Életforma.hu

GASZTRO

Ahány ház, annyi kocsonya...Sertéskocsonya

Két okból szerethető a novemberi dermesztő hideg. Ilyenkor csődül össze a nagy rokonság, hogy a karácsonyi asztalra szánt disznót "kivégezze", és az év első, rég várt kocsonyáját elkészítse. Mi ez utóbbihoz adunk egy kis segítséget.

Természetesen a húsboltokban is megvásárolhatunk mindent, ami egy igazán jó ízű kocsonyához szükséges, nem kell ahhoz rögtön "vérfürdőt" rendezni. A kocsonyakészítésnek is vannak alapszabályai, ám, hogy ki, hogyan variálja az alapreceptet - azt a saját szája íze határozza meg.

Sertéskocsonya

Hozzávalók: 2 kg kocsonyahús(köröm, csülök, fej, farok, sertésbőrke vegyesen), 1 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 4-5 gerezd fokhagyma, egy kis darab zellergumó, só, egész bors.

Elkészítés: A húsokat alaposan megtisztítjuk: szőrtelenítjük és a pecsétnyomoktól is megszabadítjuk. (Jó módszer erre a láng feletti perzselés, vagy egy originalt, eldobható borotvával való borotválás.) A húsokat több vízben is tisztára mossuk, majd annyi hideg vízben tesszük fel főni, amennyi jól ellepi. Miután egy kicsit felforrt, leszedjük a habot a tetejéről, bezöldségeljük, és egy kevés sóval, borssal fűszerezzük. Lassú tűzön, kb másfél, két órát főzzük, de időnként végezzünk szilárdulási próbát. (Egy-két kanál lét egy külön kis tálkába kimerítünk, hogy meggyőződjünk a "dermedési" fokáról.)

Főzés közben nem szabad vízzel felönteni! (Gyakorlatilag úgy főzzük, mint egy jó húslevest!)

Amikor a hús már puhára főtt (ne málljon szét!), hagyjuk egy ideig ülepedni, majd a lét egy szűrőn átszűrjük, és a zsírt a tetejéről leszedjük. A húsokat a csontokról lefejtjük, és tányérokba elosztjuk, majd annyi lét merítünk rá, hogy elfedje. (Látványnak tehetünk bele a zöldségekből is.)

Hideg helyen dermesztjük, és tormával, friss kenyérrel fogyasztjuk.

Néhány praktika, és jó tanács:

-  Sokan a pikáns íz miatt, füstölt húst is tesznek a kocsonyába. A füstölt csülköt(ne egy egészet!), vagy oldalast előtte nap feltétlenül áztassuk ki, a sótartalma miatt. Azt is tudni kell, hogy a lé színe a füstölt hústól sötétebbé fog válni.

-  Aki a szárazabb húsokat kedveli, tehet bele disznónyelvet is!

-  A tetejéről a zsírt nem csak kanállal, hanem egy többrétegű szalvétával is leszedhetjük. (Rátesszük a lé tetejére, majd a rátapadó zsiradékkal együtt gyorsan lekapjuk róla.)

Ahány ház, annyi kocsonya... Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.