Életforma.hu

GASZTRO

Almás édességek

Amellett, hogy egészséges és mindig elérhető gyümölcs, változatos finomságokat is készíthetünk belőle. Mindössze fél óra alatt elkészíthetőek ezek az édességek!

Almafánk

Hozzávalók 4 főre: 3 alma, 2 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál finomliszt, 1,3 dl tej,1 egész tojás, 2-3 evőkanál édes fehérbor, csipet só

Sütéshez: étolaj (bőven)

Tetejére: méz, őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor

Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a csumájukat kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és vaníliás cukorral meghintve - félretesszük.

A lisztet a tojás sárgájával, a tejjel, a borral és a csipetnyi sóval ízesítve kikeverjük, majd a kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk.(aki nagyon siet, az kikeverheti egész tojással is a masszát, habverés nélkül)

Az almakarikákat a masszába mártjuk,(előtte egy kis lisztben megforgatjuk, hogy jobban tapadjon rá) és közepesen forró, bő olajban 2-3 perc alatt aranyszínűre megsütjük.(közben egyszer, kétszer megforgatjuk) Szalvétára szedve az olajat lecsöpögtetjük.

Melegen, mézzel meglocsolva vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

Nem csak önálló édességként, de sült húsok mellé is kiváló köret.

Idő: 20 perc

Almás lepény

Hozzávalók 6 személyre: fél kg alma, 40 g porcukor, 1 citrom, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, kevés citromlé, őrölt fahéj, 4 egész tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg kristálycukor, 30 dkg liszt, egy csipet só.

Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk, rácsöpögtetünk néhány csepp citromot.(nem barnul meg, amíg várakozik)

A vajat habosra keverjük a 15 dkg k.cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a csipet sót, a kevés reszelt citromhéjat és összedolgozzuk.

Egy tepsit kivajazunk, lerakjuk az aljára az almaszeleteket, meghintjük porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, fahéjjal, és ráöntjük a tésztamasszát.

Előmelegített sütőben, közepes tűznél arany barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Tálaláskor kockára vágjuk, és meghintjük fahéjas porcukorral.

Ötlet: friss körtével, barackkal, őszibarackkal, szőlővel, illetve ezek mélyhűtött és befőtt változataival is készíthetjük, ez utóbbiak esetében csorgassuk le alaposan a gyümölcsöt.

Idő: 35 perc

Almakocsonya

Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg savanykás alma, 50 dkg cukor, 1 citrom leve

Elkészítés: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négyfelé vágjuk és kicsumázzuk. Meglocsoljuk citromlével és nagyon kevés víz hozzáadásával addig főzzük, amíg az alma szét nem esik és a leve el nem párolog. Még melegen áttörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és gyakori kevergetéssel a forráspontig hevítjük. A felületén képződő habot szűrőkanállal leszedjük, hogy a kocsonya ne legyen zavaros.

Addig főzzük, amíg egy cseppet kistányérra csepegtetve már nem folyik el, megdermed.

Az almakocsonyát kelyhekbe osztjuk, és tálalásig hideg helyen tartjuk.. Édes ostyával vagy babapiskótával tálaljuk.

Ha nem akarjuk rögtön elfogyasztani, kivizezett őzgerinc formába öntjük, kifagyasztjuk, több adagra szeleteljük. Folpackba göngyölve a hűtőben tároljuk.

Tejberizsbe, tejbedarába keverve kitűnő és kedvelt gyerekcsemege.

Idő:35-40 perc

Jó étvágyat!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.