Elkészítése:
Ha igazán zsenge cukkinit tudunk venni (maximum 10-15 cm-es), akkor azt meghámozni se kell, csak két végét levágni, megmosni és kb 1,5 cm-es karikákra vágni. A patiszont mindenképpen meg kell hámozni, ha azonban ebből is sikerül kisebb darabokat vásárolni, akkor nem kell kimagozni. A nagyobb darabokat félbe vágjuk és kimagozzuk. (ezért kell belőle többet venni mint a cukkiniből, mert a héj és a mag az súlyveszteség). A patiszont is felaprítjuk 1,5-2 cm vastag kockákra, hasábokra A hagymát, paprikát is megtisztítjuk, felkarikázzuk a paradicsomnak is lehúzzuk a héját. A szalonnát apró kockákra vágjuk.
Egy nagyobb serpenyőben, vagy lábasban kiolvasztjuk a szalonnát, vigyázzunk meg ne égjen, csak szép aranybarna legyen. Rátesszük a hagymát és megdinszteljük, majd hozzátesszük a paprikát és megsózzuk. Lefedve megpároljuk a paprikát. Amikor félig megpárolódott hozzátesszük a cukkinit, vagy a patiszont, és a paradicsomokat negyedbe vágva. Újra megsózzuk. Tovább pároljuk, amíg minden megpuhul. Ekkor adjuk hozzá ízlés szerinti mennyiségben a piros paprikát és hagyjuk a leve besűrűsödjön. Ekkor kész is és tálalhatjuk.
Aki még tovább szeretné dúsítani, az tehet bele virslit vagy kolbászt, akkor amikor a cukkini és a paradicsom már levet eresztett és puhulni kezd.
Ha tojással akarjuk dúsítani, akkor tegyünk hozzá még egy kevés zsíradékot, amikor már kész a lecsó, majd öntsük rá a felvert tojásokat és folyamatosan kevergetve - hogy le ne tapodjon - süssük készre.
Tipp: A lecsóscukkini, vagy patiszon grillezett, hirtelen sült húsok mellé is kiváló köret
Jó étvágyat kíván: Katalin