Életforma.hu

GASZTRO

Citromfagylalt túróval és Áfonyás, mascarponés fagylalt

Fagylaltot, jégkrémet akár otthon is készíthetünk, nem kell hozzá más, csak gyümölcs, víz, tej vagy tejszín, tojás, cukor, fagyasztógép és egy jó fagyasztószekrény. A fagylalt alapreceptjének legfőbb eleme a felfőzött tej vagy tejszín, amelyből csokoládé, rum, dió, mandula stb. hozzáadásával készülnek a különféle változatok. 

A fagyasztó alkalmatosság a fagylaltkészítés alapvető eszköze. Mélyhűtőre akkor is szükség van, ha a fagylalt fagyasztógépben készül: a gép tartályát ebben "fagyasztjuk elő", és itt tárolhatjuk az elkészült masszát. Érdekesség, hogy az első fagylaltgépeket még kézzel hajtották, jéggel körbebélelt nagy edényben forgott egy kisebb, amelyben hűlt és keveredett az anyag; a kész fagylalt tárolására pedig a befagyott tavak, folyók jegét szalmából bélelt veremben gyűjtötték össze, s ez szolgált frizsiderként.

Ha nincs gép a fagylaltkészítéshez, az alapmasszához több szilárd anyagot (tejszínhab, tojásfehérje, gyümölcsök, ízesítők) használjunk, majd tegyük mélyhűtőbe, de a fagyásig - hogy megakadályozzuk a kikristályosodást - 10-15 percenként kevergessük meg.

A kész jeges édességeket mindig jól zárható műanyag vagy alufólia edényekben tegyük a mélyhűtőbe, és arra is ügyeljünk, hogy az egyszer már felolvasztott fagylaltot nem szabad újrafagyasztani.

Géppel...

Citromfagylalt túróval
Hozzávalók: 30 gramm kandírozott citrom, 7 deci citromlé, 90 gramm porcukor, 1 evőkanál akácméz, 100 gramm tejszín, 1 tojásfehérje, csipetnyi só, 125 gramm tehéntúró, 80 gramm sima joghurt.

Elkészítése: tegyünk félre egy evőkanál citromlevet, majd a többihez adjuk hozzá a kandírozott citromot, 60 gramm cukrot, a mézet, és hagyjuk állni. A tejszínt 30 gramm porcukorral, a tojásfehérjét pedig a maradék citromlével, a sóval kemény habbá verjük. A túrót és a joghurtot összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a tojáshabot. Fagylaltgépbe tesszük, majd 15 percnyi fagyás után hozzáadjuk a citromkeveréket, és még további 10-15 percig fagyasztjuk.

Áfonyás, mascarponés fagylalt
Hozzávalók: 150 gramm áfonya, 200 gramm porcukor, 1 deci tej, 300 gramm joghurt, 250 gramm mascarpone.

Elkészítése: az áfonyát forgassuk össze a fele cukorral, és tegyük félre. Közben a tejet, a joghurttal, a mascarponéval és a maradék cukorral keverjük krémes masszává, majd a fagylaltgépben fagyasszuk körülbelül 15 percig. Kivéve óvatosan adjuk hozzá az összeturmixolt áfonyát, és további 10 percre tegyük vissza a fagyasztóba.


Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád?

Hogyan élvezd az édességeket anélkül, hogy szabotálnád a diétád? 

  Sokan úgy vélik, hogy a diéta és az édesség fogyasztása kizárják egymást. Gyakran hallani, hogy akik odafigyelnek a táplálkozásukra, le kell hogy mondjanak a cukorról és a csokoládéról. 
Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött

Hús nélkül is teljes az élet? A vegetáriánus életmód mögött 

Az utóbbi években tapasztalható növekvő érdeklődés a húsmentes táplálkozás iránt, ami részben etikai, részben pedig egészségügyi megfontolásokból fakad.
Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.