Életforma.hu

GASZTRO

Cukkinis enchilada: ez formába hoz januárban

A január az egyik legszürkébb hónapja az évnek. Elteltek az ünnepek, és ránk szakad a munka, és a sok teendő. Az év elején sokan megfogadják, hogy életmódváltásba kezdenek, de ez nem olyan egyszerű. Most egy olyan receptet hoztunk, amivel úgy bűnözhetsz, hogy valójában nem is teszed.

Ha szereted a mexikói konyhát, akkor ez a cukkinis enchilada lesz a legjobb választás. Ez a gőzölgő és laktató étel most az egészségtudatosság szellemében tortilla lapok helyett cukkinivel készül, így szénhidrátcsökkentett fogás. Érdemes belőle egy nagy tepsivel készíteni, mert sokszor fogsz belőle szedni!

Cukkinis enchilada (Foto: Depositphotos)

Hozzávalók (kb 8 adaghoz)

  • 8 cukkini, hosszában félbevágva
  • 3 evőkanál kóser só
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 csokor (90 g) mogyoróhagyma, a fehér és világoszöld részeit vékonyra szeletelve
  • 2 közepes kaliforniai paprika kimagozva és apróra vágva
  • 1 csésze (195 g) főtt feketebab
  • Egy nagyobb csirkemell, aminek a bőrét eltávolítjuk, a húsát pedig felaprítjuk
  • 1 csésze (175 g) kukoricakonzerv, lecsepegtetve
  • Csipetnyi őrölt kömény
  • 1 teáskanál fokhagyma por
  • só és frissen őrölt fekete bors
  • ½ csésze (130 g) enchilada szósz (ezt bármelyik nagy bevásárlóközpontban megkaphatod a mexikói ételek polcán)
  • A díszítéshez jól jön 1 csésze (113 g) reszelt cheddar és egy kis tejföl, és koriander
Cukkinis enchilada (Foto: Depositphotos)

A cukkinis enchilada elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Fémkanállal kaparjuk ki a magokat a cukkiniből; ezek nem fognak kelleni. Tedd a cukkinikat egy edénybe, ahol le tud csöpögni. Ne szedj ki minden tölteléket a zöldségből, hagyj egy kicsit, de azért legyen hely a tölteléknek is. Ízesítsd a cukkinit sóval és borssal majd hagyd állni 20-25 percig.

Ezután a cukkiniket töröld szárazra, majd helyezd el egy rétegben a tepsire, majd süsd 10-15 percig, amíg megpuhul.

Készítsd el a tölteléket:

Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olajat közepes fokozaton, majd add hozzá a mogyoróhagymát, a paprikát, és párold addig, amíg a paprika megpuhul. Keverd hozzá a fekete babot, és egy kanállal segítségével a babokat lapogatva pépesítsd kicsit. Keverd hozzá a kukoricát és a csirkét, és az egészet párold össze.

Ízesítsd a tölteléket köménnyel, fokhagymaporral, sózd, borsozd. Keverj hozzá az egy csésze enchilada szószt (ezt helyettesítheted sima paradicsomszósszal is), és ha szeretnél tehetsz bele csípős szószt is, majd főzd kb 2 percig. Tedd félre a kész tölteléket.

Állítsd össze az enchiládákat:

Öntsd a  ½ csésze maradék enchilada szószt egy tepsi aljába, egyenletesen elosztva. A sült cukkinis csónakokat egyenletes rétegben rendezd el a szósz tetején. Csipesz segítségével töltsd bele az előzőleg elkészített tölteléket. A maradék szószt csurgasd a cukkinik tetejére, majd szórd meg az egészet reszelt sajttal. Tedd a sütőbe, 25-30 percre amíg a sajt megold a tetején és a szósz jó forró lesz. Tejföllel és korianderrel tálald. Jó étvágyat!

Még több recept itt:


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.