Életforma.hu

GASZTRO

Almás palacsinták - pongyolában és pucéran!

Gyermekkorom egyik kedvenc vacsorája volt az "alma pongyolában" és az almás palacsinta. Isteni finom, laktató és tápláló! Kevesebb is elég a szokásos adagnál.

Nem kell sokat készíteni, mert tápláló és laktató. Így aztán gyorsan elkészíthető akár ebédre, egy tartalmas leves után, akár vacsorára önálló fogásként, tea, tej, vagy kakaó mellé.

1.) "Alma pongyolában"

Hozzávalók: (4 főre)

3 tojás

Fél liter tej

1 dl. víz

Kb. 30-40 dkg lisz

Fél kiló alma

1 csapott evőkanál cukor

1 mokkáskanálnyi só

Olaj a kisütéshez

Fahéjas porcukor a kész csemege megszórásához

Elkészítés:

Az almákat egészben megtisztítjuk, magházát kiszúrjuk, vagy ügyesen kivágjuk a közepéből, úgy hogy az alma egyben maradjon. Majd felszeleteljük az almát kb. fél centi vastag karikákra.

A többi hozzávalóból sűrű palacsintát készítünk, egy magas lábasban bőséges olajat hevítünk.

Az almaszeleteket előbb lisztben megforgatjuk, majd a sűrű palacsintatésztába merítjük, és a forró olajban kisütjük. Sütés után a egy külön tálra terített törlőpapíron lecsepegtetjük a felesleges olajat, majd tálra rendezzük a kész csemegét és őrölt fahéjjal összekevert porcukorral meghintjük.

2.) Almás palacsinta

Hozzávalók: 4 főre

3 tojás

0,5 l. tej

30 dkg liszt

1 evőkanál cukor

4 szem alma

Kevés őrölt fahéj

Olaj a kisütéshez

Porcukor a megszóráshoz.

Elkészítés:

A tejből, tojásból, lisztből, cukorból kb. tejföl sűrűségű palacsintatésztát készítünk. Az almákat megtisztítjuk, és azon frissiben (hogy ne barnuljon meg) a palacsintatésztába reszeljük. Ízesítjük őrölt fahéjjal, majd az átlagosnál vastagabb palacsintákat sütünk belőle. Azon melegében porcukorral megszórjuk és feltekerjük. Tálra rendezzük, és már tálalhatjuk is!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.