Mandulatej: egyesek szerint sokkal finomabb az íze, mint a tehéntejnek, viszont azt tudni kell, hogy egy csésze mandulatej csupán 1 gramm proteint tartalmaz a tehéntej 8 grammjával szemben. Ugyanez a helyzet a kalciummal is, a tehéntejben 300 milligramm, míg a mandulatejben 2 gramm található. Viszont kiváló ital fogyókúrához, hiszen csak 60 kalóriát tartalmaz (még az 1 %-os tejben is 102 kalória van). Nincs benne koleszterin és telített zsír, viszont omega-3 igen, amely segít megelőzni a magas vérnyomást és a szívproblémákat. A napi ajánlott D-vitamin-mennyiség 25 %-át tartalmazza, amely erősíti a csontokat és fogakat. Alig tartalmaz szénhidrátot, ezért nem növeli jelentősen a vércukorszintet, így csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Magas a B-vitamin, a vas és a riboflavontartalma, melyek az izmok növekedéséhez és gyógyulásához járulnak hozzá. Egy pohár mandulatej legalább 1 gramm rostot is tartalmaz, ami az emésztésnek kedvez.
Így készítsd házilag: az őrölt mandulát leöntjük vízzel, hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Vigyázat! Dobozos változatai nem feltétlenül egészségesek, ugyanis olyan összetevőket is olvasni a dobozokon, mint A-vitamin palmatát, vagy karragének, melyek rákkeltő adalékok.
A kesutej (kesudió), a diótej, a mogyorótej, a szezámmagtej, a máktej, a tökmagtej, a napraforgómagtej, a pisztáciatej és a lenmagtej hasonlóan készül, mint a mandulatej, kereskedelemben nemigen kaphatók.
GABONATEJEK:
Rizstej: A rizs proteinje a legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel elkészítéséhez fel lehet használni. Alacsony a zsírtartalma, az is telítetlen zsírsavakból áll. Magas a kalcium- és a D-vitamintartalma, házilag is főzhető. Bár főzéssel elvész a vitaminok jó része, az ásványi anyagok és az aminosavak megmaradnak. Elkészítéséhez nagyjából 1 kg rizst kell háromszoros mennyiségű tiszta vízzel lassú tűzön főzni. Amikor a rizs tejszerűvé válik, leöntjük, majd ismét vizet öntünk rá, és tovább főzzük. Három óra alatt kb. 3-szor, 4-szer kell vizet cserélni, így összesen 1,5- 2 liter rizstejet kapunk.
Az árpatej, a kölestej, a kendertej és zabtej is ide tartozik. Ez utóbbi igen gazdag telítetlen zsírsavakban, emellett ásványi só tartalma is kifejezetten magas. Magas fehérje tartalmának köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre, és sejtmegújító hatása sem elhanyagolható. Tisztítja és szabályozza a belek működését, valamint a vér koleszterinszintjét. A zabpehelyből készült tej jobbára papírízű, ám igazi zabból készítve lágy, selymes íze van. A zabot mossuk meg, majd egész napra áztassuk be vízbe, másnap öntsük le róla a vizet. Turmixoljuk össze nagyjából 1 liter tiszta vízzel. Szokott módon szűrjük le.
A mag- és gabonatejeken kívül van még három alternatíva, melyből az utolsó még nem kapható Magyarországon.
Szójatej: a pár éve nagy karriert befutott szójáról mára kiderült, hogy túlzásba vitt fogyasztásának komoly mellékhatásai is lehetnek. Erjesztett változatáról kimutatták, hogy felboríthatja a nők és a férfiak hormonháztartását, ezáltal negatívan hathat a pajzsmirigyműködésre, a termékenységre, a nők menstruációs ciklusára. Majdnem olyan magas a proteintartalma, mint a tehéntejnek, ám annál kevesebb a cukortartalma. Fitoösztrogén-tartalma segíti a kalcium felszívódását. Érdemes orvossal konzultálni, mielőtt el kezdenénk fogyasztani.
Kókusztej: selymes íze miatt önmagában is fogyasztható. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van a torokfájásra, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort. A kókusztejet otthon, áztatással vagy főzéssel készíthetjük el. A legegyszerűbb, ha a jó minőségű kókuszreszeléket leöntjük forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni, összeturmixoljuk, majd jöhet a leszűrés. A kókuszhúsból préselt tej tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal, vassal és rostokkal. Bár magas a kalóriatartalma, mégis fokozza az anyagcserét és a zsírégetést.
Borsófehérje-alapú tej: az Amerikai Egyesült Államokban piacra dobták a borsófehérje-alapú tejet, amely GMO-mentes, nem tartalmaz allergéneket, a mandulatejnél nyolcszor több fehérjét és fele annyit cukrot tartalmaz, illetve a benne található kalcium mennyisége duplája a hagyományos tejben lévőhöz képest. Ilyen tejet még nem kapni nálunk, csak olyan növény tejmixet, ami tartalmaz borsófehérjét.
-
- Banános szedres koktél, Kép: pixabay
Készülhetünk különlegességgel a tejes, a tejszínes koktélok kedvelőinek is farsangkor. Ráadásul a laktózérzékenyeknek sem kell aggódniuk, hiszen mandula- és kókusztej segítségével is elkészíthetőek a finomságok! Erre bizonyíték Bokor Norbert, a NaturMed Hotel vezető bártenderének receptje.