Életforma.hu

GASZTRO

Ahol nem bűn... az édesség

Körtés-fekete teás torta, wasabis macaron, almás-fahéjas chia puding, citromos-marcipános keksz, málna-rózsa szörp – csak néhány azok közül az újhullámos édességek közül, amelyek a frissen megnyílt I Love Kex cukrászda kínálatát alkotják. A különleges ízkombinációkkal készült torták, kekszek, cake pop-ok és számos más édesség mintegy fele cukor-, glutén- és laktózmentes.

Korong, Kép: sajtóanyag

Bomlasztikus?

Az elmúlt időszakban a gasztronómia - szintem minden területén -, így az édességek körében is újabb és újabb trendek figyelhetőek meg. A pohárdesszertek, a különleges ízkombinációkkal készült sütemények és krémek, a magvak felhasználása akár tej formájában, az egészséges édességek, illetve a laktóz, cukor, glutén vagy minden mentes termékek egyre nagyobb teret hódítanak.

A II és III. kerület határán, a Kolosy téri Buda Entetainment & Gastro bevásárlóközpont utcafrontján nemrég megnyílt I Love Kex éppen ezek köré alakította ki kínálatát, ráadásul úgy, hogy minden desszertet helyben készítenek. A körtés-fekete teás, tokaji sárgabarackos, wasabis, csokis-rozmaringos, áfonya-vaniliás, matcha-fehércsoki-feketeszezámos, chia pudingos és egyéb különleges ízű édességek mellett a hagyományos ízek is megtalálhatóak. A sütemények egy részének elkészítéshez maguk által főzött magtejet használnak, így ott a kávét és a forró csokit is kérhetjük magtejjel (mandula, rizs, kókusz stb ), és ezek a tejek meg is rendelhetők, elvihetők frissen készítve.

Kép: sajtóanyag

Mitől lehet ma egy cukrászda különleges?

A városban gomba módra szaporodnak a vendéglátóegységek, amelyeknek jó része cukrászda. Felmerül a kérdés, hogy mi újat lehet még nyújtani, egyáltalán kell-e bármilyen különlegességet felmutatni, vagy önmagában az, ha finom a kínálat és kellemes a környezet, elegendő-e?

Karl Dóra, a cukrászda stratégiai vezetője egy olyan helyet álmodott meg a tulajdonossal karöltve, ahol a legjobb alapanyagokból, a legújabb trendekre specializálódva, azok is élvezhetik az ízeket, akik vagy valamilyen allergiában szenvednek, vagy egyszerűen csak vigyáznak a vonalaikra. „Sokak számára egy szép tortaszelet a bűn megtestesítője. Ennek a helynek többek között az a különlegessége, hogy itt nem az - mondja Karl Dóra.

- Hozzászoktunk, hogy egy sütemény tele van cukorral, kalóriadús összetevőkkel, azonban ma már az is lehet finom, amiben mindezek nem találhatóak meg. Mi éppen ezért olyan édességeket, ízkombinációkat alkotunk, amelyekben egyáltalán nem érzékelhető, hogy mentesek lennének valamitől.

Kép: sajtóanyag

Dicsekvés nélkül állíthatom, hogy a mentes süteményink a vendégeink szerint szinte mennyeiek! Nekünk fantasztikus az ilyen visszajelzés, mert inspirál minket a folyamatos fejlesztésre és visszaigazolja, hogy van igény a különleges ízekre.Szerintünk a hagyományok tisztelete, megtartása fontos összetartó erő barátságokban, családokban, közösségekben és a társadalmunkban is. Nem akartunk nagyon elrugaszkodni a megszokásoktól, így például az ünnepi bejgli-választékunk alapvetően a klasszikus dió-mákos ízesítésre épült – kicsit úgy, mint a klasszikusok újragondolva. Ettől még kínálunk mandulás és gesztenyés ízesítést is, és természetesen a mentes bejgli sem hiányozhatott a repertoárból- tette hozzá a cukrászda képviselője.

Pálcikás gombócok, Kép: sajtóanyag

Nemcsak enni, nézni is lehet

Az I Love Kex-ben minden desszert házi készítésű, az alkotás folyamatát a látványcukrászat segítségével bárki megnézheti, hogyan készül éppen egy diós-csokilikőrös torta, egy almás crumble, vagy sajttortás cake-pop.  A vendégeket érdekli az alkotás folyamata, szívesen tanulmányozzák a tortadíszítés fortélyait, egy-egy sütemény összeállításának menetét, vagy egy marcipánfigura kialakulásának folyamatát. Nem véletlen, hogy a gyereksarok a látványkonyhai rész elé települt. „Ezzel a módszerrel szinte utánpótlást nevelünk” - mondja Karl Dóra.

A cukrászda társadalmi téren is elkötelezett: minden hónapban egy-egy alapítványt támogat, decemberben a beteg gyerekeknek segítő Csodalámpa Alapítvány kapott segítséget.

Egy trendi nyalakodóhely – felnőtteknek!
Nyalókaszékek cukorkaasztalok, emeletes torták sokak gyermekkori álmaiban szerepeltek. Az újpesti Sugar! dizájncukrászdában mindez valósággá vált. A műalkotásnak is beillő berendezés, az ajándéknak is nagyszerű sütemények mellett az önkiszolgáló cukorkáspult a megvalósult álmok netovábbja.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.