Életforma.hu

GASZTRO

Coxinha (brazil csirkés krokett) kétféle mártogatóssal

A coxinha a brazilok egyik nagyon kedvelt eledele, és ezen egyáltalán nem csodálkozunk. Neve szó szerinti fordításban "kis combot" jelent, ami nyilvánvalóan az étel csirkecombhoz való hasonlatosságára utal. A recept olyan izgalmas és egyszerű, hogy még ma kipróbáljuk!

Kép: Hajós Ágnes

Hozzávalók 4 főre:

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 hagyma

25 dkg főtt vagy sült csirkehús cafatokra tépkedve

1 tk só, frissen őrölt bors, fél tk cayenne bors, 1 tk (füstölt) pirospaprika

10 dkg sajtkrém

fél csokor petrezselyem

1 közepes szál újhagyma zöldje

1 ek vaj

0,5 dl alaplé

0,5 l tej

2 csésze (2,5 dl-es) liszt

1 tk só

tojás, zsemlemorzsa és bő olaj a sütéshez

Elkészítés:

Az olívaolajat felhevítjük egy lábasban, rádobjuk a felkockázott hagymát, megpirítjuk. Az utolsó pillanatban belenyomjuk a fokhagymát, mikor megérezzük az illatát, mehet hozzá a csirkehús, só, bors, cayenne bors, pirospaprika. Összekeverjük, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a sajtkrémet és a zöldeket apróra vágva. Kanállal összekeverjük, kihűtjük.

Ugyanebbe a lábasba tesszük a vajat, felöntjük az alaplével és a tejjel. Felforraljuk, egy fakanállal felkapirgáljuk a letapadt húsdarabkákat. Takarékra vesszük a lángot, megsózzuk, beleszórjuk a lisztet, a kanállal alaposan összeforgatjuk, míg nagyjából összeáll. Deszkára borítjuk, langyosra hűtjük, alaposan átgyúrjuk, majd teljesen kihűtjük. Gyurma állagot kell, hogy kapjunk. Golflabdányi darabokat tépünk belőle, kissé nedves tenyerünkben 8-10 cm átmérőjű körré lapogatjuk. A közepére kiskanálnyi tölteléket teszünk. Felhajtogatjuk a szélét, kúp alakúra formázzuk.

Felvert tojásba, zsemlemorzsába, majd megint tojásba és morzsába forgatjuk, bő, forró olajban szűrőkanállal mindig forgatva pár perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedjük.

A mártogatósokkal kínáljuk.

A fokhagymás majonézhez:

2 nagy gerezd fokhagyma

2 tojás sárgája

2,8 dl olaj

1 tk só

2 tk mustár

1 lime leve

A fokhagymát egy mozsárban pépesre zúzzuk, áttesszük egy tálba, keverni kezdjük a sóval és a mustárral. Mikor elkezd fehéredni, cseppenként, majd egyre nagyobb adagokban hozzákeverjük az olajat. A végén a majonézhez keverjük a lime levét is. Fogyasztásig behűtjük.

A salsához:

1-1 zöld, fehér és kápia paprika

3 nagy paradicsom

1 kisebb hagyma

0,5 dl fehérborecet

2 ek olívaolaj

1 csipet só

A hagymát apróra, a paprikákat és a paradicsomokat kisebb kockákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval, fogyasztásig behűtjük.

Kép: ahogyeszikugypuffad.blogspot.com

 

 

 

 

Ez is egy isteni gombóc, bár ebben burgonya és sajt van. Érdekel a receptje? Kattints ide!


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.