Életforma.hu

GASZTRO

A tej alternatívái

Attól, hogy kimondatott az ítélet, tejcukor- (laktóz), vagy tejfehérje-érzékenyek vagyunk, még nem dől össze a világ. A szükség és a kreativitás rengeteg tejpótló terméket alkotott meg! Fogyasztásuk előtt tájékozódjunk, mert egyes tejpótló termékek csecsemőknél, kisgyermekeknél hiánybetegségekhez vezethetnek, míg felnőtteknél akár pajzsmirigy-alulműködést is produkálhatnak.

MAGBÓL KÉSZÜLT TEJEK:

Mandulatej: egyesek szerint sokkal finomabb az íze, mint a tehéntejnek, viszont azt tudni kell, hogy egy csésze mandulatej csupán 1 gramm proteint tartalmaz a tehéntej 8 grammjával szemben. Ugyanez a helyzet a kalciummal is, a tehéntejben 300 milligramm, míg a mandulatejben 2 gramm található. Viszont kiváló ital fogyókúrához, hiszen csak 60 kalóriát tartalmaz (még az 1 %-os tejben is 102 kalória van). Nincs benne koleszterin és telített zsír, viszont omega-3 igen, amely segít megelőzni a magas vérnyomást és a szívproblémákat. A napi ajánlott D-vitamin-mennyiség 25 %-át tartalmazza, amely erősíti a csontokat és fogakat.  Alig tartalmaz szénhidrátot, ezért nem növeli jelentősen a vércukorszintet, így csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Magas a B-vitamin, a vas és a riboflavontartalma, melyek az izmok növekedéséhez és gyógyulásához járulnak hozzá. Egy pohár mandulatej legalább 1 gramm rostot is tartalmaz, ami az emésztésnek kedvez.

Így készítsd házilag: az őrölt mandulát leöntjük vízzel, hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Vigyázat! Dobozos változatai nem feltétlenül egészségesek, ugyanis olyan összetevőket is olvasni a dobozokon, mint A-vitamin palmatát, vagy karragének, melyek rákkeltő adalékok.

 

Tej máshogyan Fotó: depositphotos.com

A kesutej (kesudió), a diótej, a mogyorótej, a szezámmagtej, a máktej, a tökmagtej, a napraforgómagtej, a pisztáciatej és a lenmagtej hasonlóan készül, mint a mandulatej, kereskedelemben nemigen kaphatók.

GABONATEJEK:

Rizstej: A rizs proteinje a legjobb hypoallergén fehérjeforrás, amit számos étel elkészítéséhez fel lehet használni. Alacsony a zsírtartalma, az is telítetlen zsírsavakból áll. Magas a kalcium- és a D-vitamintartalma, házilag is főzhető. Bár főzéssel elvész a vitaminok jó része, az ásványi anyagok és az aminosavak megmaradnak. Elkészítéséhez nagyjából 1 kg rizst kell háromszoros mennyiségű tiszta vízzel lassú tűzön főzni. Amikor a rizs tejszerűvé válik, leöntjük, majd ismét vizet öntünk rá, és tovább főzzük. Három óra alatt kb. 3-szor, 4-szer kell vizet cserélni, így összesen 1,5- 2 liter rizstejet kapunk.

Az árpatej, a kölestej, a kendertej és zabtej is ide tartozik. Ez utóbbi igen gazdag telítetlen zsírsavakban, emellett ásványi só tartalma is kifejezetten magas. Magas fehérje tartalmának köszönhetően jó hatással van az idegrendszerre, és sejtmegújító hatása sem elhanyagolható. Tisztítja és szabályozza a belek működését, valamint a vér koleszterinszintjét. A zabpehelyből készült tej jobbára papírízű, ám igazi zabból készítve lágy, selymes íze van. A zabot mossuk meg, majd egész napra áztassuk be vízbe, másnap öntsük le róla a vizet. Turmixoljuk össze nagyjából 1 liter tiszta vízzel. Szokott módon szűrjük le.

 

Kreativitás és tej Fotó: depositphotos.com

A mag- és gabonatejeken kívül van még három alternatíva, melyből az utolsó még nem kapható Magyarországon.

Szójatej: a pár éve nagy karriert befutott szójáról mára kiderült, hogy túlzásba vitt fogyasztásának komoly mellékhatásai is lehetnek. Erjesztett változatáról kimutatták, hogy felboríthatja a nők és a férfiak hormonháztartását, ezáltal negatívan hathat a pajzsmirigyműködésre, a termékenységre, a nők menstruációs ciklusára. Majdnem olyan magas a proteintartalma, mint a tehéntejnek, ám annál kevesebb a cukortartalma. Fitoösztrogén-tartalma segíti a kalcium felszívódását. Érdemes orvossal konzultálni, mielőtt el kezdenénk fogyasztani.

Kókusztej: selymes íze miatt önmagában is fogyasztható. Erősíti az immunrendszert, jó hatással van a torokfájásra, és nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, kalciumot és foszfort. A kókusztejet otthon, áztatással vagy főzéssel készíthetjük el. A legegyszerűbb, ha a jó minőségű kókuszreszeléket leöntjük forrásban lévő vízzel. Hagyjuk állni, összeturmixoljuk, majd jöhet a leszűrés. A kókuszhúsból préselt tej tele van egészséges zsírokkal, vitaminokkal, vassal és rostokkal. Bár magas a kalóriatartalma, mégis fokozza az anyagcserét és a zsírégetést.

Borsófehérje-alapú tej: az Amerikai Egyesült Államokban piacra dobták a borsófehérje-alapú tejet, amely GMO-mentes, nem tartalmaz allergéneket, a mandulatejnél nyolcszor több fehérjét és fele annyit cukrot tartalmaz, illetve a benne található kalcium mennyisége duplája a hagyományos tejben lévőhöz képest. Ilyen tejet még nem kapni nálunk, csak olyan növény tejmixet, ami tartalmaz borsófehérjét.

Banános szedres koktél, Kép: pixabay

Készülhetünk különlegességgel a tejes, a tejszínes koktélok kedvelőinek is farsangkor. Ráadásul a laktózérzékenyeknek sem kell aggódniuk, hiszen mandula- és kókusztej segítségével is elkészíthetőek a finomságok! Erre bizonyíték Bokor Norbert, a NaturMed Hotel vezető bártenderének receptje.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.