Életforma.hu

GASZTRO

Durian, mangosztán, afrikai szarvasuborka és társai

Olyan gyümölcsökről lesz szó, amelyeket szinte sosem láthatunk magyar piacokon. Physalist már lehet néha kapni, de a többivel csak egzotikus országokban találkozhatunk.

1. Cherimoya: a nagyon édes ízű és kellemes illatú zöldes gyümölcs ovális alakú, súlya legfeljebb 500 gramm. Őshonos Argentínában, Chile-ben, Ecuadorban, Kolumbiában, Peruban és Bolíviában. A cherimoya alapvető vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi anyagokat tartalmaz, segít eltávolítani a szervezet méreganyagait, jó hatással van a vérnyomásra és a pulzusra. A gyümölcsből készült pépet fagylaltokhoz és salátákhoz használják. Mark Twain a cherimoyát „az emberek legfinomabb gyümölcsének” nevezte, azt mondta, hogy semmihez nem hasonlítható a gyümölcs húsának krémes állaga és almához közelítő íze, olyan, mintha almapuding lenne.

A cherimoya Mark Twain kedvenc gyümölcse volt. Fotó: depositphotos.com

2. Cupuacu: elsősorban a vadon élő Amazonasz esőerdőiben nő, de Peru, Kolumbia, Bolívia és Brazília északi részén is termesztik. Az akár 2 kg-ot is elérő gyümölcs vastag héja mögött lágy, ízletes, nagyon illatos pép rejtőzik. Mivel a cupuacu a csokoládé családjából származik, az íze is a csokoládéra emlékeztet. Gazdag B-vitaminban, stimulálja az immunrendszert, jó hatással van a szívbetegségek megelőzésében, mert óriási az antioxidáns-koncentrációja.

A mangosztánnak magas a C-vitamin tartalma. Fotó: depositphotos.com

3. Mangosztán: az egyik legritkább gyümölcs a nyugati piacokon. A lila színű mangosztán olyan, mintha egy kis héjba csomagoltak volna. Ehető része kicsi háromszög alakú, s nagyon illatos. Nem tartalmaz koleszterint és más típusú zsírokat, gazdag C-vitaminban. A mangosztánlé a dél-ázsiai országok egyik népszerű itala nyáron. Csökkenti a hasmenést, a húgyúti problémákat, és serkenti az immunrendszert. A gyümölcse egyszerre édes és csípős, lédús, kissé rostos, folyadékkal töltött hólyagokkal, vöröses-lila színű héjjal rendelkezik. A lila mangosztán egy trópusi örökzöld fa, amiről azt feltételezik, hogy a Szunda-szigetekről és az indonéz Moluccáiról származik. Főleg Délkelet-Ázsiában, India délnyugati részén és más trópusi területeken, például Puerto Ricoban és Floridában nő.

A csodagyümölcs. Fotó: depositphotos.com

4. Csodagyümölcs (Miracle Fruit):  a kicsi, piros színű csodagyümölcs Nyugat-Afrika trópusi erdőiben található. Az orvosok a csodák gyümölcsének tartják édesítő hatása miatt, amely meghozza a rákos betegek étvágyát. Maga a bogyó alacsony cukortartalmú, ezért segít a fogyásban, ugyanakkor túlzott fogyasztása savasságot eredményez. A gyümölcs glikoprotein molekulát tartalmaz, néhány szénhidrátlánccal, amit miraculinnak hívnak. A gyümölcs húsos részének elfogyasztása után ez a molekula kötődik a nyelv ízlelőbimbóihoz, ezért még a savanyú ételek is édesek. Ez a hatás kb. 30 percig tart, amíg a fehérjét a nyál ki nem mossa.

Durian, a gyümölcskirály. Fotó: depositphotos.com

5. Durian: Dél-Ázsiában „gyümölcskirálynak” nevezik, őshonos Indonéziában és Malajziában. A gyümölcsnek szörnyű, vegyi anyagokra emlékeztető szaga van, ami miatt Szingapúrban, Thaiföldön, Kínában és Japánban sokáig nem lehetett nyilvánosan kapni. De belül finom és krémes a világossárga színű pép. A gyümölcs félelmetes, tüskével borított a héja, melynek színe a zöldtől a barnáig terjedhet, alakja hosszúkás vagy kerek, húsa fajtától függően halványsárga vagy vörös is lehet. Akár 4 kg-ra is megnőhet. A belőle készült gyümölcsital koleszterin- és zsírsavmentes, azonnal felfrissíti az embert, mert egyszerű cukrokat tartalmaz. A gyümölcsöt jégkrémekhez, édességekhez és turmixokhoz is előszeretettel használják.

