Életforma.hu

GASZTRO

Ehető gyomnövényekkel indult a MOM Park Gasztro Napok

Négy napig az ínyenceké a MOM Park – a Gasztro Napok nyitóeseményén Mautner Zsófi vezetésével megtudhattuk, hogy mik az idei nyár legizgalmasabb alapanyagai a konyhánkban.

A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei, Nagy Tamás, a Villa Bagatelle és a Bagatellini séfje, Babits László, a Wasabi Running Sushi & Wok séfje és Kamocsay-Beh Mariann, a Bazsalikomoskert alapítója, a frissítő nyári fogások titkát és a legújabb gasztrotrendek témakörét fejtegették.

A délelőtt során előkerültek a különleges, superfoodként aposztrofált növények és ehető virágok, amelyek nem csak megfűszerezik ételeinket, de számtalan jótékony élettani hatásuk mellett a tálalást is magasabb szintre emelik.

Bodzavirág, Kép: wikimedia

A nagymamák kedvence, a bodza

Magyarországon nagy múltra tekint vissza és már-már mainstream növénynek számít, de a külföldi látogatóim mindig rácsodálkoznak a mi bodzás ételeinkre, italainkra, mondta Zsófi.  Szerencsére azoknak sem kell kétségbe esniük, akik lemaradtak a virágzásáról, hiszen a kékre érett bogyókat is tudjuk hasznosítani a konyhában: ugyanúgy készíthető belőle szörp, vagy lekvár, de húsok mellé is kiváló, tette hozzá a népszerű gasztroblogger.

 

Egy elfeledett csodanövény

Tamás, a Bagatellini fiatal séfje egy méltatlanul elhanyagolt hozzávalóhoz nyúlt, pesztót készített csalánból, melyet vadhússal párosított. A meleg nyári napokon, amikor egyre többet vagyunk a szabadban, különösen fontos kiemelni azokat az értékes alapanyagokat, amik mellett egy-egy kirándulás során számtalanszor elmegyünk, kezdte. A csalán nagyszerűen felhasználható omlettekbe, salátákba, vagy akár főzeléket is készíthetünk belőle, a lényeg, hogy mindig forrázzuk le fogyasztás előtt.

Különleges frissítők, Kép: MOM Park

A tópartok lakója

Mariann méltán híres kertjéből további izgalmas növények kerültek az asztalra: az általa termesztett vízi menta ismertebb társaihoz hasonlóan messziről illatozik, még intenzívebb illóolaja-tartalmával pedig megkoronázza a limonádékat, vagy akár koktélokat is.  Ezeket a tikkasztó hőségben kedvünk szerint fűszerezhetjük és díszíthetjük, hogy ne csak hűsítő, de szemet gyönyörködtető italkölteményeket kapjunk.

Bízzuk a nyúlra!

A virágok felhasználásával kapcsolatban hüvelykujj-szabályként elmondható, hogy minden ehető, amit a nyulak megesznek, ám ezt a gyakorlatban nehéz alkalmaznunk. Két tanácsot azonban mindenképp érdemes megfogadni: csak vadon, vagy saját kertünkben/balkonunkon megtermett virágokat használjunk, illetve, ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszuk a fűszer-, vagy gyógynövényeink mutatós virágait, amelyek garantáltan ehetőek. Ilyen a borágó, a bazsalikom, a zsálya, a zsázsa, vagy épp a cickafark, de egy könnyű, mascarponés nyári desszert vagy naked cake díszeként a körömvirág sárga szirmai is ellenállhatatlan dekorációként szolgálnak.  Érdemes tehát kísérletezni, hiszen sokszor a legértékesebb hozzávaló szó szerint a lábunk előtt hever!

MOM Park Gasztro Napok

A MOM Park Gasztro Napok ideje alatt, június 8-11 között további kulináris élmények várják a bevásárlóközpont látogatóit. A Bagatellini csalánpesztója mellett többek közt ínycsiklandozó mentás desszerteket kóstolhatunk az Angelo cukrászdában, és quinoából készült egészséges fogásokat is kipróbálhatunk a Wasabi étlapjáról. A MOM Leroy jóvoltából ráadásul egy exkluzív kanadai stílusú brunch is szerepel a programkínálatban.

Friss fűszer, zöld fűszer
Kedvenc hétvégi tevékenységem a piacra járás. No főleg április és október között, mert akkor van értelme piacolni, télen inkább csak kötelesség, mert olyankor a választék nem túl szívderítő. De tavasszal és nyáron érdemes tobzódni a fűszernövények között is.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.