- 300 g porcukor
- 200 g darált mák
- 100 g darált mandula
- 230 g tojásfehérje (így írja a recept, és hozzáteszi, hogy ki kell mérni!)
- 100 g kristálycukor
Hozzávalók a krémhez:
- 200 g tejszín
- 200 g reszelt csokoládé
- 200 g szilvalekvár
- fahéj és rum
Elkészítés:
A tésztát két részletben készítjük el. Első lépésben a 200 g porcukrot, a 200 g mákot, a 100 g mandulát elkeverjük 110 g tojásfehérjével. Második lépésben a 120 g tojásfehérjét a 100 g kristálycukorral kemény habbá verjük, majd a 100 g porcukrot kézzel alákeverjük, aztán e kettőt elegyítjük, óvatosan összekeverjük. Az egészet kis halmokban egy sütőpírral bélelt tepsire helyezzük. 200°C-on kb. 12-15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!
Ez egy igazi, karácsonyi hangulat, még az illata is elvarázsol! Próbáld ki még az ünnepek előtt! Én egy kis zöld veltelinit kínálnék hozzá! Jó étvágyat!