Életforma.hu

GASZTRO

Changua, a kolumbiai tejleves

Nekünk, magyaroknak, elég furán hangzik reggelire levest fogyasztani, de nem úgy Kolumbiában. Ott a hagyományos tejlevest imádják a nap kezdetén falatozni.

Ez az étel az egyik legnépszerűbb reggeli fogás Kolumbiában. Állítólag Cundinamarca megyéből származik, mely Kolumbia középső részén terül el és körülöleli Bogotát, ahol szintén gyakran esznek changuát reggelire - tudtuk meg a Moha és sáfrány blog írásából.

Levest reggelire. Fotó: Pinterest

Az eredeti verzióban nincs vargánya és spenót, azokat a blog írója tette hozzá, de véleménye szerint egyáltalán nem tett rosszat neki. A hagyományos változat vízzel készül, de ha arra adná az ember a fejét, hogy ne reggeliként, hanem levesként egye, mehet bele alaplé is nyugodtan. Elképesztően egyszerű megcsinálni, csak az időzítésre kell figyelni, mivel a tojásnak 3 percre van szüksége és a pirítósnak meg a vargányának is akkorra kell elkészülnie.

Ha kipróbáljátok, tuti, hogy mostantól más is eszetekbe fog jutni az országról a drogkartellek és Shakira, Kolumbia szülöttje mellett!

Merész fogás. Fotó: Pixabay

Hozzávalók (2 főre):

A leveshez: 3 dl tej, 2 dl víz vagy alaplé (zöldség vagy csirke), 2 tojás, 1 tk. só, 2 marék bébispenót, 2 tk. a koriander, 2 tk. újhagyma.

A vargányához: egy nagyobb fej vargánya vékony csíkokra vágva (ha csak szárítotthoz juttok hozzá, áztassátok be a használat előtt kicsit), olívaolaj, frissen őrölt bors, nagy szemű só.

A tálaláshoz: 6 karika baguette megpirítva (más fajta kenyér is jó), 1 nagy marék friss koriander közepesre vágva, 1 szál újhagyma karikákra vágva.

A tejet és a vizet felforraljuk a sóval, majd ha már forr, alacsonyabbra vesszük a lángot és óvatosan beleütjük a tojásokat (érdemes egy kis tálkába ütni és onnan belecsúsztatni), majd hozzáadjuk a koriandert és az újhagymát (csak egy keveset, ami a leves hozzávalóihoz van írva).

Amint belekerültek a tojások, el kell indítani egy stoppert, ugyanis 3 perc kell nekik (nem több, nem kevesebb) és közepes lángon gyöngyözve forraljuk. Mikor 2 percük van hátra a tojásoknak, óvatosan beledobjuk a spenótot, hogy kicsit összeessen. A vargányát magas lángon sóval és borssal hirtelen megsütjük.

Tálalásnál alulra megy a leves, amit bőségesen megszórunk korianderrel és újhagymával, a tetejére mehet a vargánya és óvatosan rárakjuk a pirított kenyeret (aki nem szereti, hogy elázik, tálalhatja mellé is).

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN-sorozatunk előző részeit itt találjátok:


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.