Életforma.hu

GASZTRO

Epres-étcsokis krémsajt és gyümölcsfagyi gyümölcsből

Ebben a nagy melegben csak a legelszántabbak állnak neki süteményt sütni, pedig a hétvégi ebéd után nem maradhat el a desszert. Két, sütés nélkül készíthető receptet ajánlunk most.

1. Gyümölcsfagyi 100% gyümölcsből

Nagyon egyszerű az elkészítése, nem kell hozzá se tojás, se tejszín, se joghurt, semmi más, csak fagyasztott gyümölcs. Meghámozott banánt és bármilyen más piros gyümölcsöt (eper, erdei gyümölcsök, meggy, ribizli, málna) lefagyasztunk.

Az elkészítés előtt 2040 perccel (attól függően, milyen meleg van a konyhában) kiveszünk 1 db fagyott banánt és kb. ugyanennyi mennyiségű más gyümölcsöt a mélyhűtőből, beletesszük az aprítógépbe, hogy ott olvadozzon. (Ilyen melegben még 20 perc sem kell neki!). Amikor a gyümölcsök rogyadozni kezdenek, de még nem olvadtak fel teljesen, teszünk rá két kávéskanál gyümölcscukrot, nyomjuk a gombot, és már kóstolhatjuk is az eredményt.

Váratlan vendégek betoppanásakor sem kell zavarba jönni, ha mindig van valamilyen fagyasztott gyümölcs és fagyasztott banán a mélyhűtőben. Igazán kevés energiabefektetéssel finom, krémes és nagyon egészséges fagylalttal tudjuk megkínálni őket.

2. Epres-étcsokis krémsajt

Kicsit bonyolultabb az elkészítése, de megéri fáradozni vele. Kitűnő vendégváró, mert akár előző nap elkészíthető.

Hozzávalók:

30 dkg krémsajt (lehet mascarpone, Philadelphia)

30 dkg mélyhűtött eper

3-4 evőkanál balzsamecet

7-9 evőkanál porcukor

1 evőkanál narancslikőr vagy egy narancs leve

1 evőkanál citromlé

3 kocka étcsoki

1 kiskanál kakaópor

5 evőkanál natúr joghurt

2 evőkanál tej

1 zacskó vaníliás cukor (vagy 1-2 csepp vaníliaesszencia, vagy 1 vaníliarúd)

Azzal kezdjük, hogy a poharakat betesszük a hűtőbe. Ezután elkészítjük az eperkrémet, mert annak hűlnie kell. Ehhez az epreket kiolvasztjuk, lecsöpögtetjük, pár szemet félreteszünk a díszítéshez, majd a maradékot feldaraboljuk, és betesszük egy kisebb lábosba. Hozzáadunk 3 evőkanál balzsamecetet és 3 evőkanál porcukrot. Összefőzzük, villával összetörjük a szemeket, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Félretesszük hűlni.

Amíg az eperkrém hűlt, elkészítjük a kétféle krémsajtot. Először a fehérhez kb. 20 dkg krémsajtot simára keverünk 2 evőkanál porcukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral, a citrommal és a narancslikőrrel. Ha szükséges, lehet lazítani pár evőkanál natúr joghurttal.

Egy másik tálba tesszük a maradék, kb. 10 dkg krémsajtot. Az étcsokit a tejjel mikróban közepes fokozaton 1 perc alatt felolvasztjuk, belekeverjük a kiskanál kakaóport, és ezzel, meg 1 evőkanál porcukorral a krémsajtot simára keverjük .

Végül a krémeket poharakba rétegezzük: alulra tesszük a csokisat, erre egy réteg eperszószt csorgatunk, majd következik egy réteg fehér krém, erre megint egy réteg eper, majd lezárjuk az egészet egy utolsó réteg fehér krémmel. A tetejére étcsokit reszelünk, valamilyen finom kekszet morzsolunk, és egy-egy szem eperrel díszítjük.


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.