Életforma.hu

GASZTRO

Ez a világ legnagyobb repülő étterme! Kóstolj bele!

Évente több mint 100 millió fogást szolgálnak fel az Emirates First, Business és Economy osztályain, minden egyes fogás esetében különös figyelmet fordítva a részletekre. A világ legnagyobb repülő éttermeként a légitársaság 6 kontinens 144 városába utazó több mint 55 millió utasának kínál a különböző desztinációk ihlette kulináris fogásokat. Az Emirates évi 1 milliárd dollárt fektet a vendéglátásba, valamint 1 200 dubaji szakáccsal napi 24 órán át üzemelő konyhát működtet, amelynek köszönhetően naponta 590 járat utasának kínál ízelítőt a célországok gasztronómiájából. 

Helyi ízek

Az Emirates fedélzetén minden úti cél helyi ételkülönlegessége elérhető. A japán útvonalakon például autentikus cserépedényben japán evőeszközzel és teáskészlettel szolgálják fel a Kaiszekit és a Bento dobozokat, így nyújtva a hamisítatlan kulináris élményt.

Étkezés az Economy osztályon Japánba menet, Kép: Emirates

Az Emirates 14 hónapos előkészületet követően, helyi szakácsok segítségével alkotta meg ausztráliai útvonalán a célország multikulturális ízei ihlette menüsorát. Közkedvelt, tradicionális helyi fogások széles választékát kínálják, többek között mentás báránykolbászt. A multikulturális Ausztráliát, valamint az Emirates változatos utazóközönségének igényeit és a légitársaság globális útvonalhálózatát tükrözve a menü ázsiai, illetve közel-keleti ízeket és hozzávalókat is felvonultat.

A regionális és a szezonális kulináris trendekkel összhangban az Emirates havonta megújítja a fedélzeten kínált ételsort, és folyamatosan átdolgozza a receptjeit.

Az útvonalanként változó kenyérválaszték is a fedélzeti menük sokszínűségéről tanúskodik. Az ízesített, valamint a kovászos kenyér az európai útvonalakon népszerű, míg a paratha, a puri és a naan kenyerek az Emirates 9 indiai útvonalán érhetők el. A közel-keleti útvonalakon szereplő választékban többek között egy, a régióban népszerű, hajszálvékony kovásztalan arab kenyér, a markouk, valamint a zaatar fűszerkeverékkel vagy sajttal felszolgált manakish kapott helyet.

A prémium osztályokon az ételeket a kizárólag Emirates számára készített Royal Doulton étkészletben, Robert Welch evőeszközökkel szolgálják fel.

Ezt mind megették az Emirates utasai 2016-ban:
3 millió tojás, 70 tonna eper, 58 millió zsemle, 110 000 kg humusz, 165 tonna lazacfilé, 27 tonna friss brokkoli, 43 000 kg krémsajt

Az európai járatokon népszerűek a grillezett húsok és halak, valamint a burgonya alapú köretek. Ezzel összhangban az Emirates Budapest-Dubaj útvonalán Economy osztályon többek között lassan sült marhát rozmaringos burgonyával és szezonális zöldségekkel kínál étlapján, míg a Business osztályon utazók olyan főfogások közül választhatnak, mint a sajttal és spenóttal töltött csirkemell tejszínes gombamártással, burgonyával és vajas zöldséggel vagy a marhahúsfilé chilis vajjal, grillezett szezonális zöldségekkel és kakukkfüves burgonyapürével.

Globális partnerhálózat, a legjobb helyi és kézműves termékek

Az Emirates a minőségi alapanyagokból készült egyszerű, ám kiválóan elkészített ételek híve. Globális és hosszútávú beszállítói kapcsolatai által így a légitársaság a helyi kézműves termelők támogatásával a legjobb termékeket kínálhatja a fedélzeten. Az Emirates évente 15 000 kg perzsa feta sajtot vásárol Ausztráliából a Yarra-völgyből. A fedélzeten felszolgát olívaolaj pedig egy több mint 15 évre visszanyúló partnerségi kapcsolat eredményeként kizárólag az olaszországi Monte Vibiano városából, egy szén-dioxid-kibocsátás nélkül működő gyártótól származik.

Kaiszeki, Kép: Emirates

Mint minden csillaggal kitüntetett étterem, az Emirates is kiemelt figyelmet fordít kizárólag első osztályú pezsgőket és borokat tartalmazó italkínálatára. A gondosan válogatott borkínálat tökéletesen kiegészíti a menüt, és olyan különlegességeket is tartalmaz, mint a 2005-ös Dom Pérignon Rosé pezsgő és az 1963-as Graham’s Colheita Port. A beszerzési stratégiának köszönhetően az Emirates jelenleg 3,8 millió üveg bort tárol Franciaország burgundiai pincészetében, amelyet az elkövetkező 7-10 évben szolgálnak majd fel.

Mi mikor ünnepelünk végre egy villát?
Tudtad, hogy Japánban augusztus 4. az evőpálca napja? Aliz, a Japánspecialista vloggerének legújabb videójában az 1500 éves pálcikaetikettet mutatja be, megtudhatod hogyan lehet és hogyan tilos az evőeszközt használni?

A fedélzeten elérhető italok közül a kávé és a tea a legnépszerűbbek. Minden osztályon az elmúlt 25 évben Dilmah teákat kínált utasainak. Évente több mint 9,6 millió teafilter fogy el több mint 10 féle ízben, beleértve a First osztályon felszolgált, kizárólag a légitársaság számára gyártott Emirates Signature Tea nevű különleges teakeveréket. Az Illy és Nespresso kávék a prémium osztályok italai, amelyek közül az eszpresszó és a cappuccino a leggyakoribb választás.

