Életforma.hu

GASZTRO

Bruschetta-trió mozzarellás ruccolasalátával

Miért ezt ajánljuk? Mert a nyár segít abban, hogy sok-sok zöldséget együnk, egy kis szelet pirítóson is rengeteg elfér belőle (az a kis szalonna pedig ennyi egészséges dolog mellett nem számít…).

A padlizsán fantasztikus jó tulajdonságairól már a májusi számunkban is írtunk: jelentős a C-, B1- és B2-vitamin-ttartalma, sokféle ásványi anyag, némi fehérje meg szénhidrát van benne, vérképző, vízhajtó, bélgyulladást gátló, emésztést fokozó és koleszterincsökkentő hatása is van. Az immunerősítő paradicsomban – jó tulajdonságairól márciusban is írtunk – szintén sok a C-vitamin, s a csonterősítő kalcium mellett likopint is tartalmaz, amely a karotin egy változata, erős antioxidáns, és kiemelten fontos a szerepe a szem működésében, s még az UV-sugárzás ellen is hatékonyan véd.

Az uborka és a tök keresztezéséből született, kálium-, foszfor- és magnéziumforrásként kiváló cukkínit a padlizsánéhoz hasonlóan alacsony kalóriatartalma is kívánatossá teszi, de s bár íze semlegesebb, magas C-vitamin-tartalma és antioxidáns tulajdonsága a trió méltó tagjává emeli. A lágy aromájú alkotók mellé jól illik a rendkívül karakteres ízű rukkola, amely összetevőit tekintve nem marad le tőlük: számottevő benne az A-, C- és K-vitamin, ezenkívül kalciumot és vasat is tartalmaz. A kenyérre és a salátára is jócskán kerülő olíva pedig abban segít, hogy mindezt a szervezetünk hasznosítani is tudja.

Bruschetta-trió mozzarellás ruccolasalátával

Hozzávalók:
4 darab mozzarella sajt, 20 deka ruccola, 4 szelet bacon, fél deci extra szűz olívaolaj, tengeri só, frissen tört bors. A bruschettához: 4 szelet magos kenyér, 15-15 deka cukkíni és padlizsán, 4 szem paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 deci olívaolaj, 1 csokor petrezselyem.


Elkészítése: a padlizsánt és a cukkínit apró kockára vágjuk, külön-külön forró olajon megpirítjuk, a fűszerekkel ízesítjük, majd hűlni hagyjuk. A paradicsomot apró kockára vágva nyersen, a fűszerekkel ízesítve keverjük össze. A kenyérszeleteket megpirítjuk, majd a háromféle feltétet rátálaljuk. A mozzarella sajtokat kézzel széttépjük, lazán átforgatjuk a ruccolával, olívaolajjal, sóval, borssal ízesítjük. A bruschettát a tányérra tesszük, mellé a salátát. A tetejére ropogósra sütött baconszeletet teszünk.

A cikk a Piac&Profit Magazin 2011/7. júliusi számának NHD rovatában jelent meg.  


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.