Életforma.hu

GASZTRO

Cukkínis, zöldborsós rizottó- Zsuzsa recept

Miért ezt ajánljuk?Mert az üde, friss zöldséges ízek felettébb jólesnek az embernek így nyár elején, azok a fogások meg különösen praktikusak, amelyek előételként meg egytálételként is kiválóak. Ez pedig ilyen. 

Hozzávalók: 15 deka rizottórizs, 2 cukkíni, 1 marék borsó, 1 kis fej vöröshagyma, 2 deka ricotta, zöldséglé, 1 evőkanál olaj, só, bors.

A leginkább a tökre és ízében némileg a patisszonra hasonlító cukkíni nem túl régóta ismert a magyar konyhában, de mára a kedvelt zöldfélék közé került. Nemcsak az íze kellemes és semleges – emiatt nagyon sokféle étel készíthető belőle –, hanem egészséges is. A cukkínit nem kell meghámozni, így minden értékes anyagát megőrizhetjük, és ilyenekkel bőven rendelkezik: igen magas a C-vitamin-tartalma, ezért hatásos antioxidáns – a héjában lévő béta-karotin ugyancsak segít a méregtelenítésben –, ezenkívül A- és B6-vitamint, folsav, valamint kálium, mangán, cink és szelén is található benne, magnézium- és foszfortartalma pedig kifejezetten alkalmassá teszi a csontrendszer karbantartására. Emellett kiválóan megfelel a mai táplálkozási elvárásoknak: igen csekély a kalóriatartalma. Könnyen emészthető, ezért a diétás étrendekhez is igen alkalmas. A zöldborsó legalább ennyire érdemdús: rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, különösen magas a K-, a C-, a B1- és jelentős az A-, B2-, B3-vitamin-tartalma, jelentős mennyiségben található benne mangán, cink, foszfor, kálium, magnézium, réz és vas is. A borsóban lévő vasat – amely a vérszegénység orvoslása mellett az immunrendszer javításában is szerepet játszik – a szervezet a magas C-vitamin-tartalomnak köszönhetően jó hatékonysággal tudja hasznosítani.

A cukkínis, zöldborsós rizottót – mint az a receptkönyvében olvasható – Demcsák Zsuzsa így készíti el:

 

„A cukkínit megmosom, és a két végét levágom. Apró kockákra darabolom. Megtisztítom, és apró darabokra vágom a vöröshagymát is. Az olajat felforrósítom, és megdinsztelem rajta a vöröshagymát. Mehet bele a rizs, amit addig kevergetek a forró olajon, amíg áttetsző nem lesz. Ekkor fokozatosan, egy kis merőkanál segítségével elkezdtem hozzáadni a zöldséglevet. Első alkalommal azt ajánlom, ne méricskéljék, mennyi kell hozzá, ezért is nem írtam mértékegységet, akkor lesz jó, és addig kell locsolgatni, amíg a rizs meg nem puhul. Nagyjából 15 perc után a rizshez adom a cukkínit és a borsót is. Szinte csak az utolsó pillanatban, mert mind a kettő nagyon hamar megpuhul, márpedig szerintem egy kicsit roppanósan jók. Ekkor még lehet locsolgatni egy kicsit. Amint a rizs és a zöldségek is megpuhultak, lefedem, és állni hagyom egy kicsit. Pont annyi ideig, ameddig megterítek. Ekkor összekeverem a ricottával, és ízlés szerint sózom, borsozom.”
– k –
Fotó: Fényes Gábor

forrás: Piac&Profit Magazin NHD melléklet 2012 május


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.