Afrikai szarvasuborka. Fotó: depositphotos.com

6. Afrikai szarvas uborka:  a világ egyik legrégebbi gyümölcse, már 3000 évvel ezelőtt fogyasztották Afrikában. Sárgás külső héja olyan, mint egy szarv, ezt is sokan fogyasztják, mert C-vitaminban és élelmi rostban gazdag. Gyümölcsös része zöld, sok maggal. A zselés dinnyegyümölcs hossza 5-10 cm, íze olyan, mintha keresztezték volna az uborkát és a citromot, bár egyesek az éretlen banánhoz hasonlítják. Leve kiváló a savasságra, refluxra és ekcémára, enyhíti a vese- és húgyúti problémákat, valamint szabályozza a vérnyomást. Az érett gyümölcsnek narancssárga a héja, belül pedig lime-zöld a zselés állagú gyümölcshús. Bár Afrikában őshonos, ma már az Egyesült Államokban, Portugáliában, Olaszországban, Németországban, Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon is termesztik.

A jabuticaba a fák belsejében terem. Fotó: depositphotos.com

7. Jabuticaba: a lila színű gyümölcs Brazíliában őshonos. Más gyümölcsökkel ellentétben nem a fán, hanem a fa törzsében található. Úgy néz ki, mint a szőlő, de keményebb külső héjjal rendelkezik, amely belül édes, fehér vagy rózsaszínű zselatint rejt. A húsba ágyazva egy-négy nagy mag található, átmérőjük 3-4 cm. Jó hatással van a hasmenésre, krónikus mandulagyulladásra és asztmára is. Fehéres gyümölcspépe nagyon illatos és édes. Erjedése a betakarítást követő 3-4 napban kezdődik, ezért gyakran dzsemek, torták, erős borok és likőrök készítésére használják. A rendkívül rövid eltarthatóság miatt a friss jabuticaba nagyon ritka a termesztési területeken kívüli piacokon. Őshonos Brazíliában, Argentínában, Paraguayban, Peruban és Bolíviában.

 

A physalis koktélokhoz is kitűnő. Fotó: depositphotos.com

8. Physalis:  Dél-Amerikában őshonos egzotikus gyümölcs, mely a paradicsomcsaládhoz tartozik. A paradicsomtól eltérően a gyümölcs kicsi, de ugyanolyan savas. Felépítése és alakja viszont hasonló hozzá, csak ez narancssárga. Olyan átlátszó levele van, mint ha papírból lenne. Igen gazdag C- és B-vitaminban, vasban, fogyasztása stimulálja az immunrendszert.

 

 

Mintha licsi lenne, pedig rambutan. Fotó: depositphotos.com

8. Rambutan: a Délkelet-Ázsiai egzotikus, ovális alakú gyümölcsnek rózsaszínű "haja" van a külső héjában. A malajziai rambut szó után kapta a nevét, ami hajat jelent. Az édes-savanyú, fehér színű ovális vagy kerek húsos rész a gyümölcs belsejében található. A rambutan olyan ízű, mint a szőlő. Szénhidrát- és fehérjetartalma azonnal frissít, és a rézben gazdag gyümölcs kiváló fertőzések ellen.

9. Ackee: ritka és furcsa kinézetű gyümölcs Nyugat-Afrika trópusi régióiból, mely egyben Jamaica nemzeti gyümölcse. Belső része lágy fehér-sárga húst tartalmaz, fekete magokkal. Az afrikai országokban az emberek szívesen fogyasztanak ackee-t zöldséges ételekkel, de nyers formában is ehető. Koleszterin- és zsírsavmentes, de a mag mérgező hipoflicint tartalmaz. Ezért tiltotta sokáig az amerikai élelmiszer- és gyógyszerigazgatás a gyümölcs behozatalát az országba.  Nagy tiszteletben tartják William Bligh kapitányt, aki 1793-ban elvitte a gyümölcsöt Jamaikából az angol királyi botanikus kertbe, Kew-be, és bemutatta azt a tudomány számára.

(Forrás: best-journal.xyz)

Kép: Putóczki Gáborné

A párom betegségéből kifolyólag gluténmentesen étkezünk. Mostanában pedig már a paleo konyhával is ismerkedem. Paleos szárnypróbálgatás – brutál finom torta - írja Putóczki Gáborné, aki több receptet is küldött nekünk.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.