Az Emirates a legfiatalabbakat gyermekbarát ételekkel várja, az orvosi vagy vallási okokból speciális étrendet követő utasoknak pedig szakácsok és táplálkozási szakértők bevonásával készített fogásokat kínál. A légitársaság palettáján szezonális menüsorok is helyet kapnak, így például a decemberi karácsonyi menüsor, vagy a Ramadán hónapjában a böjtölőknek készített speciális ételek.

Amikor a hegy istene vörösre festi a leveleket
Számos hagyományt teremtett a természet tisztelete Japánban az évszázadok során. Ilyen például a cseresznyevirágzás, a Sakura-ünnep, de csak kevesen tudják, hogy a juharfák őszi átváltozását is milliók várják a szigetországban. A momiji, a japán juharfa az ősz egyik szimbóluma, amely ilyenkor mesés, misztikus tájakká változtatja a hegyeket, erdőket. Ráadásul ilyenkor az idő is igen kellemes Japánban, így a Japánspecialista szakértői szerint nem véletlen, hogy a momiji ünnep a második legkedveltebb utazási időszak a magyarok körében.

 

 


Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás?

Prémiumételek házhoz: luxus vagy hétköznapi realitás? 

Ki ne örülne annak, ha minden nap éttermi minőségű fogásokat fogyaszthatna? Régen ez csak a kiváltságosok luxusa volt, de mostanra akár a hétköznapjaink részévé is válhat. Persze, ehhez kellenek olyan szolgáltatók, akik nem egyszerűen csak kiviszik a meleg ebédet, hanem odafigyelnek a minőségre is.
Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb?

Szemes vagy kapszulás kávé? Melyik a gazdaságosabb? 

A mindennapi kávézás élménye kétségtelenül sokféle lehet. Valaki a gyors megoldásokat, mások a hagyományos módszereket részesítik előnyben. De vajon melyik a kedvezőbb választás, ha pénztárcánkat és környezetünket is számításba vesszük?
Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni!

Nem csupán az ételről, a hozzá illő borról is érdemes gondoskodni! 

Alig akad olyan hölgy, aki élete valamely pontján ne látta volna vendégül élete párját vagy épp a legjobb barátait egy fantasztikus vacsora keretein belül. Persze alkalmasint nagyszerű élmény étteremben randevúzni, ahol semmiről nem kell gondoskodni, csupán jól kell választani.
Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj?

Immunerősítés felsőfokon: mire figyelj? 

Vajon hogyan tudjuk egész évben épségben tartani az immunrendszerünket? Pár évvel ezelőtt, amikor a koronavírus-járvány kitört, akkor szinte napi szinten foglalkoztunk vele, azóta azonban kicsit háttérbe szorult. Pedig mindenki szeretné elkerülni a fertőződést.
Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt!

Készíts saját kezűleg gyulai kolbászt! 

A gyulai kolbász szinte minden magyar család hűtőjében ott lapul, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy az eredeti recept alapján otthon is elkészíthető. A mai cikkünkben eláruljuk, hogyan.
Poharak, kések a vendéglátóiparban

Poharak, kések a vendéglátóiparban 

Az ételfogyasztás természetes módon társul az italfogyasztással, ezért az éttermek számára létfontosságú, hogy minden italféleséghez rendelkezzenek pohárral, hiszen a fogyasztási élmény kizárólag így lesz teljes. Különösen fontos ez a boroknál, ahol az ital élvezetéhez hozzátartozik annak megtekintése, megszagolása, kóstolása, ezekhez pedig megfelelő borospohárban kell szervírozni a nedűt.
Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere

Tejmentes zebratorta, ami tényleg szem-szájnak ingere 

Vannak napok, legyenek azok ünnepnapok vagy csak egy egyszerű hétköznapok, amikor valami igazán különleges finomságra vágyunk. Ilyenkor elvárható, hogy az édesség finom és szemet ingerlő is legyen, ha meg a legtöbb ételérzékeny is fogyaszthatja, az maga a csoda. Egy ilyen tej-, glutén- és cukormentes sütemény, a limekrémes zebratorta receptje, ami ráadásul a paleo étrendbe is tökéletesen beleilleszthető.
Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából

Nemes célt tűz ki a Waterdrop az óceánok világnapja alkalmából 

Az óceánok világnapján megjelenő exkluzív, sorszámozott Waterdrop üvegkulacs a tengerek jól ismert csodáit idézi, értékesítéséből pedig közvetlenül hozzájárul a fejlődő országok ivóvíz-ellátottságának növeléséhez.
A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni

A SPAR legfrissebb kutatási eredményei megmutatták: megéri a minőséget képviselni 

A tudatos vásárlók fontos szempontnak tartják, hogy a polcokon lévő termékek és csomagolásuk, a logisztikai és az élelmiszer-termelési folyamatok átláthatóak legyenek, és hogy a minőségét nemzetközi szabványok tanúsítsák - ez derült ki a hazai üzletlánc megrendelésére készült átfogó év eleji kutatásból.
A gázgrillek legjobb tulajdonságai

A gázgrillek legjobb tulajdonságai 

A nyári szezon közeledtével sokakban merül fel a gondolat, hogy érdemes lenne beszerezni egy új grillsütőt. De a választás már nem annyira egyértelmű. Rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán, amikre csak hosszas kutatás és kérdezősködés után kapunk választ. A következő cikkben bemutatjuk, hogy miért és kiknek érdemes egyáltalán gázos típusú kerti grillsütőben gondolkodnia.