraitól megtisztítjuk a spenótot, egy fokhagymás marináddal (újhagyma, fokhagyma, olíva olaj, só, bors) összekeverjük, majd - közvetlenül a tálalás előtt - serpenyőben pillanatok alatt lepároljuk. Friss, gusztusos és ízletes.

A barna rizs az egészségesebb, mert abban több a tápanyag. Ugyanez a helyzet a tönkölybúzával is. A hántoláskor a héjával kidobják a legtöbb tápanyagot. A búzát nagyon jól lehet használni töltelékként, például rakott padlizsánhoz.

A padlizsánt - annak érdekében, hogy keserű mellékízét elveszítse - le kell sózni, és a levét kell kiönteni. Ráadásul így nem szárad ki az előkészítés után.

A rakott padlizsánt is tökéletesen elő lehet készíteni: a lesózott padlizsán szeleteket megfuttatjuk egy kevés vajban, vagy margarinban, a búzát nyákosra főzzük, zöldségekkel, tojással dúsítjuk. A sütőtálban lerakjuk a padlizsánt a búzával, majd, mielőtt tálaljuk néhány percre betesszük a kombi, sütő-párolóba. A modern gépeknek ez a hallatlanul nagy előnye, hogy a megfelelően előkészített ételt pillanatok alatt véglegesen el lehet készíteni, s frissen a vendég elé tenni. Csak jól meg kell ismerni a különböző funkciókat, s persze tudni kell, hogy melyik ételt kell sütni, melyiket párolni, illetve melyiket kell kombináltan - előbb párolva, majd sütve - elkészíteni.

Nagyon lényeges és alapvető szempont, hogy mértékletesen kell bánni a fűszerekkel. Egyrészt meg kell hagyni, hogy az alapanyagok eredeti íze érvényesüljön, másrészt a sokféle íz zavarba ejtő, harmadrészt pedig, nem is egészséges a túlzott fűszerezés - hangsúlyozta Tóth Endre.

Lejegyezte: Lovas Katalin


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.