2. Cupuacu: elsősorban a vadon élő Amazonasz esőerdőiben nő, de Peru, Kolumbia, Bolívia és Brazília északi részén is termesztik. Az akár 2 kg-ot is elérő gyümölcs vastag héja mögött lágy, ízletes, nagyon illatos pép rejtőzik. Mivel a cupuacu a csokoládé családjából származik, az íze is a csokoládéra emlékeztet. Gazdag B-vitaminban, stimulálja az immunrendszert, jó hatással van a szívbetegségek megelőzésében, mert óriási az antioxidáns-koncentrációja.
3. Mangosztán: az egyik legritkább gyümölcs a nyugati piacokon. A lila színű mangosztán olyan, mintha egy kis héjba csomagoltak volna. Ehető része kicsi háromszög alakú, s nagyon illatos. Nem tartalmaz koleszterint és más típusú zsírokat, gazdag C-vitaminban. A mangosztánlé a dél-ázsiai országok egyik népszerű itala nyáron. Csökkenti a hasmenést, a húgyúti problémákat, és serkenti az immunrendszert. A gyümölcse egyszerre édes és csípős, lédús, kissé rostos, folyadékkal töltött hólyagokkal, vöröses-lila színű héjjal rendelkezik. A lila mangosztán egy trópusi örökzöld fa, amiről azt feltételezik, hogy a Szunda-szigetekről és az indonéz Moluccáiról származik. Főleg Délkelet-Ázsiában, India délnyugati részén és más trópusi területeken, például Puerto Ricoban és Floridában nő.
4. Csodagyümölcs (Miracle Fruit): a kicsi, piros színű csodagyümölcs Nyugat-Afrika trópusi erdőiben található. Az orvosok a csodák gyümölcsének tartják édesítő hatása miatt, amely meghozza a rákos betegek étvágyát. Maga a bogyó alacsony cukortartalmú, ezért segít a fogyásban, ugyanakkor túlzott fogyasztása savasságot eredményez. A gyümölcs glikoprotein molekulát tartalmaz, néhány szénhidrátlánccal, amit miraculinnak hívnak. A gyümölcs húsos részének elfogyasztása után ez a molekula kötődik a nyelv ízlelőbimbóihoz, ezért még a savanyú ételek is édesek. Ez a hatás kb. 30 percig tart, amíg a fehérjét a nyál ki nem mossa.
5. Durian: Dél-Ázsiában „gyümölcskirálynak” nevezik, őshonos Indonéziában és Malajziában. A gyümölcsnek szörnyű, vegyi anyagokra emlékeztető szaga van, ami miatt Szingapúrban, Thaiföldön, Kínában és Japánban sokáig nem lehetett nyilvánosan kapni. De belül finom és krémes a világossárga színű pép. A gyümölcs félelmetes, tüskével borított a héja, melynek színe a zöldtől a barnáig terjedhet, alakja hosszúkás vagy kerek, húsa fajtától függően halványsárga vagy vörös is lehet. Akár 4 kg-ra is megnőhet. A belőle készült gyümölcsital koleszterin- és zsírsavmentes, azonnal felfrissíti az embert, mert egyszerű cukrokat tartalmaz. A gyümölcsöt jégkrémekhez, édességekhez és turmixokhoz is előszeretettel használják.
6. Afrikai szarvas uborka: a világ egyik legrégebbi gyümölcse, már 3000 évvel ezelőtt fogyasztották Afrikában. Sárgás külső héja olyan, mint egy szarv, ezt is sokan fogyasztják, mert C-vitaminban és élelmi rostban gazdag. Gyümölcsös része zöld, sok maggal. A zselés dinnyegyümölcs hossza 5-10 cm, íze olyan, mintha keresztezték volna az uborkát és a citromot, bár egyesek az éretlen banánhoz hasonlítják. Leve kiváló a savasságra, refluxra és ekcémára, enyhíti a vese- és húgyúti problémákat, valamint szabályozza a vérnyomást. Az érett gyümölcsnek narancssárga a héja, belül pedig lime-zöld a zselés állagú gyümölcshús. Bár Afrikában őshonos, ma már az Egyesült Államokban, Portugáliában, Olaszországban, Németországban, Chilében, Ausztráliában és Új-Zélandon is termesztik.
7. Jabuticaba: a lila színű gyümölcs Brazíliában őshonos. Más gyümölcsökkel ellentétben nem a fán, hanem a fa törzsében található. Úgy néz ki, mint a szőlő, de keményebb külső héjjal rendelkezik, amely belül édes, fehér vagy rózsaszínű zselatint rejt. A húsba ágyazva egy-négy nagy mag található, átmérőjük 3-4 cm. Jó hatással van a hasmenésre, krónikus mandulagyulladásra és asztmára is. Fehéres gyümölcspépe nagyon illatos és édes. Erjedése a betakarítást követő 3-4 napban kezdődik, ezért gyakran dzsemek, torták, erős borok és likőrök készítésére használják. A rendkívül rövid eltarthatóság miatt a friss jabuticaba nagyon ritka a termesztési területeken kívüli piacokon. Őshonos Brazíliában, Argentínában, Paraguayban, Peruban és Bolíviában.
8. Physalis: Dél-Amerikában őshonos egzotikus gyümölcs, mely a paradicsomcsaládhoz tartozik. A paradicsomtól eltérően a gyümölcs kicsi, de ugyanolyan savas. Felépítése és alakja viszont hasonló hozzá, csak ez narancssárga. Olyan átlátszó levele van, mint ha papírból lenne. Igen gazdag C- és B-vitaminban, vasban, fogyasztása stimulálja az immunrendszert.
8. Rambutan: a Délkelet-Ázsiai egzotikus, ovális alakú gyümölcsnek rózsaszínű "haja" van a külső héjában. A malajziai rambut szó után kapta a nevét, ami hajat jelent. Az édes-savanyú, fehér színű ovális vagy kerek húsos rész a gyümölcs belsejében található. A rambutan olyan ízű, mint a szőlő. Szénhidrát- és fehérjetartalma azonnal frissít, és a rézben gazdag gyümölcs kiváló fertőzések ellen.
9. Ackee: ritka és furcsa kinézetű gyümölcs Nyugat-Afrika trópusi régióiból, mely egyben Jamaica nemzeti gyümölcse. Belső része lágy fehér-sárga húst tartalmaz, fekete magokkal. Az afrikai országokban az emberek szívesen fogyasztanak ackee-t zöldséges ételekkel, de nyers formában is ehető. Koleszterin- és zsírsavmentes, de a mag mérgező hipoflicint tartalmaz. Ezért tiltotta sokáig az amerikai élelmiszer- és gyógyszerigazgatás a gyümölcs behozatalát az országba. Nagy tiszteletben tartják William Bligh kapitányt, aki 1793-ban elvitte a gyümölcsöt Jamaikából az angol királyi botanikus kertbe, Kew-be, és bemutatta azt a tudomány számára.
(Forrás: best-journal.xyz)
A párom betegségéből kifolyólag gluténmentesen étkezünk. Mostanában pedig már a paleo konyhával is ismerkedem. Paleos szárnypróbálgatás – brutál finom torta - írja Putóczki Gáborné, aki több receptet is küldött nekünk.