A padlizsán fantasztikus jó tulajdonságairól már a májusi számunkban is írtunk: jelentős a C-, B1- és B2-vitamin-ttartalma, sokféle ásványi anyag, némi fehérje meg szénhidrát van benne, vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó és koleszterincsökkentő hatása is van. Az immunerősítő paradicsomban – jó tulajdonságairól márciusban is írtunk – szintén sok a C-vitamin, s a csonterősítő kalcium mellett likopint is tartalmaz, amely a karotin egy változata, erős antioxidáns, és kiemelten fontos a szerepe a szem működésében, s még az UV-sugárzás ellen is hatékonyan véd.
Bruschetta-trió mozzarellás ruccolasalátával
Hozzávalók: 4 darab mozzarella sajt, 20 deka ruccola, 4 szelet bacon, fél deci extra szűz olívaolaj, tengeri só, frissen tört bors. A bruschettához: 4 szelet magos kenyér, 15-15 deka cukkíni és padlizsán, 4 szem paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 deci olívaolaj, 1 csokor petrezselyem.
Elkészítése: a padlizsánt és a cukkínit apró kockára vágjuk, külön-külön forró olajon megpirítjuk, a fűszerekkel ízesítjük, majd hűlni hagyjuk. A paradicsomot apró kockára vágva nyersen, a fűszerekkel ízesítve keverjük össze. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd a háromféle feltétet rátálaljuk. A mozzarella sajtokat kézzel széttépjük, lazán átforgatjuk a ruccolával, olívaolajjal, sóval, borssal ízesítjük. A bruschettát a tányérra tesszük, mellé a salátát. A tetejére ropogósra sütött baconszeletet teszünk.
A cikk a Piac&Profit Magazin 2011/7. júliusi számának NHD rovatában jelent meg.