Életforma.hu

GASZTRO

Egészséges ananászos receptek

Az ananász legértékesebb hatóanyaga a bromélia nevű enzim, mely jelentős szerepet játszik a zsír égetésében, emésztést gyorsító hatása miatt, pedig gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Az ananászból mindenféle finomság készíthető. Most egy zsírégető ital, húsétel és sütemény receptjét ajánljuk. Gyors és egyszerű!

Ananászos narancsital citromfűvel (zsírégető ital)

Hozzávalók: 20 dkg ananász, 1 kicsi gyömbér, 1 dl frissen facsart narancslé, 1 teáskanál méz, 1 csipet fahéj, fél evőkanál apróra vágott citromfű levél

Elkészítés: Tisztítsuk meg az ananászt, szeleteljük fel, és tegyük egy turmixolásra alkalmas edénybe. Tegyük hozzá a felaprított gyömbért, a mézet, a fahéjat és a citromfű levelet, öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze. A vitamindús italt az illatos, friss citromfű levél teszi igazán zamatossá.

Tápanyagtartalom: 140 kalória, 2 g fehérje, 32 g szénhidrát, 0 g zsír

Egészségügyi tanácsok:

Az ananász legértékesebb hatóanyaga a bromélia nevű enzim, mely jelentős szerepet játszik a zsír égetésében, emésztést gyorsító hatása miatt, pedig gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Ananász fogyasztása javasolt még a bélrendszer zavarainál, meghűlés és vérszegénység esetén.

Figyelem! A konzerv-ananász már nem tartalmaz bromélia-enzimet!

Ananászos csirkemell

Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirkemell, 1/4 kg-os ananász konzerv, 2 dkg vaj, 2 szelet sajt, só, gyömbérpor

Elkészítés: A csirkemellet lebőrözzük, és két darabba vágjuk. Az ananászból néhány darabot laskára vágunk, és a húst megtűzdeljük vele. A mell külsejét sóval, gyömbérrel meg vajjal bedörzsöljük, és tűzálló tálra helyezzük. A tálat lefedve a forró sütőbe toljuk és a húst saját levében puhára pároljuk, de nem pirítjuk meg. Ekkor a többi, kisebb ananászt köré terítjük, az egészet egy kevés ananász lével megöntözzük, lefedjük 1-1 szelet sajttal, és 5-6 percig sütjük még.

Petrezselymes rizzsel tálaljuk.

Ananászos sütemény

Hozzávalók:

Tésztához: 15 dkg Ráma margarin, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg finomliszt, 3 db tojás, 1 csipet só, 10 dkg barna cukor,

Rátéthez: 2 kávéskanál tej, 1-2 evőkanál juharszirup, 20 dkg tejszínes krémsajt, 2-3 evőkanál porcukor, 2 dl tejszín, 1 doboz szeletelt ananász konzerv, 2 dkg kókusz reszelék

Elkészítése:

A margarint addig keverjük a barna cukorral és a sóval, amíg a cukor fel nem oldódik. Ezután a tojásokat egyenként hozzákeverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a margarinos keverékhez adjuk, és jól összedolgozzuk. A sütőformát kikenjük margarinnal, a tésztát beleöntjük és lesimítjuk. Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük, majd hűtőrácsra téve kihűtjük. Az ananászt lecsepegtetjük. A kókuszreszeléket egy lábasban zsiradék nélkül arany barnára pirítjuk, majd egy tálra öntjük és lehűtjük. A tejszínt összekeverjük a porcukorral, felverjük, majd a krémsajtot hozzáadjuk .A sajtos tejszínkrémet hullámvonalban a tésztára kenjük. Az ananász-szeleteket négyfelé vágjuk, megforgatjuk a pirított kókusz reszelékben, és a tésztára terítjük.

Juharsziruppal vagy két evőkanál méz és két kávéskanál tej keverékével meglocsoljuk.

 Jó étvágyat!       


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.