Almafánk
Hozzávalók 4 főre: 3 alma, 2 csomag vaníliás cukor, 5 evőkanál finomliszt, 1,3 dl tej,1 egész tojás, 2-3 evőkanál édes fehérbor, csipet só
Sütéshez: étolaj (bőven)
Tetejére: méz, őrölt fahéj, 2 evőkanál porcukor
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk, ujjnyi vastag karikákra vágjuk, a csumájukat kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, és vaníliás cukorral meghintve - félretesszük.
A lisztet a tojás sárgájával, a tejjel, a borral és a csipetnyi sóval ízesítve kikeverjük, majd a kemény habbá vert fehérjét óvatosan beleforgatjuk.(aki nagyon siet, az kikeverheti egész tojással is a masszát, habverés nélkül)
Az almakarikákat a masszába mártjuk,(előtte egy kis lisztben megforgatjuk, hogy jobban tapadjon rá) és közepesen forró, bő olajban 2-3 perc alatt aranyszínűre megsütjük.(közben egyszer, kétszer megforgatjuk) Szalvétára szedve az olajat lecsöpögtetjük.
Melegen, mézzel meglocsolva vagy fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.
Nem csak önálló édességként, de sült húsok mellé is kiváló köret.
Idő: 20 perc
Almás lepény
Hozzávalók 6 személyre: fél kg alma, 40 g porcukor, 1 citrom, 1 kávéskanál reszelt citromhéj, kevés citromlé, őrölt fahéj, 4 egész tojás, 10 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg kristálycukor, 30 dkg liszt, egy csipet só.
Elkészítés: Az almát megmossuk, meghámozzuk, cikkekre vágjuk, rácsöpögtetünk néhány csepp citromot.(nem barnul meg, amíg várakozik)
A vajat habosra keverjük a 15 dkg k.cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, a csipet sót, a kevés reszelt citromhéjat és összedolgozzuk.
Egy tepsit kivajazunk, lerakjuk az aljára az almaszeleteket, meghintjük porcukorral, kevés reszelt citromhéjjal, fahéjjal, és ráöntjük a tésztamasszát.
Előmelegített sütőben, közepes tűznél arany barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor kockára vágjuk, és meghintjük fahéjas porcukorral.
Ötlet: friss körtével, barackkal, őszibarackkal, szőlővel, illetve ezek mélyhűtött és befőtt változataival is készíthetjük, ez utóbbiak esetében csorgassuk le alaposan a gyümölcsöt.
Idő: 35 perc
Almakocsonya
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg savanykás alma, 50 dkg cukor, 1 citrom leve
Elkészítés: Az almákat megmossuk, meghámozzuk, négyfelé vágjuk és kicsumázzuk. Meglocsoljuk citromlével és nagyon kevés víz hozzáadásával addig főzzük, amíg az alma szét nem esik és a leve el nem párolog. Még melegen áttörjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és gyakori kevergetéssel a forráspontig hevítjük. A felületén képződő habot szűrőkanállal leszedjük, hogy a kocsonya ne legyen zavaros.
Addig főzzük, amíg egy cseppet kistányérra csepegtetve már nem folyik el, megdermed.
Az almakocsonyát kelyhekbe osztjuk, és tálalásig hideg helyen tartjuk.. Édes ostyával vagy babapiskótával tálaljuk.
Ha nem akarjuk rögtön elfogyasztani, kivizezett őzgerinc formába öntjük, kifagyasztjuk, több adagra szeleteljük. Folpackba göngyölve a hűtőben tároljuk.
Tejberizsbe, tejbedarába keverve kitűnő és kedvelt gyerekcsemege.
Idő:35-40 perc
Jó étvágyat!